Ειδησεογραφικό site

Ανατροπή σκηνικού με το Κίνημα Αλλαγής – Οι μηχανές στο φουλ για το Συνέδριο – Τι ετοιμάζει η Γεννηματά

85

Ολοταχώς προς το ιδρυτικό συνέδριο για τη δημιουργία του νέου φορέα βαδίζει η Κεντροαριστερά, μετά την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά στη μάχη για την προεδρία. Άπαντες πλέον συμφωνούν ότι με τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού έπεσε ξανά ο σπόρος της ενότητας και της ανάγκης να εκφραστεί ο κατακερματισμένος, μέχρι χθες, χώρος σε ένα ενιαίο σχήμα που θα διεκδικήσει να γίνει ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Ωστόσο, απομένουν πολλά τολμηρά βήματα. Βασική συνθήκη είναι η άμεση ολοκλήρωση του εγχειρήματος, χωρίς χρονοτριβές, αφού στην περίπτωση μιας αέναης διαδικασίας ανασυγκρότησης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκφυλισμού του όλου εγχειρήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, τρία είναι τα βασικά ζητούμενα για να συγκροτηθεί, να διατηρηθεί και να διευρυνθεί η νέα Παράταξη. Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες του νέου φορέα, να υπάρξουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να ανανεωθεί ο πολιτικός λόγος και το στελεχιακό δυναμικό της παράταξης ώστε να μεγαλώσει η διείσδυση σε ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον χώρο.

Για αυτό και οι μηχανές για τις προετοιμασίες του συνεδρίου δουλεύουν στο φουλ, με το επιτελείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να σχεδιάζει προσεκτικά όλα τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε οι δυνάμεις που μέχρι τώρα έχουν εμπλακεί στο εγχείρημα να συσπειρωθούν, χωρίς τριβές και αντιπαραθέσεις.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ

Σε αυτή την κατεύθυνση η Φώφη Γεννηματά ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των επαφών με τους βασικούς πρωταγωνιστές του εγχειρήματος, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τον νέο φορέα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Συναντήθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Καμίνη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ενώ συνάντηση θα υπάρξει και με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκεται ο οδικός χάρτης για το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο τοποθετείται χρονικά στα τέλη Μαρτίου, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για κάθε εκλογικό ενδεχόμενο.

Στη συνάντησή της μάλιστα με τον Σταύρο Θεοδωράκη βγήκε και είδηση, αφού οι δύο αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων συμφώνησαν από κοινού την ονοματοδοσία του νέου φορέα για την Κεντροαριστερά. Το «Κίνημα Αλλαγής» θα ακολουθεί τον χώρο τουλάχιστον μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο και θα είναι και η πρόταση που θα κατατεθεί προς τους συνέδρους, οι οποίοι και θα κληθούν να λάβουν και την οριστική απόφαση.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Ωστόσο, η εν λόγω συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη προκάλεσε αιφνιδιασμό ακόμα και από τον στενό πυρήνα των στελεχών των δύο κομμάτων. Η ΔΗΜΑΡ αντέδρασε έντονα και έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες» ενώ τη δυσφορία του με τα προκαταβολικά βαφτίσια εξέφρασε και ο Γιώργος Καμίνης. Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι θα θέσει ως πρόταση στον προσυνεδριακό διάλογο για όνομα του νέου φορέα είτε το «Δημοκρατικό Κόμμα» είτε την «Προοδευτική Παράταξη», λέγοντας ότι «είναι ονομασίες που μπορούν να καλύψουν όλο το φάσμα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, επιπλέον δε, να έχουν ευρύτερη απήχηση».

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είχε ενημερωθεί και συμφωνήσει ενώ θετικά αντέδρασε και o Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως δήλωσε δεν είχε ενημέρωση εκ των προτέρων, ωστόσο μετά τις ανακοινώσεις τηλεφώνησε στην κ. Γεννηματά και της είπε ότι «είναι μια θετική εξέλιξη που μπορεί να εκφράσει το χώρο μας».

Δεν έχει γίνει γνωστό το ποιος από τους δύο αρχηγούς το εισηγήθηκε, ωστόσο ως Κίνημα αυτοπροσδιορίζεται το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΚΙΔΗΣΟ ενώ για «Αλλαγή» μιλούσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Φώφη Γεννηματά.

