Ειδησεογραφικό site

Ανδρουλάκης: Υποχρεωτικό μοριακό τεστ για ανεμβολίαστους που εργάζονται σε καταστήματα και εστίαση

94

Αποφασισμένος για σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης, την οποία ωστόσο θα συνοδεύει με συγκεκριμένες προτάσεις, είναι ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ίδιος προτίθεται να κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου ζητώντας από την κυβέρνηση να «ανοίξει επιτέλους τα αφτιά της» για να ακούσει και να υιοθετήσει προτάσεις που κατατίθενται με το κατεπείγον μήνυμα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών από την πανδημία.

Προτεραιότητα του νέου προέδρου είναι η διαρκής πίεση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εγκαταλείψει πολιτικές που οδηγούν σε αδιέξοδο, δίνοντας έμφαση στην προστασία των πολιτών από την επιδημιολογική αλλά και την οικονομική κρίση. Ειδικά για την επέλαση της Omicron και την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αναχαίτιση ενός νέου και πιο επώδυνου κύματος, ο κ. Ανδρουλάκης εκτιμά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την επανεξέταση του κεντρικού σχεδιασμού κατόπιν εορτών.

Μάλιστα με δήλωσή του  τοποθετείται με σαφήνεια για την αποτροπή, «εδώ και τώρα», με αποφασιστικά βήματα, των πιο κακών σεναρίων που προβλέπουν οι ειδικοί, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «δείχνει δειλία μπροστά στο πολιτικό κόστος». Ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζει απευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου με τη δήλωσή του:

«Μέτρα τώρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα. Η δειλία μπροστά στο πολιτικό κόστος την εμποδίζει να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις. Η επιλογή αυτή θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ακόμη πιο επώδυνες καταστάσεις την κοινωνία μας».

Το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να μείνει στις παραινέσεις και τις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα, αλλά έχει ήδη επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα θα είναι μεταξύ άλλων:

■ Η αύξηση άμεσα του ποσοστού τηλεργασίας. Δηλαδή να λειτουργήσει το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους (σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα), σε μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

■ Η δυνατότητα για rapid tests ή PCR δωρεάν για εμβολιασμένους μέσα στις γιορτές, δηλαδή για το διάστημα που οι ειδικοί ανησυχούν έντονα για τη μετάδοση της πανδημίας.

■ Για τους ανεμβολίαστους που εργάζονται στα καταστήματα λιανικής πώλησης και της εστίασης, υποχρεωτικό PCR και αυστηρούς ελέγχους.

■ Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, περισσότερες ασπίδες προστασίας και στοχευμένα μέτρα για την προστασία και των εργαζομένων και των επιβατών.

■ Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους δημόσιους λειτουργούς, και δη για εκείνους που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες.

Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που συνεχίζουν -και μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας- να παρακολουθούν στενά την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία επιμένουν ότι αποδεικνύεται τουλάχιστον άτολμη ως προς τη διαχείρισή της. «Πήρε πολλές λανθασμένες αποφάσεις, αλλά και όσες ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς, υλοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Η πολυσυζητημένη έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα ήρθε απλώς για να επιβεβαιώσει αυτό που γνωρίζουμε όλοι», υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, διευρύνοντας το πεδίο των επιθέσεων με την υποσημείωση-αιχμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς δεν κάνουμε μόνο κριτική, αλλά και προτάσεις». Και συμπληρώνουν δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής Ανδρουλάκη να αποδομήσει τις κυβερνητικές πολιτικές με αξιόπιστα επιχειρήματα:

«Το σχέδιο Προϋπολογισμού αντανακλά προβλήματα και αδυναμίες της κυβέρνησης χωρίς να προσφέρει μια πραγματική διέξοδο. Δεν θωράκισε το ΕΣΥ, δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, είναι υπεραισιόδοξη στις υπερπληθωριστικές τάσεις, φιλοτεχνεί μια επίπλαστη εικόνα εν όψει των πολιτικών της ΕΚΤ και της επαναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας. Τα χρήματα δεν έπιασαν τόπο. Η κυβέρνηση Ν.Δ. υλοποίησε το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο παρεμβάσεων στην Ευρωζώνη ύψους 25% του ΑΕΠ, αλλά η αναπλήρωση των απωλειών του είναι της τάξεως του 11,7%. Το ελληνικό θαύμα της ανάπτυξης δεν είναι τόσο αληθινό όσο προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση. Η χώρα δεν επιστρέφει σε κανονικότητα. Συνεχίζει σε ένα καθεστώς υστέρησης και στρεβλώσεων που την κρατούν καθηλωμένη στα λάθη του χθες».

5467456

Οικονομία και ΕΣΥ
Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά από διαδοχικές συσκέψεις υπό τον κ. Ανδρουλάκη προτείνουν μια σειρά αποφάσεων για τα κρίσιμα πεδία της οικονομίας, του ΕΣΥ, της κλιματικής κρίσης κ.ά., όπως:

■ Μόνιμη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, και όχι μόνο για το 2022.

■ Επανασχεδιασμός των συντελεστών ΦΠΑ των αγαθών και υπηρεσιών, με τέτοιον τρόπο ώστε το κόστος του καλαθιού των πιο ευάλωτων νοικοκυριών να επιμεριστεί αναλογικά.

■ Ενα ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη, ενισχυμένο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έκανε η Ιταλία.

■ Πλήρης απανθρακοποίηση της οικονομίας, μέσω της επέκτασης των ΑΠΕ και του εκδημοκρατισμού της παραγωγής τους, όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη της Ευρώπης. «Θέλουμε σύγχρονο δίκτυο ώστε να εκπονηθούν σχέδια εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων που θα ρίξουν το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά στις στέγες για τους πιο ευάλωτους», τονίζουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

■ Ολοκληρωμένο και μακροχρόνιο Σχέδιο Δημογραφικής Ανάκαμψης, όπως η διασφάλιση προσιτού κόστους ενοικίασης κατοικίας στα νέα ζευγάρια, η ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, η στήριξη των οικογενειών με δύο εργαζόμενους.

■ Επανασχεδιασμός των αμυντικών δαπανών. Χρειάζονται πλήρεις άδειες για συμπαραγωγή με μεταφορά τεχνογνωσίας για «να πάψουμε να είμαστε καταναλωτές».

■ Για το Μεταναστευτικό: έλεγχος στα σύνορά μας, αλλά και σχεδιασμός για τις ανάγκες της οικονομίας μας σε εργατικά χέρια, χωρίς ταμπού, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα που υπάρχουν στην παραγωγική βάση

Τα σχόλια είναι κλειστά.