Ειδησεογραφικό site

Ανδρουλάκης: «Όχι» σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό, ναι σε «πολιτικό πρόσωπο» – Αν δεν έχω ισχυρό ποσοστό δεν μπαίνω σε κυβέρνηση

45

«Όχι» σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ, από τον χώρο της νέας Βιβλιοθήκης της Βουλής, στο παλιό Δημόσιο Καπνεργοστάσιο και στον Απόστολο Μαγγηριάδη.  Διευκρίνισε δε ότι μιλά για αμιγώς πολιτική κυβέρνηση, όπως και για πρωθυπουργό που θα είναι πολιτικός, χωρίς να «φωτογραφήσει» κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, παρότι είπε ότι το κόμμα του την τελευταία 20ετία είχε πρωθυπουργό μόνον για τρία χρόνια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες.

Επίσης, ανέφερε ότι μιλά αποκλειστικά για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, «η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Δηλαδή; Μα όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα για να εκβιάσεις ή εγώ ή ο Τσίπρας, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Δηλαδή λέει Τσίπρας, Μητσοτάκης. Εγωιστής είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Και δεν είναι εγωιστές αυτοί οι δύο που λένε ή εγώ ή αυτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της τρίτης εντολής θα απευθυνθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα, αφήνοντας να διαφανεί και μία προτίμηση σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με τη συμμετοχή του κόμματός του – αποκλείοντας παράλληλα τον Γιάνη βαρουφάκη επειδή «έπαιξε με τη δραχμή».

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης: 

Ανδρουλάκης - Συνεργασίες (2)

Δείτε την απάντηση για τα πολιτικά πρόσωπα σε κυβέρνηση συνεργασίας: 

Ανδρουλάκης: Πολιτικά πρόσωπα

Διαβάστε τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ: 

Απόστολος Μαγγηριάδης: Οι άνθρωποι που μας ακούνε σήμερα έχουν κατανοήσει ότι μετά τις εκλογές θα αναζητήσετε πεδία συνεργασίας με τα κόμματα. Το ερώτημα είναι εσείς έχετε πει όχι Πρωθυπουργός; Μητσοτάκης όχι πρωθυπουργός Τσίπρας. Θέλω να σας ρωτήσω έχετε στο μυαλό σας κάποιο πρόσωπο; Έχετε στο μυαλό σας μια λύση; Προς τα πού δηλαδή θα αναζητήσετε το πρόσωπο πρωθυπουργού για την κυβέρνηση που λέτε ότι χρειάζεται ο τόπος την επόμενη μέρα;

Νίκος Ανδρουλάκης: Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να προϋπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Ο πρώτος είναι να έχουμε ισχυρή δύναμη ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων. Δηλαδή..

Απόστολος Μαγγηριάδης: ισχυρή δύναμη σημαίνει διψήφιο ποσοστό;

Νίκος Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Το έχω πει πολλές φορές. Προσέξτε. Πάμε λοιπόν. Ανοίγει η βεντάλια.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Δηλαδή αν δεν έχετε διψήφιο ποσοστό, αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιβάλει όρους;

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο ελληνικός λαός, αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δεν μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα δεν θα μπείτε καν στη συζήτηση για δημιουργία κυβέρνησης με ένα μονοψήφιο ποσοστό;

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδώ πέρα ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί ένα κόμμα ο λαός να λέει ότι δεν σε θέλω στην κυβέρνηση και συ να θες να μπεις στη κυβέρνηση με το στανιό. Όπως επίσης όταν ένας λαός ρίχνει σε ποσοστά πολύ το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα αυτά που οδήγησαν την Ελλάδα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Για να καταλάβω στην περίπτωση που φτάσετε, σας δώσει ισχυρό ποσοστό ο λαός και έχετε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Θα πάτε και θα προτείνετε κάποιον πρωθυπουργό, για παράδειγμα κάποιον πρώην τραπεζίτη, κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει εμπειρία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Ποιον ακριβώς έχετε εσείς στο μυαλό σας;

