Ειδησεογραφικό site

Ανδρουλάκης: Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη και υπουργούς για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

38

Μεγάλες ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου, για την «απαξιωτική στάση» απέναντι στις προτάσεις της αντιπολίτευσης επιρρίπτει ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπρεπε να έχει κάνει πολύ νωρίτερα κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι η κυβέρνηση με τις επιλογές της «κατάφερε να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που αύξησε την εξάρτηση της από φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης». Σε αυτή τη φάση προτείνει άμεσο πλέγμα μέτρων, που θα προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Με δήλωσή του δε τονίζει ότι οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής μας δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε πολιτικές, που μέχρι χθες απαξίωνε ο κύριος Μητσοτάκης, όπως:
-Η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας για να περιοριστούν οι συνέπειες στις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, που υφίστανται οι ιδιώτες καταναλωτές και οι μικροεπιχειρήσεις.

-Η ρύθμιση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν

-και βέβαια η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, με την επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη τους και βάζοντας προκαταβολή φόρου για να ενισχυθεί άμεσα ρευστότητα.

-Τον προσανατολισμό των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, στην αναβάθμιση του δικτύου. Για να έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι χιλιάδες Έλληνες πολίτες, θα μπορούν να παράγουν μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν. Με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες τους καθώς και με τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να φτιάξουν επιτέλους τη μελέτη, που θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια και θα απαντά στα πιεστικά ερωτήματα που υπάρχουν. Πόσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί τώρα να «σηκώσει» το δίκτυο; Τι έργα πρέπει να γίνουν και πόσο κοστίζουν, ώστε να απορροφηθούν οι ανανεώσιμες που έχουμε σαν στόχο το 2030;

«Αυτά, είναι ολοκληρωμένες πολιτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη χώρα μας, να οχυρώσει την κοινωνία και την οικονομία της, στις μεγάλες παρενέργειες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση της εποχής μας», καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

Στον ίδιο επιθετικό τόνο κινείται και ο Μιχάλης Κατρίνης που κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ότι ανακάλυψαν και αναγνώρισαν με καθυστέρηση μηνών την ανάγκη επιβολής πλαφόν για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. «Με τη διαφορά όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης προτείνει την επιβολή πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο, αφήνοντας εκτός τα καύσιμα», εξηγεί ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν ήδη τη βενζίνη πάνω από 2 ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο σε λίγο καιρό η τιμή στη βενζίνη να αγγίξει την ασύλληπτη τιμή των 2,50 ευρώ το λίτρο. Ο κ. Κατρίνης κάνει λόγο για «νεοσυντηρητική κυβέρνηση που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τις ανάγκες και τις αγωνίες των Ελλήνων πολιτών και επιτίθεται στον Α. Γεωργιάδη γιατί, όπως λέει, και η τροπολογία που κατέθεσε είναι ελάχιστα αποτελεσματική, αφού συνδέει το πλαφόν με το μικτό περιθώριο κέρδους που ίσχυε τον Σεπτέμβριο του 2021, τη στιγμή που το τελευταίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί στους περισσότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

«Αν ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση να ελέγξει την ξέφρενη πορεία των ανατιμήσεων και της ακρίβειας , θα έπαιρνε μέτρα και θα είχε αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και μήνες», ισχυρίζεται ο κ. Κατρίνης προτείνοντας μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν μπορεί ο ΦΠΑ στο ψωμί και στο γάλα να είναι στο 13% όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από 4% έως 7%, ενώ κάποιες από αυτές τις χώρες προσανατολίζονται σε περαιτέρω μείωση’, συμπληρώνει με δήλωσή του ο κ. Κατρίνης και καταλήγει λέγοντας ότι: «Είναι καλύτερο αντί να σκέφτονται πότε θα κάνουν εκλογές, να κάνουν αυτά που πρέπει για να μετριάσουν τις συνέπειες τώρα, εγκαίρως-γιατί αύριο ίσως είναι αργά.’’

Τα σχόλια είναι κλειστά.