Ειδησεογραφικό site

Ανδρουλάκης: Απέναντι σε κάθε σενάριo «κυβέρνησης ειδικού σκοπού»

23

Απέναντι σε κάθε σενάριο για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού στις εκλογές δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα– που έκανε τη σχετική πρόταση- ότι με όσα λέει συνεχίζει να λειτουργεί ως «ο μεγάλος χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στο δικό του σχέδιο, αισιοδοξεί ότι θα εξασφαλίσει τη βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του -δηλαδή ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό- και δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή την επομένη των εκλογών με στόχο τη συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Επιχειρεί να κλείσει κάθε «χαραμάδα» παρερμηνείας των θέσεών του και να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ μακριά από σενάρια που υποστηρίζουν προεκλογικά οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Γνωρίζει -όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του- ότι βασική του ευθύνη για τα ελάχιστα 24ωρα που απομένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση είναι η ανάδειξη του βασικού μηνύματος του ΠΑΣΟΚ που αφορά στη στάση του την επομένη των εκλογών.

«Ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά μας είπε για κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη. Τώρα λέει κάτι καινούργιο. Θέση μου είναι ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ, οδηγεί σε μια κυβέρνηση σταθερή, κανονική. Σταθερή σε θέματα δημοκρατίας – που είναι τα κορυφαία ζητήματα – σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν στην υπόθεση των υποκλοπών, και φυσικά σε θέματα οικονομίας», υπογράμμισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. Έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί συνεργασία με το κόμμα Βαρουφάκη- «που έπαιξε τη χώρα στα ζάρια»- εξακολουθεί να απευθύνεται στον ευρύ κεντροαριστερό χώρο, λέγοντας ότι οι προγραμματικές συγκλίσεις είναι το άλφα και το ωμέγα του μοντέλου διακυβέρνησης που προτείνει. Αυτό θα επισημάνει για άλλη μια φορά και με την ομιλία του στη σημερινή κεντρική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θησείο.

Θέση του κ. Ανδρουλάκη επίσης είναι, όχι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, στην οποία προσβλέπει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ως προς το επίμαχο που είναι οι υποκλοπές, έχω μιλήσει για εκ νέου εξεταστική επιτροπή, χωρίς την καταχρηστική χρήση του απορρήτου. Εμείς είχαμε προσκαλέσει 40 μάρτυρες αλλά ο κ. Μητσοτάκης και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, κάλυψαν τον ανιψιό του και όλους τους επιχειρηματίες οι οποίοι εμπλέκονται με την υπόθεση. Το αποτέλεσμα της εξεταστικής θα οδηγήσει σε προανακριτική», εξηγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμώντας ότι είναι ο ασφαλής δρόμος για να κινηθεί στη συνέχεια η δικαιοσύνη με περισσότερα στοιχεία και για μάθουν άπαντες όλη την αλήθεια σχετικά με την υπόθεση. «Όσα λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον κ. Μητσοτάκη. Όταν λοιπόν κάνει λόγο για κυβερνήσεις οι οποίες δεν είναι σταθερές, δεν αφορούν μια συνολική πολιτική ατζέντα για το μέλλον του τόπου στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και βάζει μόνο ένα ζήτημα, αυτό ουσιαστικά κάνει τον κ. Τσίπρα χορηγό του κ. Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι αν υπήρχε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, ήδη ο κ. Μητσοτάκης θα αποτελούσε παρελθόν», αναφέρει γυρίζοντας την πλάτη στα σενάρια Τσίπρα.

Η Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνει -παρά τη σαφή θέση του κ. Ανδρουλάκη- μια προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να «πακετάρει» το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και να θολώσει το «μήνυμά» της, φροντίζοντας παράλληλα να διαδώσει ότι υπάρχει προσέγγιση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα- με απώτερο στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης, ακόμη και ειδικού σκοπού. ««Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι μιλάει σε μία κοινωνία, που δεν έχει μνήμη. Σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεται; Σε αυτούς που έμειναν στα δύσκολα. Σε αυτούς που κράτησαν όρθιο ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ο λόγος που έμεινε η χώρα στο ευρώ. Και θέλω να θυμίσω, λοιπόν, σε όλους τους ψηφοφόρους μας, σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας τι ψήφισε το 2010 ο κ. Μητσοτάκης. Ψήφισε τη δανειακή σύμβαση με την οποία μείναμε στο ευρώ; Ή ψήφισε μαζί με τον κ. Τσίπρα και απέναντι στην ίδια του την αδερφή να πάμε στη δραχμή; Είναι θλιβερή η στάση του κ. Μητσοτάκη», υποστήριξε στον ALPHA ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και προσπαθώντας να θυμίσει ότι ήταν το κόμμα του, που με τη στάση του, κράτησε όρθια τη χώρα την περίοδο της κρίσης.