Νίκος Ανδρουλάκης: Όμως τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει περισσότερο η ζωή του, το παιδί του, η οικογένειά του, δεν τον ενδιαφέρει αν ο Δημητριάδης ή ο κος Μητσοτάκης ή η παρέα του Μαξίμου παραμείνουν στη θέση τους.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το καταλαβαίνω αυτό. Επιτρέψτε μου, ότι ένας πρωθυπουργός πρέπει να έχει και μια πολιτική νομιμοποίηση, κύριε Ανδρουλάκη. Δεν μπορεί να μπει ο Μαγγηριάδης πρωθυπουργός αύριο, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο έχει πολιτική νομιμοποίηση.

Νίκος Ανδρουλάκης Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Αυτά που διαβάζω και που διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας του τύπου όπως αυτό του καλοκαιριού, ότι δεν με παρακολουθούσαν και θέλανε να με ελέγχουν για τις εσωκομματικές εκλογές από την αρχή που έβαλα υποψηφιότητα μέχρι όταν εκλέχτηκα πρόεδρος, αλλά γιατί είμαι λέει πράκτορας της Κίνας, της Τουρκίας, της Ρωσίας, όλες αυτές οι ανοησίες που τις είδα να αναπαράγονται και στο θέμα της ασυλίας, της αίτησης που έκανα για ασυλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να καταδικαστεί επιτέλους αυτή η παρακρατική λειτουργία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εγώ λοιπόν απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πολιτικά πρόσωπα από ποιους χώρους;

Νίκος Ανδρουλάκης: Εξαρτάται από τη δύναμη των κομμάτων. Εδώ λοιπόν μπαίνει η λαϊκή ετυμηγορία. Γι αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία, τα πρόσωπα αυτά να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας.

Ανδρουλάκης: «Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, όχι σε συνεργασία με Βαρουφάκη»

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στο ότι ο σχηματισμός κυβέρνηση πρέπει να γίνει από την πρώτη Κυριακή και απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Γιάνη Βαρουφάκη σε ένα σχήμα συνεργασίας, ενώ δεν απέκλεισε πρόταση συνεργασίας και στα δυο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Απόστολος Μαγγηριάδης Επειδή ο πρωθυπουργός είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο και αν κανείς κοιτάξει τα αποτελέσματα των μετρήσεων, θα δει ότι με βάση τα ποσοστά των κομμάτων αυτή τη στιγμή ο σχηματισμός κυβέρνησης, εκτός αν μιλήσουμε για τον μεγάλο συνασπισμό, φαίνεται πολύ δύσκολος την πρώτη Κυριακή. Μπορεί να μην αθροίζουν καν 151 έδρες δύο κόμματα, το πρώτο και το τρίτο για παράδειγμα.

Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Μαγγηριάδη, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Αλλά σήμερα εμείς τι πρέπει να του πούμε; τι θέλουμε να κάνουμε; Ο λαός θα αποφασίσει. Δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο. Ούτε πολιτικοί, ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και εγώ προσωπικά με αίσθημα ευθύνης θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και πρόοδο

Απόστολος Μαγγηριάδης: Από την πρώτη Κυριακή;

Νίκος Ανδρουλάκης: Μόνο από την πρώτη Κυριακή.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Τι σημαίνει αυτό;

Νίκος Ανδρουλάκης: Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Δηλαδή; Μα όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, υπονομεύοντας τη σταθερότητα για να εκβιάσεις ή εγώ ή ο Τσίπρας, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Δηλαδή λέει Τσίπρας, Μητσοτάκης. Εγωιστής είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Και δεν είναι εγωιστές αυτοί οι δύο που λένε ή εγώ ή αυτός.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως από αυτά που μου λέτε καταλαβαίνω το εξής ότι αν έρθει η τρίτη ή η δεύτερη οποιαδήποτε διερευνητική εντολή στα χέρια σας, αν δεν αθροίζετε 151 έδρες μαζί με το πρώτο κόμμα, μπορεί να ζητήσετε και από το δεύτερο κόμμα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Νίκος Ανδρουλάκης: Κύριε Μαγγηριάδη, θα καλέσω όσους θεωρούν ότι αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας είναι θετικά για την πατρίδα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Ο κύριος Βαρουφάκης θα μπορούσε να είναι κομμάτι αυτής της συνεργασίας;

