Ειδησεογραφικό site

Άγρια «μάχη» στη Βουλή – Μητσοτάκης: «Είστε παρακράτος» – Τσίπρας: «Είστε σε πανικό»

74

Πρόεδρος ΝΔ:  Η ΕΛΑΣ μαζεύει τους εγκληματίες που αφήνετε ελεύθερους – Αναγκαίος ο νόμος Παρασκευόπουλου, απάντησε ο πρωθυπουργός – Κόντρα με υπονοούμενα για τον γραμματέα της ΝΔ

Εκτός ορίων βγήκε η αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να αντικρούσει την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κλίμα ανομίας που έχει εκτοξευτεί λόγω και των αποφυλακίσεων από το νόμο Παρασκευόπουλου με προσωπικές υποθέσεις.

«Είστε αξιοθρήνητος μιλήσατε ως επίσημος εκπρόσωπος του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που τρέφεται από σκοτεινούς μηχανισμούς που όταν δεν εκβιάζει, συκοφαντεί με την στήριξη συγκεκριμένων ΜΜΕ που εσείς κατασκευάσατε. Το παρακράτος παρακολουθήσεων και εκβιασμών κατά δικαστών. Γυρίσατε την χώρα πίσω στην χειρότερη περίοδο του Αυριανισμού» αντέκρουσε ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας στην κριτική για το αίσθημα ανασφάλειας που κατακλύζει την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αφήνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, ότι κατάργησε τις φυλακές τύπου Γ΄ – αναρωτώμενος μάλιστα «σας κρατάνε;» – και ότι έχει μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε κέντρα ανομίας. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει μια εικόνα success story τόσο στην οικονομία όσο και στο θέμα της ασφάλειας φτάνοντας στο σημείο να πει ότι «σήμερα στο κέντρο της Αθήνας όσοι κυκλοφορούμε βλέπουμε τουρίστες και όχι κουκουλοφόρους» ενώ κάλυψε πλήρως τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα.

Είναι δε ενδεικτικό ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της ανομίας, από το ότι η εκπρόσωπος τύπου Μαρία Σπυράκη επισήμανε μετά το τέλος της συζήτησης πως «για εμάς το σημαντικό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών. Παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα μεταξύ των οποίων είναι η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, η δημιουργία φυλακών υψίστης ασφάλειας, η εφαρμογή του ποινικού κώδικα στα πανεπιστήμια για όλα τις περιπτώσεις εκτός από την ελευθερία της έκφρασης κ.α. Ο πρωθυπουργός δεν πρόσθεσε τίποτα παρά επιμονή στα λάθη στηρίζοντας τον νόμο Παρασκευόπουλου»

«Δεν αφήνετε την ΕΛΑΣ να κάνει τη δουλειά της»

«Η ΕΛΑΣ αξίζει συγχαρητήρια γιατί προσπαθεί να ανταποκριθεί σε άγρια κατάσταση που είναι αποτέλεσμα των δικών σας παραλείψεων κ. Τσίπρα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η κυβέρνηση δεν την αφήνει να κάνει τη δουλειά της. Η αστυνομία τρέχει να συλλαμβάνει αυτούς που εσείς αφήνετε ελεύθερους». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε την πρωτολογία του ο Kυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έκρινε σκόπιμο να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ. «Φυλακές υψίστης ασφάλειας υπάρχουν σε όλες τις χώρες αλλά εσείς κρίνετε σκόπιμο να τις καταργήσετε όταν πήρατε την εξουσία. Σήμερα στις φυλακές συνυπάρχουν και συναγελάζονται δολοφόνοι, ποινικοί και τρομοκράτες. Οι νονοί και τα μεγάλα κεφάλια του εγκλήματος λειτουργούν ανενόχλητοι, κάνοντας τις φυλακές κέντρα διοίκησης οργανωμένου εγκλήματος. Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου οργανώθηκε εντός φυλακών. Η έδρα του οργανωμένου εγκλήματος είναι στον Κορυδαλό. Εξηγήσατε μας γιατί φέρατε το νόμο. Μήπως για να κάνετε χατήρι σε φυλακισμένους φίλους του κ. Λαμπρου; Σας κρατάνε; Τους χρωστάτε κάτι;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύλληψη του τρομοκράτη που έβαλε τη βόμβα στον Λουκά Παπαδήμου λέγοντας: «Ποιος εξίσωσε τη βία και την τρομοκρατία με τα Μνημόνια; Το κάνατε εσείς όταν βάλατε φωτιά στη χώρα για να έρθετε στην εξουσία και μετά να υπογράψετε Μνημόνια».

