Ειδησεογραφικό site

Ανδρουλάκης για αγρότες: Άμεσες, στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα

65

Την άμεση και στοχευμένη στήριξη των αγροτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή.

Κατά την συνάντηση ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον πρωτογενή τομέα και συμπλήρωσε: «Η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις, διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές».

5505919

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε στοχευμένες παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα:

«Είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν. Αφορά το να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αυτά είναι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Πάμε στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πολλοί ξεχνούν το δεύτερο συνθετικό, που αφορά την ανθεκτική κοινωνία, άρα και μία ανθεκτική οικονομία. Τι είναι πολύ κρίσιμο σε αυτήν την ανθεκτικότητα; Το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πάει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να γίνει ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας ώστε η χώρα να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα. 

Καταλήγοντας ανέφερε: «Εμείς έχουμε καταθέσει ήδη μία επερώτηση που θα συζητηθεί. Είναι προτεραιότητα για εμάς που αυτός ο τομέας, είναι ένας τομέας που πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλο το πολιτικό σύστημα. Διότι, μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει μια ναυαρχίδα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, να δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για  τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. 

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ και είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε, να σας ακούσουμε, να μας πείτε τη δική σας οπτική και να βρούμε και καλύτερες λύσεις από αυτές που προτείνουμε εμείς»

Τα σχόλια είναι κλειστά.