Νίκος Ανδρουλάκης: Το πρόγραμμά μας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά επειδή την έχω ξανακούσει αυτή την ερώτηση. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού, μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός σχεδίου μακροπρόθεσμα για τη χώρα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πάντως, δυνητικά η μόνη σας κυβερνητική συμμαχία είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Ανδρουλάκης: Αυτό θα το επιλέξει ελληνικός λαός. Αφήστε να ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Εγώ λέω τι θέλω να κάνω. Το ξέρουμε ποιο είναι το πολιτικό σύστημα. Ζητώ ισχυρή στήριξη του ελληνικού λαού για να πετύχω αυτά που λέω.

Τι είπε για τα Τέμπη
Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου- στις δύο κυβερνήσεις, που με βάση τη σύμβαση 717 που υπέγραψαν, θα έπρεπε να λειτουργεί σύστημα τηλεδιοίκησης στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. «Εννέα χρόνια μετά τη σύμβαση, η χώρα δεν έχει τηλεδιοίκηση. Και προσέξτε τώρα: Υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα για τα πόσα χιλιόμετρα τηλεδιοίκησης παρέδωσε η μία στην άλλη κυβέρνηση», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε ότι «στην πολιτική πρέπει να υπάρχει γενναιότητα, να αναλαμβάνεις τις πραγματικές σου ευθύνες, για να αλλάξεις τα κακώς κείμενα και να οδηγήσεις τη χώρα μακριά από τις παθογένειες».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε την άποψη σχετικά με τα «Τέμπη» ότι: «Όλοι οι ειδικοί λένε, ότι αν είχαμε τηλεδιοίκηση, όπως άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κατά 99% θα είχαμε αποφύγει αυτή την τραγωδία». Σημείωσε ακόμη ότι η μετάταξη του σταθμάρχη που είχε ξεπεράσει το όριο ηλικίας ήταν αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους κι ότι η «συγγνώμη» του πρωθυπουργού για την τραγωδία, ήρθε αργότερα, σε δεύτερο χρόνο και με επικοινωνιακούς όρους. «Μετά τη δήλωση την πρώτη υπήρχε μια γενική κατακραυγή του ελληνικού λαού που τον οδήγησε σε αυτή τη μισή συγγνώμη, μισή για αυτόν και άλλη μισή για όλους τους υπόλοιπους. Τώρα. Το θέμα είναι ένα «γνώριζαν ή δεν γνώριζαν»; Δηλαδή ήξερε το κράτος οι αρμόδιοι, οι γενικοί γραμματείς. Η διοίκηση του ΟΣΕ ήξερε τι συμβαίνει; Και πήγαινε στη Βουλή ο Καραμανλής και έλεγε ότι μη μιλάτε για ασφάλεια στα τρένα, διότι προβοκάρετε με τις μεταφορές αυτές; Θέλω να σας δώσω τέσσερα στοιχεία. Πρώτον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων 20 και 22 στη μελέτη του λέει ότι Ελλάδα είναι πρώτη σε κίνδυνο σε όλη την Ευρώπη βάσει χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής. Δεύτερος. Δεύτερο στοιχείο: πήγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τρίτο στοιχείο το ανέδειξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή: 4 Οκτωβρίου του 2021 η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας έστειλε στοιχεία στο υπουργείο Μεταφορών και Δημοσίων Έργων που έλεγε για τα προβλήματα και τη διαφθορά που τρέναραν την παράδοση της 717 σύμβασης της τηλεδιοίκησης. Τι έκανε δυο χρόνια περίπου το υπουργείο ενώ η ανεξάρτητη αρχή είχε ήδη δείξει το πρόβλημα; Τι έκανε; Έκανε κάτι για να το αντιμετωπίσει; Ξέρετε τι απάντησε ο υπουργός; Δεν γνώριζα. Συνεχώς η απάντηση είναι δεν γνωρίζω και το τελευταίο στοιχείο είναι το πελατειακό. Ακούω τον κύριο Μητσοτάκη να λέει ότι θέλει να διασφαλίσει την αξιοκρατία. Μα εδώ όποιος οργανισμός υπήρχε και εμπλέκεται σε αυτή την τραγωδία έχει κομματικά παιδιά της Νέας Δημοκρατίας. Καμία αξιοκρατία στη στελέχωση των Δημοσίων Διοικήσεων».