«Με το νόμο Παρασκευόπουλου βγάλατε τους ποινικούς από τα κελιά»

Η κριτική του προέδρου της ΝΔ συνεχίστηκε για το νόμο Παρασκευόπουλου λέγοντας ότι «η αστυνομία έχει επιτυχίες χάρη σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που επιχειρήσατε να αλλάξετε. Δεν το αλλάξατε αλλά βγάλατε τους ποινικούς από τα κελιά με το νόμο Παρασκευόπουλου

«Τι έχετε να πείτε στη σύζυγο του εστιάτορα στην Ύδρα; Τι έχετε να πείτε στα θύματα του ληστή που σκορπούσε τον τρόμο σε Κυψέλη σε βάρος ηλικιωμένου; Τι έχετε να πείτε στην ηλικιωμένη που την έκαψαν εγκληματίες; Όλοι αυτοί απελευθερώθηκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

«Αλλάξτε το νόμο Παρασκευόπουλου, οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη από τα θύματα και τους οικείους τους» κατέληξε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα πανεπιστήμια εξελίσσονται σε πεδίο δράσης τραμπούκων»

Επόμενο πεδίο κριτικής του προέδρου της ΝΔ ήταν η έξαρση της βίας στα πανεπιστήμια. «Τα πανεπιστήμια εξελίσσονται σε πεδίο δράσης τραμπούκων. Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για εμπόριο ναρκωτικών στο ΑΠΘ. Και η απάντηση Γαβρόγλου ήταν να συγκροτηθεί ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα λες και είναι δουλειά των φοιτητών να αντιμετωπίζουν το έγκλημα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Κάνετε κάτι για όλα αυτά κ. Τσίπρα; Πήγε κάποιος εισαγγελέας; Κάνατε κάποια δήλωση; Τι μας λέτε, ότι η αστυνομία που εξάρθρωσε την απαγωγή Λεμπιδάκη δεν μπορεί να ταυτοποιήσει όσους χτύπησαν ένα ΑμεΑ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο; Εσείς δεν τους αφήνετε να το κάνουν» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Ο Ρουβίκωνας δρα ανενόχλητος»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη δράση του Ρουβίκωνα ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε το περιστατικό με το «ντου» στη Βουλή λέγοντας ότι «τότε ο κ. Βούτσης προσωπικά φρόντισε να κάνει τα περιπολικά ως ταξί».

«Ο αρχηγός του ποστάρει ανενόχλητος στο Facebook και σε κείμενό τους λένε ότι επιδιώκουν την καταστροφή του κράτους. Και κάποιοι και στα έδρανα απέναντι μου πιστεύουν οτι ο Ρουβίκωνας κάνει επαναστατική γυμναστική» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κύριος Μητσοτάκης έκανε ένα σχόλιο για τις πρόσφατες αναφορές Τσακαλώτου – Χουλιαράκη πως η κυβέρνηση συνειδητά υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη. «Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να αλλάξετε το θέμα συζήτησης εκτός να θέλετε να απολογηθείτε για την κυνική αναφορά του υπ Οικονομικών ότι τσακίσατε την μεσαία τάξη στην φορολογία. Ελπίζω να μην μιλήσετε κι εσείς για σαρανταποδαρούσες και άλλες αηδίες γιατί ο κόσμος κουράστηκε και δεν αντέχει άλλο», είπε σχετικά.

Αν και ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει μείωση στις ανθρωποκτονίες επισήμανε ωστόσο ότι ξεκίνησε από το 2010. «Όμως στους περισσότερους τομείς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Κλοπές διαρρήξεις και απόπειρες ληστείας έχουν πολλαπλασιαστεί. Φαινόμενα λαθρεμπορίας συνολικά 800πλασιάστηκαν».

«Ημουν στην Ήπειρο και οι κάτοικοι μικρών παραμεθώριων χωριών μου είπαν ότι πέφτουν συνεχώς θύματα κλοπών. Περπατήστε λίγο στο κέντρο της Αθήνας. Στην είσοδο κάθε πολυκατοικίας έχουν χαρτί που λένε να κλειδώνουν τις πόρτες. Για όλη αυτή την κατάσταση κ. Τσίπρα έχετε ευθύνη. Γιατί; Γιατί οι συντονισμένες κινήσεις κατά παραβατικότητας στα κέντρα ανομίας περιορίστηκαν στο ελάχιστο γιατί ακυρώθηκε το σχέδιο προηγούμενης κυβέρνησης για πεζές περιπολίες και η ομάδα ΔΕΛΤΑ μετά από αίτημα νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και Ρουβίκωνα» πρόσθεσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να ζητήσετε συγγνώμη από τα ΜΑΤ

«Από εσάς δεν περιμένω να ακούσω απαντήσεις αλλά ύβρεις και συκοφαντίες. Εδώ και χρόνια το κόμμα σας χλευάζει συστηματικά την αντίληψη ότι στην Δημοκρατία η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται. Οι σημερινόι σας υπουργοί δικαιολογήσαν αθλιότητες. Ζήσατε ύβρεις και τραμπουκισμούς που εκθρέψατε. Πότε συμμαζέψατε τα στελέχη σας; Πότε συναντήσατε αστυνομικούς; Τι λέγατε εσείς; Να αφοπλιστεί η αστυνομία και να καταργηθούν τα ΜΑΤ. Και πως θα έκαναν τα επιτυχίες κ. Τσίπρα; Με νεροπίστολα;».