Στο μεταξύ, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης έστειλαν κοινή επιστολή στις εταιρείες δημοσκοπήσεων ζητώντας εφεξής να γίνονται οι μετρήσεις υπό την ονομασία «Κίνημα Αλλαγής» ενώ την ίδια επιστολή κοινοποίησαν και στο ΕΣΡ. Την ίδια ώρα στον νέο φορέα βρίσκονται σε αναζήτηση γραφείων ενώ, μετά το όνομα, σειρά παίρνει το σύμβολο που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Συνέδριο.

ΟΙ «ΔΥΟ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Επιπλέον, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν για την πραγματοποίηση της πρώτης κοινής συνεδρίασης των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και των πολιτικών τους συμβουλίων την ερχόμενη Τετάρτη αλλά και στην άμεση ολοκλήρωση των διαδικαστικών θεμάτων που εκκρεμούν.

Στόχος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να υπάρξει η πρώτη συμφωνία πάνω στο χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών και να ανακοινωθεί η σύνθεση όλων των οργάνων που θα έχουν την κύρια ευθύνη για την διεξαγωγή του.

Ήδη έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί στη Βουλή ένα άτυπο όργανο, προκειμένου να αποφεύγονται αρρυθμίες και να υπάρχει εύρυθμος συντονισμός μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού, που θα παραμείνουν αυτόνομες μέχρι τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άτυπο αυτό όργανο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι δύο γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων (ΔΗ.ΣΥ. – ΠΟΤΑΜΙ), καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποί τους.

Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται η συγκρότηση ευρείας και αντιπροσωπευτικής Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και θεματικών επιτροπών, τα μέλη των οποίων θα έχουν την ευθύνη να «τρέξουν» τις διαδικασίες του προσυνεδριακού διαλόγου. Σε αυτό θα συμμετέχουν στελέχη από όλες τις πλευρές και θα επιχειρηθεί μέσω αυτών να δοθεί το μήνυμα της ενότητας και της ανανέωσης.

Ταυτόχρονα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συνεδριάζει το ενιαίο πολιτικό κέντρο, προκειμένου να διαχειρίζεται τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και να καθοδηγεί την πορεία της παράταξης μέχρι την ολοκλήρωση του συνεδρίου.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, με τη συγκρότηση των παραπάνω οργάνων θέλουν να επιτύχουν την πολιτική ομογενοποίηση του νέου φορέα σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποκτήσει συνοχή, προκειμένου να μην παρουσιάζονται αρρυθμίες που προκαλούν σύγχυση και θολώνουν την εικόνα του εγχειρήματος.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ CRASH TEST

Το πρώτο μάλιστα crash test της συνεργασίας τους στέφθηκε με επιτυχία, όταν στη συζήτηση στη Βουλή υπήρξε η πρώτη κοινή δημόσια παρέμβαση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων με την κατάθεση των εγγράφων που συνυπέγραψαν Γεννηματά και Θεοδωράκης, δείχνοντας ότι «το παιχνίδι» στις επόμενες εκλογές θα είναι για τρεις, όσο και αν δεν το θέλουν για ευνόητους πολιτικούς λόγους οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, τη μεγάλη επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης αναδεικνύουν τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ως συνέπεια της συσπείρωσης από τη μαζική προσέλευση της εκλογικής διαδικασίας. Η δημοσκόπηση για παράδειγμα της Metron Analysis που δημοσίευσαν «Τα Νέα» είναι αποκαλυπτική για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά και επιβεβαιώνει το ρεύμα και την απήχηση που έχει το νέο εγχείρημα στην κοινή γνώμη, ως προς την προοπτική ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα.

Στην εκτίμηση ψήφου ο υπό σύσταση φορέας της Κεντροαριστεράς καταλαμβάνει την τρίτη θέση και υπερδιπλασιάζει την εκλογική απήχησή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε σχέση με τις εκλογές του 2015, αφού συγκεντρώνει το 12,5% των ερωτηθέντων, ενώ από κοινού με το Ποτάμι κινείται πλέον στα όρια του 14%. Ταυτόχρονα, η δημοφιλία της κ. Γεννηματά είναι στο 44%, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες και τις ευθύνες της, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας για πρώτη φορά καταγράφονται μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπό σύσταση νέο φορέα.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, κληθέντα να σχολιάσουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αναφέρουν ότι πολλοί προοδευτικοί πολίτες που στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα επιστρέφουν στη νέα Κεντροαριστερά.

