Ειδησεογραφικό site

Brexit: Σάλος για το «πραξικόπημα» Τζόνσον με το λουκέτο στη Βουλή – Ογκώδεις διαδηλώσεις

43

Την ανακοίνωση της αναστολής των εργασιών της Βουλής την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο εκκεντρικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων, όχι μόνο στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος.

Η παραπάνω απόφαση του νέου οικοδεσπότη της Ντάουνινγκ Στριτ σημαίνει πως οι βουλευτές θα έχουν πολύ λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους να συζητήσουν για το Brexit, δηλαδή για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ χαρακτήρισαν την απόφαση του 55χρονου Βρετανού πρωθυπουργού «πραξικόπημα» αλλά, ακόμα και πολλοί υποστηρικτές του Brexit, άσκησαν κριτική στην απόφαση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο νέος πρωθυπουργός επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα σύνοδος της Βουλής, με ανανεωμένο πρόγραμμα, από τις 14 Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία είθισται να παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Όμως, με την ξαφνική απόφαση του Τζόνσον, αντί η Βουλή να διακόψει τις εργασίες της, όπως ήταν το σύνηθες, για τρεις εβδομάδες, τώρα κλείνει επί πέντε εβδομάδες, αφήνοντας λίγο χρόνο στους βουλευτές, που ήθελαν να εμποδίσουν το σχέδιο του Τζόνσον για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας διοργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να ανασταλεί η λειτουργία του Κοινοβουλίου. «Σταματήστε το πραξικόπημα» ήταν το κεντρικό σύνθημα.

Στο Λονδίνο, κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το Κοινοβούλιο, ενώ ακολούθησε πορεία προς την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία. «Ντροπή σας!», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του Μπόρις Τζόνσον ή με μηνύματα όπως «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία»

Τα σχόλια είναι κλειστά.