Υπενθύμισε, δε, ότι ως πολιτικός αρχηγός ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τα ΜΑΤ ως «παρακρατικές συμμορίες». «Μήπως να ζητήσετε συγγνώμη; Να ζητήσετε συγγνώμη από τα παιδιά των ΜΑΤ που πυροβολήθηκαν με καλάσνικοφ; Να ζητήσετε συγγνώμη για τα στελέχη σας που τους αποκαλούν γουρούνια δολοφόνους. Ανακαλέστε με όρους πολιτικής αξιοπρέπειας. Παραδεχθείτε ότι και στα θέματα ασφάλειας είχατε αυταπάτες. Τι αφήνει πίσω η πολιτική σας; Πληρώνουμε τις θύελλες των ανέμων που εσείς και η παρέα σας σπείρατε. Και σήμερα με τις λανθασμένες αποφάσεις όπως κατάργηση φυλακών τύπου Γ ομάδα ΔΕΛΤΑ, νόμος Παρασκευόπουλου πλήττετε την ασφάλεια πολιτών. Σας καλώ έστω και τώρα να αναγνωρίσετε τα λάθη σας και αλλάξτε πολιτική. Ο πολίτης αισθάνεται απροστάτευτος και ο πολίτης είναι πιο πολύτιμος από τις εσωκκοματικές σας ισορροπίες».

«Ελπίζω να μην μας πείτε κι εσείς για σαρανταποδαρούσες και άλλες αηδίες»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κύριος Μητσοτάκης έκανε ένα σχόλιο για τις πρόσφατες αναφορές Τσακαλώτου – Χουλιαράκη πως η κυβέρνηση συνειδητά υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη. «Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να αλλάξετε το θέμα συζήτησης εκτός να θέλετε να απολογηθείτε για την κυνική αναφορά του υπ Οικονομικών ότι τσακίσατε την μεσαία τάξη στην φορολογία. Ελπίζω να μην μιλήσετε κι εσείς για σαρανταποδαρούσες και άλλες αηδίες γιατί ο κόσμος κουράστηκε και δεν αντέχει άλλο», είπε σχετικά.

Με sussess story επιχείρησε να απαντήσει ο Τσίπρας
Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει έναν απολογισμό των τελευταίων επιτυχιών της αστυνομίας λέγοντας ότι «είναι η καλύτερη ερώτηση στο καλύτερο timing που θα μπορούσα να έχω» επικεντρώνοντας την αρχή της απάντησής του στην κυβερνητική ρητορική του success story.«Ο Θεός βοηθά τον κλέφτη, βοηθά και τον νοικοκύρη. Για κακή σας τύχη την επόμενη ημέρα συνελήφθη ο ύποπτος για την υπόθεση τρομοδέματος στον κ. Παπαδήμο. Λίγες ημέρες μετά συνελήφθη ο φερόμενος δράστης Ζαφειρόπουλου και μια σειρά από αποκαλύψεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια και ενδεχομένως να μην σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έκανε, δε, επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για ακροδεξιά ρητορική: «Ακούγωντας σας αναρωτιέμαι: Πού ειναι ο αρχηγός του κόμματος που θα φέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο κέντρο. Και όταν γυρνάω την πλάτη αναρωτιέμαι ποιος είναι στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μια πλήρη εφαρμογή της ακροδεξιάς ρητορικής».

«Ο λόγος για τον οποιο το κάνετε είναι γιατί βρίσκεστε σε πανικό γιατί έχετε βάλει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Υιοθετείτε την ακραία ρητορική γιατί δεν βολεύεστε με την πραγματικότητα ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση που εσείς την είχατε οδηγήσει με τη χρεοκοπία που φέρατε στον τόπο. Δεν βολεύεστε γιατί η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς πρόσθετα βάρη και σύντομα. Δεν βολεύεστε γιατί εσεις είχατε επενδύσει στο αντίθετο. Δεν βολεύεστε γιατί η Ελλάδα βρίσκεται εντός στόχων και θα βρίσκεται εντός στόχων και το 2018» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν σας αρέσουν όλα αυτά. Η χώρα είναι σε περίοδο δυναμικής ανάπτυξης γιατί έχετε τον καημό σας να επιστρέψετε στην διακυβέρνηση. Όταν στο όνομα του καημού διαστρεβλώνετε τα πάντα τότε μιλάμε για ιδιοτέλεια που κάνει κακό στον τόπο» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός.

Δείχνετε αμετροέπεια και επιτίθεστε σε θεσμούς όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ΕΛΑΣ
Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιτίθεται σε θεσμούς όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία κάνοντας λόγο για αμετροέπεια.«Με την αμετροέπεια που χαρακτηρίζει το λόγο σας επιτίθεστε σε θεσμούς που υπηρετούν την ασφάλεια της χώρας. Με αφορμή την συνάντησή μου με τον κ. Τραμπ ξεσηκωθήκατε για την αναβάθμιση των F16. Μιλήσατε για σκάνδαλο που πρέπει να απολογηθώ. Σύντομα αντιληφθήκατε ότι το παραμύθι δεν έχει δράκο αλλά η επίθεση δεν ήταν προς εμένα αλλά στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Επανήλθατε όμως με νέο κρεσέντο αμετροέπειας μιλώντας για γενικευμένη ανομία, χάος στην χώρα και ανενόχλητη δράση κακοποιών. Πριν απαντήσω να σας πω ότι πέφτετε στο ίδιο ατόπημα. Μιλώντας για γενικευμένη ανομία εν πλήττεται την κυβέρνηση αλλά βάζετε στο στόχαστρο την ΕΛΑΣ, την ηγεσία της, τους άνδρες και γυναίκες που επιτελούν το έργο τους καθημερινά. Βεβαίως ενδεικτικό των παλινωδιών σας είναι ότι ενώ σήμερα τους κατηγορείτε ότι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους όλο το προηγούμενο διάστημα αναρτάτε tweet με συγχαρητήρια για τις επιτυχίες ΕΛΑΣ» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητα αλλά έχει μειωθεί»

Περνώντας στην ουσία της ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει εγκληματικότητας αλλά έχει μειωθεί».

Στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία της ΕΛΑΣ που, όπως είπε, δείχνουν «μείωση σε απάτες και πλαστογραφίας, μείωση σε κλοπές καταστημάτων, σπιτιών, μείωση παραβατικότητας στο δρόμο, ληστείες κ.α. Αυτά είναι στοιχεία. Όμως εσάς είναι ο φόβος το μοναδικό κίνητρο. Μειώθηκαν οι επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και σε αστυνομικούς επι των ημερών μας σε σχέση με τις δικές σας ημέρες».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα των Εξαρχείων ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «γίνεστε γραφικοί με αυτά που λέτε δεν το έχετε καταλάβει;».

«Το αγαπημένο σας θέμα τα Εξάρχεια. Μια περιοχή που προφανώς αντιμετωπίζει προβλήματα και οι κάτοικοι που μένουν εκεί αντιμετωπίζουν προβλήατα αλλά δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στοχοποιώντας την περιοχή. Είχαμε 13% λιγότερες επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία και πρόσωπα. Εσέις κάνατε λιγότερες συλλήψεις και περισσότερες προσαγωγές. Εμείς το αντίθετο. Εσείς κανατε επιχειρήσεις σκούπα κα όποιον πάρει ο χάρος. Παιδία χωρίς παραβατική συμπεριφορά ενώ εμείς ξηλώνουμε από την ρίζα τις συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στην Αθήνα σήμερα υπάρχουν τουρίστες και όχι μολότοφ»
Υποστήριξε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνηση Σαμαρά «η Αθήνα μετατράπηκε σε σιδηρόφρακτη πόλη. Επι ημερών σας η καταστολή κατά δικαίων και αδίκων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο  Όμως αποδεικνύεται ότι το δόγμα μηδενικής ανοχής δεν οδήγησε σε μείωση εγκληματικότητας. Ηταν καθαρά ιδεολογική επιλογή για να κρατηθείτε με νύχια και δόντια στην εξουσία. Οι μέρες αυτές τελείωσαν».Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των επιθέσεων με βόμβες μολότοφ καλώντας τον αρχηγός της ΝΔ να πάει να συναντήσει έναν ξενοδόχο στο κέντρο της Αθήνας «να σας πει τι γινόταν επι των ημερών σας με τις μολότοφ και τους κουκουλοφόρους και πόσο επιτυχής είναι σήμερα η πολιτική η δική μας. Η εικόνα της Αθήνας σήμερα δεν είναι αυτή που περιγράφετε. Η εικόνα είναι ότι χιλιάδες τουρίστες που βλέπουν τα αξιοθέατα και όχι οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που συνέβαινε επί των ημερών σας».

Αναγκαίος ο νόμος Παρασκευόπουλου

Στη συνέχεια κάλυψε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα τονίζοντας ότι «επί ημερών του είχε όλες αυτές τις επιτυχίες η ΕΛΑΣ».

«Μιλάτε για νόμο και τάξη αλλά επι ημερών σας δεν ήταν μονο η ανομία αλλά κάνατε ότι περνά από το χέρι σας για να δημιουργήσετε κλίμα και να αποδυναμώσετε την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΛΑΣ. Υπογράφατε απολύσεις αστυνομικών κ. Μητσοτάκη ως υπουργός. Εσείς. Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης και ο Δένδιας υπουργός Προστασίας Πολίτης καταργήθηκαν 6.000 θέσεις αστυνομικών και καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία. Αυτό είναι το έργο σας. Σε αντίθεση με το σημερινό έργο των μεγάλων επιτυχιών» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για να ενισχύσει το επιχείρημά του ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό της δράσης της ΕΛΑΣ.

«Πέρα του επιχειρηματία Λεμπιδάκη και της εξιχνίασης δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, της σύλληψης φερόμενου κατηγορούμενου για τρομοδέματα, της σύληψης Πόλα Ρούπα, είχαμε σύλληψη σπείρας πορτοφολάδων, σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών 23 άτομα, εξάθρωση πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων με ληστείες και κλοπές σε όλη την επικράτεια της χώρας. Εντοπίστηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ. Συνελήφθησαν 38 άτομα κυκλώματος ναρκωτικών. Εξιχνίαση 145 υποθέσεων ληστειών και διακεκριμένων κλοπών με χρηματοκιβώτια. Εξάρθρωση διεθνούς οργάνωσης εμπορίας ναρκωτικών στα Βαλκάνια. Σύλληψη κυκλώματος που έκλεβαν ριφιφί ράβδους χρυσού που μάλλον σας θυμίζει κάτι αυτό.
Αυτή είναι η δική μας παρακαταθήκη. Η δική σας ποια ήταν; Δεν σας τα λέω αναλυτικά μπας και μοιράσετε κι άλλα συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ αλλά για να ζητήσετε συγγνώμη γα όσα λέτε περι ανομίας, χάους, κύκλου αίματος που λετε. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Είναι ντροπή όσα λέτε για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Έναν αναγκαίο νόμο που ήταν χάος στις φυλακές. Είναι ντροπή να λέτε ψέματα που αναπαράγονται από φιλικά ΜΜΕ ότι τάχα οι 3 δράστες κατά 85 χρονης γυναίκας είχαν αποφυλακιστεί με νόμο Παρασκευόπουλου όμως αποδείχθηκε ότι ουδεμία σχέση έχει με νόμο Παρασκευόπουλου».

