Ειδησεογραφικό site

Αμερικανίδα πρώην πράκτορας κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

167

Μία Αμερικανίδα πρώην πράκτορας της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών διώκεται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Η Μόνικα Γουίτ υπηρέτησε από το 1997 έως το 2008 στην πολεμική αεροπορία, αρχικά στην υπηρεσία της αντικατασκοπείας και στη συνέχεια ως σύμβουλος. Το 2013 φέρεται να διέφυγε στο Ιράν για ιδεολογικούς λόγους.

Η 39χρονη αποκάλυψε στο ιρανικό καθεστώς απόρρητο πρόγραμμα πληροφοριών, αλλά και την ταυτότητα πράκτορα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ντίμερες. Σε βάρος της έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές άσκησαν επίσης δίωξη σε βάρος τεσσάρων Ιρανών που φέρονται ότι διέπραξαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τουλάχιστον οκτώ πρώην συναδέλφων της Γουίτ, το 2014 και το 2015. «Είναι μια θλιβερή ημέρα για τις ΗΠΑ όταν ένας πολίτης της χώρας την προδίδει. Είναι ακόμη πιο θλιβερό όταν πρόκειται για ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων», σχολίασε ο Ντίμερς, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσετην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής εταιρείας New Horizon που φέρεται ότι οργάνωνε συνέδρια, μέσω των οποίων στρατολογήθηκε η Γουίτ. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε μια άλλη εταιρεία που βοήθησε τις κυβερνοεπιθέσεις.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.