Ειδησεογραφικό site

Αυταπάτες και ο Μαδούρο: Η Βενεζουέλα δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ

79

Αυταπάτες έχει και  ο φίλος του Τσίιπρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, καθώς βρίσκεται σε άρνηση αποδοχής της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα του.

Χθες Κυριακή, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα κηρύξει «ποτέ» στάση πληρωμών και αυτό ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που θα έχει σήμερα με τους διεθνείς πιστωτές του Καράκας.

«Υπέθεταν ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Ποτέ! Δεν θα υπάρξει ποτέ στάση πληρωμών στη Βενεζουέλα», τόνισε κατά το χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαδούρο.

«Η Βενεζουέλα έχει πάντα μια ξεκάθαρη στρατηγική και τώρα η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας», πρόσθεσε. «Ας είναι ξεκάθαρο σε όλους τους πιστωτές και όλους τους οίκους αξιολόγησης!».

Ο Μαδούρο αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Κίνα και τη Ρωσία, χώρες συμμάχους της Βενεζουέλας στις οποίες οφείλει 28 και 8 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, ενώ το σύνολο του χρέους της χώρας ανέρχεται σε 150 δισ. δολάρια.

Οι συνομιλίες με το Πεκίνο προχωρούν «άψογα» και αυτή την εβδομάδα συνήφθη συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων, εξήγησε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Μαδούρο έχει συγκαλέσει σήμερα μια συνάντηση με τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας για να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της χώρας.

Οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της συνάντησης αυτής που θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας).

Η Ουάσινγκτον έχει απαγορεύσεις στις τράπεζές της και στους πολίτες της να αγοράζουν νέα ομόλογα της Βενεζουέλας ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες που προτείνει η κυβέρνηση της χώρας. Οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι Αμερικάνοι πιστωτές της Βενεζουέλας, που διακατέχουν το 70% του χρέους σύμφωνα με το Καράκας, θα απαντήσουν στην πρόσκληση Μαδούρο.

Επιπλέον τα δύο πρόσωπα που έχουν αναλάβει τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών Σιμόν Σέρπα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ταρέκ αλ Αϊσάμι, πλήττονται προσωπικά από τις κυρώσεις, γεγονός που εμποδίζει τους Αμερικανούς πολίτες να διαπραγματεύονται μαζί τους.

Παράλληλα στη Νέα Υόρκη μια ειδική επιτροπή της ISDA (Διεθνούς Ένωσης Παράγωγων Προϊόντων) θα ασχοληθεί με το ζήτημα της Βενεζουέλας στις 12:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Η 15μελής αυτή επιτροπή θα αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει μετά την καθυστέρηση από το Καράκας της καταβολής 1,16 δισεκ. δολαρίων για την αποπληρωμή χρεών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.