Απευθυνόμενος, τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον Αλέξη Τσίπρα σπεύδει να υπογραμμίσει ότι: «Αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 2010 είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν πρωθυπουργός σε χώρα με δραχμή και όχι με ευρώ. Γι’ αυτό, μαθήματα συνέπειας και υπευθυνότητας από τους λαϊκιστές χωρίς γραβάτα και τους λαϊκιστές με γραβάτα δεν δεχόμαστε σε αυτήν την παράταξη, που κράτησε τη χώρα όρθια με μεγάλο κόστος». Την ίδια στιγμή κάνει δηκτικά σχόλια για το άνοιγμα σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής– μέθοδο που ακολουθεί, σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, και ο κ. Τσίπρας προκειμένου να αλιεύσει δυνάμεις από την κεντροαριστερή δεξαμενή και τους αναποφάσιστους.

Κατά τον κ. Ανδρουλάκη είναι οι μεγάλες διαφορές που χωρίζουν το κόμμα του από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για την Κουμουνδούρου σημειώνει τις διαφορετικές θέσεις, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, στον φράκτη στον Έβρο και το μοντέλο διακυβέρνησης για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Επαναλαμβάνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πατριωτικό κόμμα, που έχει καθαρές θέσεις για την επόμενη μέρα: «Γιατί λέω ότι είναι χορηγός του Κυριάκου Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας. ‘’Πρέσπες του Αιγαίου’’. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Νομίζει ότι ο ελληνικός λαός είναι ευχαριστημένος με τέτοιες πολιτικές, όταν βλέπει προκλητικές δηλώσεις από τους κ.κ. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, να βάζει θέμα για ‘’Πρέσπες του Αιγαίου’’ ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεύτερο θέμα: Έβρος. Εμείς ξεκινήσαμε τον φράχτη. Στην αρχή δήλωσαν ότι δεν θέλουν τον φράχτη, μετά το άλλαξαν . Όμως τελικά το επίδικο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αν θα γίνει ο φράχτης, αλλά αν θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός. Δηλαδή τι μας είπε ο ΣΥΡΙΖΑ; Να μην τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι και να τον πληρώσουν οι Έλληνες. Μα είμαστε καλά; Τρίτο θέμα και πάρα πολύ σοβαρό: Τοπικά νομίσματα. Δεν έμαθαν από το 2015; Όλα αυτά βοηθούν τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει σοβαρή, προοδευτική εναλλακτική και εγγυήτρια δύναμη της δημοκρατικής και οικονομικής σταθερότητας».

Με τη σημερινή ομιλία του στην Αθήνα θα υποστηρίξει για άλλη μια φορά ότι σέβεται τη Δικαιοσύνη κι ότι πρέπει να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της και στο ζήτημα των υποκλοπών. Ωστόσο επιδίωξή του είναι η ομιλία του να μην είναι μονοθεματική αλλά να συμπεριλαμβάνει προτάσεις και λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η ακρίβεια, το υψηλό κόστος διαβίωσης και η «τραυματισμένη» Υγεία και Παιδεία είναι κεφάλαια που θα προσπαθήσει να αναδείξει με την ομιλία του δημιουργώντας και το πεδίο σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου.

Είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει κάθε λόγο να επιμείνει στην ανάδειξη αυτών των θεμάτων, που είναι ψηλά στις προτεραιότητες των ψηφοφόρων του λεκανοπεδίου της Αττικής. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ καταγράφει (στα γκάλοπ) μικρότερη δυναμική στο λεκανοπέδιο, απ’ ότι στην περιφέρεια, σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προσέγγιση των ψηφοφόρων στις διάφορες περιοχές της Αττικής. Η σχετική οδηγία προς τους συνεργάτες του είναι άλλωστε τα στελέχη και οι υποψήφιοι βουλευτές να αυξήσουν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες στο λεκανοπέδιο, προσεγγίζοντας στοχευμένα κοινά, όπως είναι οι ηλικιακά νέοι ψηφοφόροι αλλά και οι συνταξιούχοι, πολλοί εκ των οποίων στρέφονται προς την όχθη της Νέας Δημοκρατίας

Τα σχόλια είναι κλειστά.