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ…

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, έχοντας επίγνωση των δύσκολων βημάτων που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος, κάνει ήδη λόγο για ολική επαναφορά της Κεντροαριστεράς, ξεκαθαρίζοντας ότι ο νέος φορέας θα έχει πλήρη πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια, συντονισμένη πολιτική και κοινοβουλευτική δράση» και σαφή διαχωριστική γραμμή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά, μάλιστα, με το ενδεχόμενο μιας νέας πρότασης από την κυβέρνηση για την απλή αναλογική, η Φώφη Γεννηματά κλείνει οριστικά την «πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενωμένη Κεντροαριστερά δεν θα συμπράξει σε πολιτικά παιχνίδια κανενός με εργαλείο τον εκλογικό νόμο. Είμαστε δύναμη ευθύνης. Έχουμε καταθέσει πρόταση όταν η κυβέρνηση έφερε το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου στη Βουλή αναλογικής για τις επόμενες εκλογές».

Με παρέμβασή τους στο «Κ», δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλούν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ως προς την υλοποίηση του οδικού χάρτη, στον δρόμο για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

(Βουλευτής Αττικής)

«Ανατροπή της λιτότητας»

 

«Οι 210.000 πολίτες, που προσήλθαν στις κάλπες, έδωσαν εντολή να προχωρήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά στη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα. Το πρώτο βήμα έγινε στις 19 Νοεμβρίου με την αδιαμφισβήτητη εκλογή της Φώφης Γεννηματά. Το δεύτερο βήμα είναι η διεξαγωγή μεγάλου, ανοιχτού Ιδρυτικού Συνεδρίου, με βάση τους πολίτες που ψήφισαν εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για τον ενιαίο φορέα. Μέχρι τότε είναι απαραίτητος ο συντονισμός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού ώστε να υπάρξει ενιαία κοινοβουλευτική δράση. Ταυτόχρονα χρειάζεται προετοιμασία του Συνεδρίου από επιτροπές στελεχών από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις. Η πλήρης πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του νέου φορέα είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Για να καταστεί ξανά η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη δύναμη ανατροπής απέναντι στη λιτότητα, τη συντήρηση και τον εθνολαϊκισμό. Για να μπει τέλος στον στείρο δικομματισμό ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για να γίνουν πράξη οι προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

(Βουλευτής Λακωνίας)

«Χαράζουμε νέους δρόμους»

«Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς από προσδοκία των προοδευτικών πολιτών αποκτά πλέον υπόσταση. Η μεγάλη προσέλευση για την εκλογή της ηγεσίας δείχνει ότι η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει. Τώρα που έπεσαν οι μάσκες του ακραίου λαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι κατακερματισμένες κεντροαριστερές δυνάμεις συγχρονίζουν τα βήματά τους. Όλοι μαζί χαράζουμε και περπατούμε νέους δρόμους, αφήνοντας πίσω μας τις παθογένειες του παρελθόντος, τις αναχρονιστικές απόψεις και κυρίως ό,τι μας πλήγωσε. Και ταυτόχρονα υπερβαίνουμε τα κομματικά τείχη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις.

Το ιδρυτικό μας συνέδριο θα επισφραγίσει την αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να κάνουμε μια βαθιά τομή στη συνέχεια της προοδευτικής παράταξης. Η αποσαφήνιση των πολιτικών μας θέσεων και των προγραμματικών προτάσεων είναι ζήτημα καίριας προτεραιότητας. Στην πραγματικότητα θα αποτελέσει τον συνεκτικό ιστό για τη συμπόρευση των δυνάμεων της αλλαγής, του εκσυγχρονισμού, των μεταρρυθμίσεων. Ο νέος φορέας θα αναδιατάξει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, οριοθετώντας με σαφήνεια και καθαρότητα τις σχέσεις του με τον λαϊκισμό και τη συντήρηση»

Τα σχόλια είναι κλειστά.