«Λίγο σας ένοιαξε αυτό. Αρκεί ο ισχυρισμό σας να αναπαραχθεί. Το ίδιο επιχειρούν ΜΜΕ και σε σχέση με τον δράστη που συνελήφθη για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου ο όποιος βρέθηκε έξω όχι με το νόμο Παρασκευόπουλου αλλά με άδεια φυλακών. Δεν λέω ότι το είπατε εσείς αλλά τα φιλικά σας ΜΜΕ αρα θα το λέγατε και εσείς» κατέληξε ο πρωθυπουργός για το θέμα.

Επανερχόμενος στο θέμα της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου επέκρινε τη ΝΔ για τη στάση της τις πρώτες ώρες μετά την εκτέλεση του ποινικολόγου. «Πριν ολοκληρωθεί η έρευνα σπεύσατε με Τζαβάρα κ.α. να πείτε ότι πίσω από την δολοφονία υπάρχουν πολιτικά κίνητρα. Πρωτοσέλιδο εφημερίδας ενημέρωνε ότι η δολοφονία προκαλεί πανικό στο Μαξίμου. Αναρωτιέμαι, τώρα που η ΕΛΑΣ σε χρόνο ρεκόρ συνέλαβε το δράστη και τους φυσικούς αυτουργούς και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει πολιτική χρεία τι θα πείτε; Να το γράψουμε και αυτό στην άμμο; Ζητήστε μια συγγνώμη που δηλητηριάζετε την κοινή γνώμη»,.

Κλείνοντας την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Κύριε Μητσοτάκη είναι σαφές ότι από όσα είπα και κάνατε εσείς , ψάχνετε την ανομία, εκεί που συμφέρει την ακροδεξιά λογική σας. Την ψάχνετε στα Εξάρχεια και όχι στους χούλιγκανς που επιτίθενται σε γραφεία εφημερίδων και όχι στην Χρυσή Αυγή. Δεν ψάχνετε την ανομία εκέι που δεν θέλετε να την δείτε. Όμως η ανομία δεν συχνάζει μόνο στα Εξάρχεια αλλά και σε πιο χάι περιοχές και στην ίδια την αυλή σας. Βλέπω τον γραμματέα σας, μια απάντηση δεν δώσατε. Το τελευταίο διάστημα εβδομάδα η Ελληνική Αστυνομία έχει κουραστεί να συλλαμβάνει ανθρώπους που συνομιλείτε, μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Ο ναρκέμπορος Παπούτσάκης συνελήφθη. Αυτοί είναι οι άριστοι με τους οποίους κάνουν παρέα οι άριστοι συνεργάτες σας. Τζακ Ποτ. Ήρθε και η κατάθεση της κυρίας Τσάκαλου του Χριστοφοράκου να μας θυμίσει ότι η ανομία δεν πίνει καφέ μόνο στα Εξάρχεια αλλά και στο σαλονάκι του γραφείου σας και μάλιστα από καφετιέρα Ζίμενς. Ήταν τόσο επίκαιρη σήμερα η ερώτησή σας που σήμερα ρωτάω εγώ: Θα διώξετε τον έμπιστό σας ή όχι;».

«Η ΝΔ πάει προς τα πάνω και εσείς προς τα κάτω»

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά αναφέρθηκε στα θέματα της οικονομίας με αφορμή τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο κυβερνητικό success story.

«Έχετε κάνει κωλοτούμπα στα πάντα. Ένα πράγμα παραμένει σταθερό. Η έφεσή σας σε προσωπικές επιθέσεις, ψέματα και συκοφαντίες. Είστε ο ίδιος Τσίπρας του 2014. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει. Να ξεκινήσω με τις ανησυχίες σας για την κατεύθυνση του κόμματος σας και αν θέλουμε την ΝΔ στα Δεξιά ή κέντρο. Η αλήθεια είναι μια: η ΝΔ πάει προς τα πάνω και εσείς προς τα κάτω. Είπατε ότι οργανώσαμε την σημερινή συζήτηση επειδή δεν μας αρέσει η πραγματικότητα που εσείς δημιουργείτε με τις τεράστιες οικονομικές επιχειρήσεις. Δεν μας αρέσει που βάλατε φόρους και διαλύσατε την μεσαία τάξη. Δημιουργείτε ψεύτικα πλεονάσματα. Στα 14 δισ. μέτρα που πήρατε και έρχονται άλλα 5 δισ. ευρώ για 2019-2020 που φέρουν την δική σας υπογραφή. Δεν μας αρέσει καθόλου το γεγονός ότι έρχεστε κυνικά και ομολογείτε ότι η πολιτική σας διέλυσε την μεσαία τάξη γιατί δήθεν θέλατε να τα πάρετε από την μεσαία τάξη για να τα δώσετε στους φτωχούς. Εγώ ήξερα πως η Αριστερά τα πέρνει από τους πλούσιους για να τα δώσει στους φτωχούς. Εσείς τα παίρνετε από όλους για να τους κάνετε όλους φτωχούς».