Με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «μεταβατική αποκρατικοποίηση της εταιρείας, ώστε άμεσα να δοθεί σε νέο στρατηγικό επενδυτή» και για τη στελέχωση του Δημοσίου πρότεινε τα επόμενα βήματα μετά το open gov του Γιώργου Παπανδρέου: «Όλοι οι οργανισμοί να στελεχώνονται με εξετάσεις ή με διαγωνισμούς, με διεθνή χαρακτήρα, δηλαδή να μπαίνουν κριτήρια τα οποία οδηγούν να έρχονται πολύ δυνατά βιογραφικά Ελλήνων απ’ όλο τον κόσμο, να υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα να τα στελεχώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι αυτοί να γνωρίζουν τη δουλειά τους. Δεν μπορεί συνεχώς στο Δημόσιο να συναντούμε πρόσωπα είτε κολλητούς του κυρίου Μητσοτάκη, είτε κολλητούς του κυρίου Τσίπρα, είτε κομματικά ρουσφέτια και να μην γνωρίζουν…». Η όλη διαδικασία όπως εξήγησε θα έχει δύο πυλώνες: «Ο πρώτος πυλώνας θα είναι ο διεθνής διαγωνισμός που θα μπορεί να προσελκύσει βιογραφικά ανάλογα των αναγκών που θα έχει ο κάθε οργανισμός και ο δεύτερος θα αφορά στη θητεία, που θα είναι μακριά από τον εκλογικό κύκλο. Δηλαδή η θητεία που θα έχουν θα είναι πενταετής, ώστε να μην έχουν το άγχος του εκλογικού κύκλου και της πίεσης της εκάστοτε εξουσίας».

Στη συνέχεια επανήλθε στην αποδόμηση του «επιτελικού κράτους επισημαίνοντας ότι: «Το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη ήταν μια φούσκα που έσκασε με βίαιο τρόπο και στην υπόθεση των υποκλοπών, όπου εξέθεσε με πρωτόγνωρο τρόπο διεθνώς τη χώρα και με το σκάνδαλο αυτό καθεαυτό και με τη συγκάλυψη, και με τραγικό τρόπο στο ζήτημα των Τεμπών, που η προτεραιότητά τους δεν είναι να αναδείξουν το πραγματικό πρόβλημα και να πούνε συγγνώμη». Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι ο ίδιος «θα συγκρουστεί με όλες τις παθογένειες, διότι δεν έχει δεσμεύσεις».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Ανδρουλάκης στράφηκε ουκ ολίγες φορές στην ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ και αφού άνοιξε τα χαρτιά τους σε σχέση με τις μετεκλογικές συνεργασίες, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μορφωμένο λαό. Η Ελλάδα είναι σε μια κρίσιμη γεωπολιτική θέση που έχει τεράστια πλεονεκτήματα. Δεν της αξίζει ένα πολιτικό σύστημα που αντί να βοηθά να πάμε μπροστά, να κάνει ό, τι μπορεί για να οδηγεί συνεχώς τη χώρα πίσω»

Τα σχόλια είναι κλειστά.