Ειδησεογραφικό site

Αναπτυξιακά όνειρα θερινής νυκτός

89

Του Γ.Χ.Παπαγεωργίου

«Σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, με ρηξικέλευθες δράσεις σε κρίσιμους τομείς οι οποίοι θα βρεθούν στην αιχμή της καινοτομίας παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια» ετοιμάζεται να αναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Κορμός των δράσεων είναι η λεγόμενη οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, έννοιες που κυριαρχούν στη ρητορική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, αλλά ουδέποτε τα λόγια έγιναν πράξη μέχρι σήμερα.

Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία πιλοτικών νησίδων επιχειρηματικότητας, έρευνας και τεχνολογίας, οι οποίες θα διέπονται από ειδικό καθεστώς με προνόμια και διευκολύνσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι δράσεις θα αφορούν συγκεκριμένους τομείς που θα βρεθούν στην πρωτοπορία τα τελευταία χρόνια, όπως οι «επιστήμες της ζωής» (lifesciences – νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές, βιοτεχνολογία, βιοφαρμακευτική), η νανοτεχνολογία, η ρομποτική, οι ψηφιακές εφαρμογές, αλλά και η Ιστορία και ο πολιτισμός.
Στις νησίδες αυτές θα επικρατεί ειδικό φορολογικό καθεστώς με γενναία -πρωτοφανή- κίνητρα, όπως η πλήρης φορολογική απαλλαγή για τα 10 πρώτα χρόνια, έκτακτες διαδικασίες παράκαμψης της γραφειοκρατίας και υπαγωγή σε ειδικές κρατικές υπηρεσίες οι οποίες θα στελεχωθούν ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από άλλες χώρες της Ε.Ε. για το ειδικό φορολογικό καθεστώς, οι οποίες όμως φαίνεται ότι κάμπτονται ύστερα από σκληρή διπλωματική μάχη, στο πλαίσιο της οποίας η ελληνική κυβέρνηση απείλησε ότι θα υποβάλει συνολικό βέτο στις διαδικασίες του Brexit.

Η αντιπολίτευση συμμετείχε στην κατάρτιση του σχεδίου το οποίο αναπτύχθηκε με τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων και ανθρώπων που βρίσκονται στην αιχμή της καινοτομίας διεθνώς – πολλοί εκ των οποίων είναι Ελληνες.
Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η ανάπτυξη των επιλεγμένων τομέων είναι ευρύτερος στόχος της Ε.Ε., καθώς η Γηραιά Ηπειρος βρίσκεται πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και απειλείται και από την ανερχόμενη Κίνα, ενώ η Ελλάδα διαθέτει κάποια όπλα, όπως οι χιλιάδες επιστήμονες και ερευνητές που δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, κάνουν μικρά θαύματα και στην Ελλάδα, «θαμμένοι» κάτω από τη γραφειοκρατία και την έλλειψη ευκαιριών.

Μια από τις πρώτες νησίδες θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό, όπου έχει αποφασιστεί ότι αντί για καζίνο θα γίνει Τεχνολογικό Πάρκο με τη σύμπραξη ξένων και ελληνικών εταιρειών, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του φημισμένου MIT, το οποίο θα εγκαταστήσει εκεί δύο ερευνητικά προγράμματα, το ένα στον τομέα της Θαλάσσιας Βιολογίας και το άλλο στον χώρο της μελέτης των πρωτεϊνών.

Στο Λαύριο θα στεγαστεί η νέα αγορά ναυτιλιακών χρηματιστηριακών παραγώγων, για την οποία ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία με το BIFFEX και το Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο της Σανγκάης.
Στο σημείο αυτό ξύπνησα ιδρωμένος διαπιστώνοντας για άλλη μια φορά ότι όταν τρώω βαριά το βράδυ βλέπω πολύ περίεργα όνειρα.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.