Όσον αφορά την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τον ίδιο να ζητήσει συγγνώμη από την ΕΛΑΣ ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε: Μου είπατε να ζητήσω συγγνώμη εγώ γιατί; Οι δικοί σας σύντροφοι ήταν αυτοί που αποκαλούσαν τους αστυνομικούς γουρούνια. Εσείς ήσασταν αυτός που το 2008 λέγατε ότι τα ΜΑΤ είναι παρακρατικές οργανώσεις».

Εσείς ήσασταν από τη μεριά της πλατείας με τη βία

Απαντώντας στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την περίοδο 2013-2014 του υπενθύμισε ότι ήταν αυτός που υιοθέτησε τη λογική μίσους και βίας και «μετά καθίσατε στα έδρανα της εξουσίας παριστάνοντας τους κριτές».

«Στη δολοφονία, ανομία δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο. Πότε θα το αντιληφθείτε; Σε οργανωμένη πολιτεία το μονοπώλιο της βίας το έχει το κράτος και όχι μια ομάδα που όποτε θέλει καίει την Αθήνα. Είχατε το θράσος να μας θυμίσετε τι έγινε στην χώρα 2012-13-14. Εσείς από την άλλη πλευρά της πλατείας ήσασταν. Εσείς υιοθετήσατε την λογική μίσους και βίας και όταν πετύχατε τους στόχους σας φορέσατε τα ωραία σας κουστούμια και καθίσατε στα έδρανα της εξουσίας παριστάνοντας τους κριτές» είπε συγκεκριμένα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χυδαίο ψέμα ότι απέλυσα αστυνομικούς

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις αναφορές του πρωθυπουργού στη δολοφονία Ζαφειρόπουλου κατηγορώντας τον ότι λέει ψέματα όταν λέει ότι η ΝΔ άφησε υπονοούμενα για την υπόθεση.

«Μετατρέψατε τις φυλακές σε κέντρο συνάθροισης ποινικών και τρομοκρατών. Μιλήσατε και είναι ντροπή σας αυτό για την δολοφονία Ζαφειρόπουλου. Ήταν φίλος μου και εξέχων στέλεχος της ΝΔ και τοποθετήθηκα υπεύθυνα χωρίς να αφήσω κανένα υπονοούμενο και ψεύδεστε με όσα είπατε και είναι ντροπή σας. Αν αποκαλυφθεί όπως εικάζετε ότι η δολοφονία Ζαφειρόπουλου σχεδιάστηκε εντός των φυλακών τι θα πείτε; Θα σηκώσετε απλά τους ώμους σας μην αναγνωρίζοντας την κατάσταση που η δική σας πολιτική δημιούργησε. Γιατί σας ενοχλεί η συζήτηση για τις ομάδες αντιεξουσιαστών που βρίσκουν άσυλο εντός των πανεπιστημίων αφού έχουν λεηλατήσει το κέντρο της Αθήνας;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας, τέλος, στις κατηγορίες περί απειλές κατά αστυνομικών ο πρόεδρος της ΝΔ αφού παρατήρησε ότι «στα 35 λεπτά της φλύαρης ομιλίας σας που αναλώθηκε σε Δελτία Τύπου της ΕΛΑΣ δεν είπατε τίποτα» στη συνέχεια τόνισε ότι «η κατάσταση σήμερα στα πανεπιστήμια ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Το άσυλο ιδεών μετατράπηκε σε άσυλο παραβατικότητας. Το πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και ο ποινικός κώδικας θα ισχύει με μια εξαίρεση : η ελευθερία της έκφρασης. Να τελειώνουμε μια και καλή με τις ομάδες των πολιτικών σας φίλων. Μιλάτε για σιδηρόφρακτη αστυνομία αλλά σιδηρόφρακτος δρόμος είναι η Ηρώδου Αττικού. Ποιος απέλυσε αστυνομικούς, είστε χυδαίοι ψεύτες και συκοφάντες. Καταργήσαμε κενές οργανικές θέσεις όταν καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία οδηγήθηκε σε άλλες υπηρεσίες. Είπατε ότι απέλυσα αστυνομικούς: ζητήστε συγγνώμη, Η έφεσή σας στο ψέμα είναι παρομοιώδης».

Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό να γίνεται φερέφωνο τον εντύπων

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για όσα ειπώθηκαν σχετικά με τον γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό να γίνεται φερέφωνο των εντύπων».

«Αναφερθήκατε και το περίμενα γαιτί το ετοιμάζατε όλη την εβδομάδα για τον κ. Αυγενάκη. Εως τώρα έντυπα και ιστοσελίδες που στήθηκαν για λογαριασμό σας ήταν φερέφωνα της πολιτική σας. Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό να γίνεται φερέφωνο των έντυπων. Γίνατε κάθε λέξη της κάθε φυλλάδας. Είναι ειρωνία σήμερα όταν μιλάμε για ανομία να θολώνετε τα νερά με άσχετες υποθέσεις του παρελθόντος που έχουν απαντηθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης και αφήσε υπονοούμενο λέγοντας ότι «συμπτωματικά όλα αυτά έγιναν όταν σας καταθέσαμε την ερώτηση Στην πολιτική δεν υπάρχπουν συμπτώσεις».

