Ειδησεογραφικό site

Αλέξη, πάρ’ το αλλιώς – Πυρά των «53» για τις επαφές με Τραμπ, Mεταναστευτικό και το αφήγημα εξόδου από την κρίση

230

Νέες και μεγάλες ρωγμές εμφανίζονται στις συνιστώσες που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και η εσωκομματική αμφισβήτηση των πολιτκών που ακολουθεί το μέγαρο Μαξίμου ερήμην των ομάδων που συγκροτούν το κυβερνών κόμμα προκαλεί σεισμικές δονήσεις.

 Του Γιάννη Χρηστάκου

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα είχε μεγάλες εντάσεις με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας να δηλώσει ότι αν θέλουν μπορεί να παραιτηθεί. Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι για πρώτη φορά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κομματικού οργάνου με κορυφή την ισχυρή ομάδα των «53+» έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει δημόσια , με ανακοίνωση που εξέδωσε την «ομόφωνη» απόφαση της πολιτικής επιτροπής η οποία συντάχθηκε στην Κουμουνδούρου και που όπως γράφουν δεν ανταποκρίνεται στη συζήτηση που έγινε.

 

Η «ΣΤΡΟΦΗ» ΤΣΙΠΡΑ

 

Παράλληλα, και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια πολλοί οι βουλευτές που εκφράζουν σε συζητήσεις με συναδέλφους τους και δημοσιογράφους την έντονη διαφωνία τους για την πολιτική που ασκείται μετά και την απότομη στροφή του Αλέξη Τσίπρα από το φθινόπωρο για τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις και το ταξίδι του στις ΗΠΑ με συμφωνία για εξοπλιστικό πρόγραμμα 2,3 δισ. ευρώ.

Το «καμπανάκι» της πολιτικής γραμματείας όμως ήταν ισχυρό, καθώς φάνηκε ότι στις κύριες και βασικές πολιτικές της κυβέρνησης εκφράστηκαν σοβαρές διαφωνίες. Επίσης, η συζήτηση διάρκειας πέντε ωρών που έγινε στο κομματικό όργανο έδειξε για μία ακόμα φορά ότι τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσαν τον περισότερο χρόνο στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα αναγάγοντάς το τελικά σε Νο1 θέμα της ατζέντας βάζοντας μοιραία την οικονομική πολιτική και τα προβλήματα της καθημερινότητας σε δεύτερη μοίρα.

 

Έτσι, φάνηκε ότι οι συνιστώσες «καίγονταν» πρωτίστως για το μεταναστευτικό, το οποίο ασφαλώς είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα για τη ζωή ανθρώπων που στοιβάζονται σε καταυλισμούς με άθλιες συνθήκες και δευτερευόντως για την πορεία της χώρας. Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο έτος δείχνουν ότι οι πολίτες σε ποσοστό άνω του 80% λένε ότι τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει στη ζωή τους και ότι δεν πιστεύουν ότι θα πάνε προς το καλύτερο και τον επόμενο χρόνο.

 

ΟΙ «53+» ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ…

 

Οι «53+», λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της πολιτικής γραμματείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσαν ανακοίνωση με τις διαφωνίες τους καταγγέλλοντας ουσιαστικά ότι το κείμενο που έγραψαν στην Κουμουνδούρου είναι άλλο από αυτό που συζητήθηκε. Όπως γράφουν «η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ομόφωνη, καθώς όχι μόνο τα μέλη των “53+” αλλά και άλλα μέλη της ΠΓ εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια σειρά θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση το κείμενο της απόφασης δεν ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα και τον πλούτο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στην 5ωρη συνεδρίαση του οργάνου».

 

Για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οι «53» σημειώνουν πια δημόσια αυτά που τονίστηκαν στη συνεδρίαση της γραμματείας αλλά δεν αποτυπώθηκαν στο κείμενο της απόφασης λέγοντας ότι «το κείμενο δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει, πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους».

 

ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ…

 

Σκληρό είναι και το ύφος στις αναφορές για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όπου σημειώνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ».

 

Τι έλεγε η απόφαση της πολιτικής γραμματείας το οποίο αμφισβητούν οι «53+» ως ομόφωνη απόφαση; Έλεγε ότι «με αφορμή την επίσκεψη στις ΗΠΑ αναδεικνύεται πως σωστά η κυβέρνηση ακολουθεί μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία συμβάλλει ώστε η χώρα μας να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης πως θα στηρίξει τις προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση και κυρίως τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, συμβάλλει στο στόχο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

 

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

Για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό τα πράγματα ήταν πιο άγρια, καθώς η ισχυρή ομάδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει ότι υποστηρίχθηκε «σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

 

Τι ήταν αυτό που υποστήριξαν; Πρώτον, την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.

Ακόμα ότι κανένας μετανάστης-μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.

Επίσης, ζητούν την επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου και βέβαια «άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα».

 

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει, βέβαια, θέμα συνοχής ως προς τη συνέχιση του έργου της αφού κανείς δεν επιθυμεί να αφήσει την εξουσία και πολύ περισότερο να την παραδώσουν στον Κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει πια στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνέπειες στην περίοδο μετά τις εκλογές όπου καταγράφονται, μετά από τρία χρόνια σκληρής αφοσίωσης στο μνημόνιο, ριζικές διαφωνίες για την πολιτική που ασκεί ένα αριστερό κόμμα. Γι’ αυτό και τα περισσότερα σοβαρά στελέχη του θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφισμένες καταστατικές και προγραμματικές αρχές τις οποίες έχει παραβιάσει σε μεγάλο βαθμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.