Ειδησεογραφικό site

Αυτές είναι οι 21 χώρες που διώχνουν Ρώσους διπλωμάτες για την υπόθεση Σκριπάλ

76

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απέλαση υποτιθέμενων Ρώσων αξιωματούχων στην ιστορία, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από τουλάχιστον 21 χώρες – 16 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ουκρανία, τη Νορβηγία και την Αλβανία – σε μια συντονισμένη προσπάθεια που αντιπροσωπεύει σημαντική διπλωματική νίκη για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατηγορεί τη Ρωσία για δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη εκδιώξει 23 Ρώσους διπλωμάτες και η Μόσχα απάντησε με την εκδίωξη ίδιο αριθμού διπλωματών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ας δούμε όμως ποιες χώρες έκαναν το ίδιο:
Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Κροατία: Ο Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η Κροατία θα απελάσει έναν διπλωμάτη.

Τσεχία: Η Τσεχία θα απελάσει τρεις διπλωμάτες, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Στροπνίκι. Το Τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών τουίταρε πως οι διπλωμάτες είναι «personae non gratae».

Δανία: Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο διπλωμάτες θα εκδιωχθούν.

Άνθρωποι με βαλίτσες εγκαταλείπουν τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. Φωτογραφία: AP

Εσθονία: Το Υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας δήλωσε στο CNN πως ένας Ρώσος διπλωμάτης, θα απελαθεί.

Φινλανδία: Η Φινλανδία θα απελάσει έναν διπλωμάτη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Γαλλία: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε την απέλαση τεσσάρων διπλωματών, οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε μια εβδομάδα. Είπε πως η απόφαση ακολούθησε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η επίθεση «αποτελούσε σοβαρή απειλή για τη συλλογική μας ασφάλεια» και ότι η Γαλλία ενεργούσε «αλληλέγγυα με τους Βρετανούς εταίρους μας».

Γερμανία: Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα απελάσει τέσσερις διπλωμάτες. «Σε στενό συντονισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει από τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη Γερμανία εντός επτά ημερών, το αίτημα αποστέλλεται σήμερα στη Ρωσική Πρεσβεία», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Ουγγαρία: Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα απελάσει έναν διπλωμάτη, προσθέτοντας πως ο διπλωμάτης «διεξάγει επίσης δραστηριότητες πληροφοριών».

Ιταλία: Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως θα εκδιώξει δύο Ρώσους διπλωμάτες από την πρεσβεία της Ρώμης «ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ηνωμένο Βασίλειο και σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΝΑΤΟ».

Λετονία: Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο CNN ότι θα απελάσει έναν διπλωμάτη και έναν ιδιώτη πολίτη που διοικεί το γραφείο μιας ρωσικής εταιρείας στην πρωτεύουσα της Ρίγα.

Λιθουανία: Ο Υπουργός Εξωτερικών Linas Linkevicius ανέφερε στο Twitter ότι η χώρα θα απελάσει τρεις διπλωμάτες «σε αλληλεγγύη με το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από #SalisburyAttack». Η Λιθουανία θα κυρώσει επίσης 21 επιπλέον άτομα και θα απαγορεύσει 23 ακόμη να εισέλθουν στη χώρα.

Ολλανδία: Ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε την απέλαση δύο διπλωματών, λέγοντας ότι η χρήση χημικών όπλων ήταν απαράδεκτη.

Πολωνία: Το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι θα απελάσει τέσσερις διπλωμάτες.

Ρουμανία: Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας δήλωσε στο Twitter ότι ένας διπλωμάτης θα απελαθεί.

Ισπανία: Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ισπανία θα απελάσει δύο διπλωμάτες. «Από την αρχή, θεωρήσαμε την επίθεση του νευρικού παράγοντα στο Salisbury να είναι μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη που αντιπροσωπεύει σημαντική απειλή για τη συλλογική μας ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Σουηδία: Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο CNN ότι θα απελάσει έναν διπλωμάτη.

Χώρες εκτός της ΕΕ

Αλβανία: Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο CNN ότι θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες.

Αυστραλία: Η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως θα εκδιώξει δύο Ρώσους διπλωμάτες «για πράξεις ασυμβίβαστες με το καθεστώς τους, σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Βιέννης». Οι δύο διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν την Αυστραλία εντός επτά ημερών, σύμφωνα με τη δήλωση.

Καναδάς: Η Οτάβα δήλωσε ότι εκδιώκει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες που φέρονται ότι είναι αξιωματικοί «ή άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει το διπλωματικό τους καθεστώς για να υπονομεύσουν την ασφάλεια του Καναδά ή να παρέμβουν στη δημοκρατία μας». Επιπρόσθετα αρνείται τρεις αιτήσεις από τη Μόσχα για επιπλέον διπλωματικό προσωπικό.

Νορβηγία: Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο CNN ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη σε απάντηση της επίθεσης.

Ουκρανία: Ο Πρόεδρος Πέτρο Πόροσενκο δήλωσε ότι η Ουκρανία, η οποία έχει περάσει χρόνια εχθρότητας από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προσάρτησης της Κριμαίας, θα απελάσει 13 διπλωμάτες. «Η Ρωσία επιβεβαίωσε εκ νέου την περιφρονητική της στάση απέναντι στην κυριαρχία των ανεξάρτητων κρατών και την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ηνωμένες Πολιτείες: Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εκδιώκει 60 Ρώσους διπλωμάτες που χαρακτηρίζονται ως πράκτορες πληροφοριών και ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ. Αντιπροσωπεύει την πιο ισχυρή αντίδραση του Τραμπ ενάντια στη Ρωσία μέχρι σήμερα. Από τους εκδιωχθέντες, 48 από τους υποτιθέμενους πράκτορες πληροφοριών εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και 12 είναι τοποθετημένοι στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ανέφεραν ανώτερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.