«Ήσασταν αξιοθρήνητος, μιλήσατε ως επίσημος εκπρόσωπος του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τρέφετε από σκοτεινούς μηχανισμούς που όταν δεν εκβιάζει συκοφαντεί με την στήριξη συγκεκριμένων ΜΜΕ που εσείς καταστευάσατε. Το παρακράτος παρακολουθήσεων και εμβιασμών κατά δικαστών. Γυρίσατε την χώρα πίσω στην χειρότερη περίοδο του Αυριανισμού γι αυτό και ο Κουρής είναι πιστότερος θαυμαστής σας. Υπάρχει Δικαιοσύνη που θα κρίνει. Στέλνω μήνυμα στα διαπλεκόμενα τζάκια παλιά και νέα που σας συναναστρέφονται ότι θα λογοδοτήσουν. Εκλογές έχασαν πολλοί. Πολιτικοί ικανότεροι και σημαντικότεροι από εσάς. Δεν είναι ντροπή να χάνεις εκλογές. Θα το μάθετε  και εσείς. Ντροπή είναι να επιχειρείς να επιβιώσεις με Κουρήδες και Βαξεβάνηδες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Χρωστάτε συγγνώμη κ. Τσίπρα. Δεν θα την πάρουμε γιατί δεν είναι συμβατή με τον κυνισμό σας. Που είναι ίδιος με την ομολογία Χουλιαρακη και Τσακαλώτου ότι εξόντωσαν την μεσαία τάξη. Αντί να χασκογελάτε σας λέω να προσδεθείτε γιατί η ετυμηγορία έρχεται και θα είναι αμείλικτη και μετά να δω τι θα γίνει στο κόμμα σας» έκλεισε τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η υπόθεση Αυγενάκη δεν ξεκίνησε από κανένα παρακράτος

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του επέλεξε να εστιάσει στην υπόθεση του γραμματεά της Νέας Δημοκρατίας επικρίνοντας τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση του και υποστηρίζοντας ότι η αποκάλυψη δεν ξεκίνησε από κάποιο παρακράτος.

«Με κατηγορείτε ως ψεύτη. Εσείς γιατί δεν είπατε μια αλήθεια για τα δύο θέματα που σας έθεσα: για τα δώρα της Ζίμενς και του κ. Αυγενάκη. Εσείς που λέτε τις αλήθειες δεν τολμήσατε. Διαγράφετε μέλη της ΚΟ που έχουν άλλη άποψη από εσάς αλλά τον γραμματέα του κόμματός σας θεωρείτε ότι μπορεί να συνομιλεί και να προταστεύει άτομα του ποινικού χώρου» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Αφού επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι έχασε την ψυχραιμία του στη συνέχεια υποστήριξε ότι η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια έρευνας του ΣΔΟΕ. «Χάσατε την ψυχραιμία σας. Σας λέω ότι η υπόθεση του κ. Αυγενάκη δεν ξεκίνησε από κανένα παρακράτος. Παρακράτος είναι όσοι συναναστρέφονται με άτομα ποινικού δικαίου. Κάνετε κριτική σε εφημερίδα που δημοσίευσε σε λίγο θα κάνετε και μήνυση στον δικογραφία. Το ΣΔΟΕ παρακολουθούσε ύποπτο για εμπόριο ναρκωτικών με εισαγγελική παραγγελία και έπεσε πάνω σε συνομιλίες με άλλο συνεταίρο μαυραγορίτη χρυσού και ο συγκεκριμένος εκεί που τον παρακολουθούσαν οι κοριοί της ΕΛΑΣ έπιασαν τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ με τους κακοποιούς. Βέβαια θα κάνετε εξεταστική για τις συνομιλίες του κ. Καμμένου που του είπε να πάει στην δικαιοσύνη. Εδώ όμως ξέρουμε τι είπε ο γραμματέας σας και τον κρατάτε ακόμα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρείχε τη στήριξη. Που τον κρατά ο κ. Αυγενάκης;
Στις συνομιλίες αυτές ο κ. Αυγενάκης που εξεγείρεται, κατάγεται από περιοχή που υπάρχει φιλότιμο. Παρότι κατάγεται από εκεί, αντί να πει ότι συνομιλεί με αυτούς, πριν από λίγο απέλυσε τον έμπιστό του. Πόσο έντιμη στάση είναι αυτή. Ο φρουρός του συνομιλώντας με τον μαυραγορίτη δεν στέκεται μονάχα στις συναλλαγές και τα δώρα προς τον κ. Αυγενάκη αλλά κατά την συνομιλία που καταγράφηκε από τον επίσημο μηχανισμό της ΕΛΑΣ φέρετε να λέει ότι ο άριστος συνεργάτης σας είναι αυτός που διευκόλυνε έναν από την σπείρα της απαγωγής Παναγόπουλου.  Αντ’ αυτού, αντί να πείτε μια κουβέντα για όλα αυτά επικεντρώνετε την κριτική σας στο ΜΜΕ που ανέδειξε την δικογραφία.  Κατά καιρούς κατηγορήθηκαν στελέχη του κόμματός σας για συνομιλίες με ποινικούς και εκβιαστές. Να θυμίσω ότι πολύ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι το κόμμα σας χρηματοδοτούσε τον Παναγιώτη Μαυρίκο που κατηγορήθηκε για κύκλωμα εκβιαστών τραπεζών και επιχειρηματιών για να παίρνουν διαφημίσεις.  Δεν πήραμε απαντήσεις για τον κ. Σκλαβούνη. Τα λέω όλα αυτά γιατί κ. Μητσοτάκη ανομία και εγκληματικότητα δεν είναι μόνο οι μολότοφ αλλά και οι εκβιαστές, η Ζίμενς, η διαφθορά και τα ατελείωτα σκάνδαλα του λευκού κολάρου».

