Ειδησεογραφικό site

Ανακοίνωση ΕΙΗΕΑ: Η εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ απειλεί τη βιωσιμότητα των εφημερίδων

50

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Ισιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) μετά την κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Η Ενωση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αθέτησε την υπόσχεσή της για συνάντηση μετά τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ και αιφνιδίασε καταθέτοντας την τροπολογία.
Υπογραμμίζει δε πως η ρύθμιση που προβλέπεται στην επίμαχη τροπολογία, ότι ωθεί τους επαγγελματίες εκδότες στην έξοδο, τον κλάδο των εφημερίδων στα χέρια μόνο μεγαλοεπιχειρηματιών – “επενδυτών» και την δημοσιογραφία σε σκοτεινές ατραπούς».

Προσθέτει δε ότι «στην περίπτωση επιβολής ποσοστού επι του τζίρου και οι λίγες εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων που αγωνίζονται να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν άμεσο θέμα λειτουργίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς 2% επι του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Η EIHEA, η οποία απέκτησε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νόμιμα εκλεγμένο Δ.Σ. την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε επισήμως από τους Υπουργούς κα. Αχτσιόγλου και κ.κ. Παππά και Πετρόπουλο μόλις την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Παρά την υπόσχεση ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μετά τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ και πριν την κατάθεση της οποιασδήποτε τροπολογίας, ενημερωθήκαμε μόλις χθες για την αιφνιδιαστική και ανεξήγητη κίνηση του αρμόδιου Υπουργείου.

Στην μοναδική συνάντηση που είχε η EIHEA, τονίσθηκαν τα εξής:

-Εκφράσαμε την επιθυμία μας να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.

-Αμφισβητήσαμε τους υπολογισμούς των απαιτούμενων κεφαλαίων για την διάσωση αφού στηρίζονται και σε ποσοστά επι συρρικνούμενων τζίρων. Αμφισβητήσαμε δηλαδή την εγκυρότητα του ιδίου του σχεδίου διάσωσης.

-Θέσαμε στο τραπέζι τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των εφημερίδων, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση ήδη από το 2008 και αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε εισφορά επί τζίρου.

-Ζητήσαμε διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του τζίρου των επιχειρήσεων, τον τρόπο διαχειρίσεως του ΕΔΟΕΑΠ και την αντίστοιχη συμμετοχή μας στο Δ.Σ..

-Προτείναμε ως μέσα συνεισφοράς μας είτε τις εισφορές επί αποδοχών ανά εργαζόμενο είτε εισφορά με βάση τα διαφημιστικά έσοδα. Πάντως όχι με βάση τον τζίρο ο οποίος είναι μοναδικός τρόπος υπολογισμού στην Ελληνική επικράτεια.

-Ζητήσαμε, να βρεθούν αντίμετρα βοήθειας των εφημερίδων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ώστε να επιβιώσουμε.

Επίσης, διευκρινίσαμε ότι στην περίπτωση επιβολής ποσοστού επι του τζίρου και οι λίγες εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων που αγωνίζονται να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν άμεσο θέμα λειτουργίας.

Τέλος, επισημάναμε ότι με τον τρόπο αυτόν η Κυβέρνηση ωθεί τους επαγγελματίες εκδότες στην έξοδο, τον κλάδο των εφημερίδων στα χέρια μόνο μεγαλοεπιχειρηματιών – »επενδυτών» και την δημοσιογραφία σε σκοτεινές ατραπούς.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.