Ειδησεογραφικό site

Αναστασιάδης-Μακρόν: Συμφωνία για στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας

60

Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση τους σε όλους τους τομείς περιλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας υπογράμμισαν σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι είχαν συνάντηση στο Παρίσι που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Γαλλικό Ναυτικό στη Κύπρο
Ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση ανέφερε πως αυτή «είναι η πρώτη φορά που είχαμε μια τέτοια συνάντηση οι δυο μας. Μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις που είναι εξαιρετικές. Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη στρατηγική ατζέντα για την οικονομία, τον πολιτισμό, θα βελτιωθεί το κείμενο αυτό από τους υπουργούς εξωτερικών των δύο χωρών σε λίγες μέρες.

Θα εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τους τομείς της οικονομίας. Υπάρχουν πολύ ισχυροί αμυντικοί δεσμοί. Πέρυσι το γαλλικό ναυτικό επισκέφθηκε πάνω από 40 φορές την Κύπρο», είπε ο πρόεδρος Μακρόν σημειώνοντας ότι με τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Μαρί η συνεργασία θα επεκταθεί. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο άμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις «για να προχωρήσουμε σε συνεργασία». Ο Κύπριος Πρόεδρος από τη πλευρά του  ανέφερε ότι η ναυτική βάση στο Μαρί και η αεροπορική βάση ΄Ανδρέας Παπανδρέου΄ στην Πάφο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους φίλους μας, ιδιαίτερα από τη Γαλλία στις ειρηνευτικές αποστολές στην περιοχή.

Ενέργεια και οικονομία Κυπριακό

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι «στηρίζουμε εκατό τοις εκατό την παρουσία της στην Κύπρο».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική, ιστορικής σημασίας πρόοδος στο Κυπριακό και οφείλονται πολλά σε εσάς» είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. «Παρόλα αυτά ξέρουμε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα και πρέπει να στηρίξουμε τις μελλοντικές προσπάθειες. Από τη στιγμή που θα αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα στηρίζει και θα είναι στο πλευρό σας. Η πρόοδος πρέπει να υπάρξει και η Γαλλία ως μέλος του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της και να εμπλακούμε πολύ περισσότερο αν μας το ζητήσετε».
Σε ό,τι αφορά το Μέλλον της Ευρώπης οι απόψεις Κύπρου και Γαλλίας  συγκλίνουν είπε ο Πρόεδρος Μακρόν σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες επιθυμούν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς καθώς και στο θέμα που αφορά το αμυντικό Ταμείο.

Στρατηγική ατζέντα

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία για εντατικοποίηση του διαλόγου με στόχο τη σταδιακή υλοποίηση της Γαλλο-κυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας που θα έχει υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016. Επιπρόσθετα, κατά τον κ. Αναστασιάδη, ο διάλογος επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τη στενότερη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και άμυνας, της οικονομίας, της αειφόρου ανάπτυξης, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, αλλά και σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.