«Με είπατε ψεύτη αλλά γι αυτά δεν είπατε μια λέξη. Σήμερα δεν τολμήσατε να κάνετε κάτι που θα σας έδιναν όλοι συγχαρητήρια. Να αποπέμψετε τον κ. Αυγενάκη για τις συνομιλίες με τους ανθρώπους του παρακράτους. Δεν το βρήκατε το θάρρος. Αντ’ αυτού με κατηγορήσατε για στήριξη σε τζάκια. Ο λαός θα μιλήσει στις εκλογές αλλά να είστε σίγουρος ότι η Ζίμενς δεν κέρδισε ποτέ τις εκλογές» ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Δολοφονείτε χαρακτήρες

Τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσαν την αντίδραση επί προσωπικού του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αρχικά ξεκαθάρισε ότι «δεν πήρα δώρο ποτέ από την Ζίμενς. Το γνωρίζετε και ψεύδεστε».

Απαντώντας, δε, στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι η υπόθεση Αυγενάκη δεν είναι αποτέλεσμα ενεργειών του παρακράτους ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε «δεν σας φαίνετε περίεργο ότι κάθε φορά διαρρέουν στην ίδια εφημερίδα επιλεκτικά αποσπάσματα με στελέχη της ΝΔ. Σας φαίνεται λογικό κ. Τσίπρα που εσείς σήμερα ως πρωθυπουργός δεν μπορείτε να διασφαλίσετε το απόρρητο των συνομιλιών; Αυτή είναι η πραγματικότητα της μόνιμης απειλής ότι κάποιος ακούει κάποιον και οι συνομιλίες θα βγούν σε κάποιο έντυπο. Ο Σκλαβούνης δεν  υπήρξε συνεργάτης μου».

Κατηγόρησε, τέλος, τον πρωθυπουργό ότι «δολοφονείτε χαρακτήρες και όταν έρθει η δικαίωση θα έχει μείνει η σπίλωση. Ρωτήστε για τον Μαυρίκο τον κ. Παππά για τα τιμολόγια που εξοφλούσε στον κ. Δαβαράκη».

Ματαίως διεκδικείτε να κυβερνήσετε ξανά τη χώρα

Παίρνοντας το λόγο για να κλείσει τη συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τη διαδικασία των συνακροάσεων λέγοντας «είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να καταλάβει τι λέω, Αναφέρθηκε σε απόρρητο. Είναι διαδικασία που ορθώς γίνεται έτσι όταν η ΕΛΑΣ βρίσκετε σε κυκλώματα ποινικού  δικαίου. Οι συνομιλίες είναι στην δικογραφία. Η δικογραφία είναι ανοιχτή σε όλους τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους εμπλεκόμενους. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητστάκης δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις. Αντ’ αυτού επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός είναι ψεύτης και επιχειρεί να κρατηθεί στην εξουσία με έκνομες ενέργειες».

«Σας λέω ένα πράγμα: αν εσείς είστε ή όχι αθώος δεν είναι η Βουλή που θα το κρίνει. Με είπατε ψεύτη. Θα λογοδοτήσετε στους ψηφοφόρους σας. Σε ό,τι με αφορά μετέφερα έδώ όχι την δική μου κρίση σε σχέση με το αν πήρατε ή όχι τα δώρα αλλά την κατάθεση της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου που δραπέτευσε στο εξωτερικό χάρη στην κυρία Μπακογιάννη. Η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου είπε ότι παρήγγειλε τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό του γραφείου του κ. Μητσοτάκη με την δαπάνη να ξεπερνά το όριο. Και λεει ότι αφού έγινε φασαρία στον τύπο ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε το ποσό. Τα καλύψατε όταν σας έπιασαν με τα δώρα στην πλάτη. Αυτά ενδεχομενως να θεωρείτε ότι είναι γνωστά. Σήμερα διεκδικείτε ματαίως κατά την γνώμη μου να κυβερήσετε ξανά την χώρα και αυτό που παρουσιάζετε σήμερα εδώ είναι το ηθικό σας πρόσταγμα που θα κληθείτε να έρθετε πίσω εσείς που οδηγήσατε την χώρα στην χρεοκοπία. Δεν θα γίνει αυτό όσο και αν η κοινωνία είναι πνιγμένη στα Fake News. Ο λαός έχει μνήμη και συνείδηση και το ηθικό κριτήριο είναι κορυφαίο στην επιλογή του. Ηταν πάντα και θα είναι ξανά» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.