Ειδησεογραφικό site

Αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας…

81

 

Του Κώστα Στούπα 

1) Αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας…

Η αλητεία του συνονθυλεύματος που μπορεί να ονομαστεί αντιμνημονιακός εσμός δεν έγκειται στον όρο αντιμνημονιακός αλλά στο γεγονός πως συμπεριφέρεται σαν εσμός…

Η λέξη εσμός προέρχεται από το ρήμα έζομαι που σημαίνει κάθομαι,  ήτοι παίρνω θέση. Ο όρος εσμός σημαίνει μεγάλο πλήθος, ενώ χρησιμοποιείται για να δώσει υπό προϋποθέσεις μειωτικά χαρακτηριστικά σε ένα πλήθος όπως σμάρι ή  τσογλαναρία. Π.χ. εσμός κολάκων…

Η τοποθέτηση κάποιου σε σχέση με τα μνημόνια δεν υποκρύπτει κατ’ ανάγκη δόλο, υποταγή ή προδοσία.

Άλλος πίστευε πως το κοινό συμφέρον επέβαλε την αποδοχή ενός μνημονίου δανεισμού έναντι μεταρρυθμίσεων και άλλος πως μια γενική στάση  πληρωμών θα μας έβγαζε ταχύτερα από την κρίση. Παιδαριώδες, αλλά σεβαστό….

Η πολιτική και κοινωνική αλητεία συνίσταται να χρησιμοποιείς την επιχειρηματολογία της μιας ή της άλλης πλευράς (εν προκειμένω της αντιμνημονιακής…) για να εξαπατήσεις το απεγνωσμένο πλήθος προς ίδιον όφελος πολιτικό ή οικονομικό.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα σ’ αυτούς που δίχασαν τη χώρα και νομιμοποίησαν πολιτικά τραμπουκισμούς ανθρώπων προκειμένου με αντιμνημονιακές κορώνες στα όρια της υστερίας να επωφεληθούν της διάχυτης αγανάκτησης που επέφεραν οι συνέπειες της χρεοκοπίας του 2010.

Ενώ ορκίζονταν πως θα σκίσουν τα μνημόνια γιατί είχαν μελετημένη και κοστολογημένη εναλλακτική λύση, στη συνέχεια υπογράφουν τα μνημόνια το ένα μετά το άλλο, επιβαρύνοντας τη χώρα και τα νοικοκυριά με δεκάδες επιπλέον δισεκατομμύρια κόστος.

Στις αρχές του 2015 η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια χρησιμοποιώντας μια εφεδρική πιστοληπτική γραμμή 10-12 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που είχαν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Άνοιξης του 2014.

Η Ελλάδα θα είχε βγει από τα μνημόνια στις αρχές του 2015, πρώτη από τις χώρες που βρίσκονταν σε μνημόνια. Οι πρώιμες ενδείξεις αντιστροφής της οικονομίας το 2014 και αρχές του 2015 ανεκόπησαν και η χώρα παρέμεινε χωρίς ανάπτυξη και το 2015 και το 2016 παρά την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία λόγω ποσοτικών χαλαρώσεων και μείωσης της τιμής του πετρελαίου, αύξηση τουριστικού ρεύματος…

Τη συνέχεια τη γνωρίζετε. Όλες οι χώρες βγήκαν από τα μνημόνια ενώ για την Ελλάδα το μνημόνιο λήγει τυπικά το 2018. Ουσιαστικά η παρούσα κυβέρνηση έχει υπογράψει μέτρα για μείωση των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.

Η κυβέρνηση των «αντιμνημονιακών» έχει υπογράψει τη συνδιαχείριση ολόκληρης της κρατικής περιουσίας με τους δανειστές για 100 χρόνια.

Καλλιεργείται μια εντύπωση πως η παρούσα κυβέρνηση με την «κωλοτούμπα» της έχει καταφέρει να εξαπατήσει τους αγανακτισμένους που αντιδρούσαν σε κάθε μεταρρύθμιση και να τους κατευνάσει.

Αυτό είναι χρήσιμο και επωφελές γιατί γίνονται αυτά που έπρεπε να γίνουν και η χώρα παραμένει προσκολλημένη στο άρμα της Ευρώπης, που αποτελεί γι’ αυτήν ένα ασφαλές λιμάνι.

Δεν είναι έτσι. Με ψέματα και απάτες δεν σώθηκε ποτέ κανένας. Με ψέματα και απάτες το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί είναι η ολοσχερής καταστροφή.

Η «κωλοτούμπα» του κ. Τσίπρα έχει μειώσει κατακόρυφα την ήδη τρωθείσα  αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.  Δεν υπάρχει διάθεση μείωσης των ευθυνών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη μεταπολίτευση για την ηθική, κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ως μετάσταση της Τσοχατζοπουλικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τον εξευτελισμό του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης.

Αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας…

2) Τα αγοραία…

H αγορά ζει σε επανάληψη την περίοδο της Άνοιξης του 2014, όταν βγήκε για πρώτη φορά μετά το 2010 στις αγορές, έστω και με «αναπνευστήρα».

Τις επόμενες μέρες ή έστω εβδομάδες θα βγούμε στις αγορές και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σε μια σειρά τομείς. Σε συνδυασμό με το τουριστικό καλοκαίρι που γεμίζει τα ταμεία της οικονομίας και της παραοικονομίας, το γεγονός αυτό θα εντείνει τις θετικές προσδοκίες.

Η στήλη και το 2013-14 είχε κρατήσει αποστάσεις από το success story Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα θεωρώντας πως αφού δεν είχαν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και το σύστημα συνέχιζε να συνταξιοδοτεί πελάτες του κομματικού συστήματος στα 50 η χώρα δεν αντέστρεφε πορεία. Την ίδια εκτίμηση έχει και τώρα…

Το 2014 η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με το Γενικό Δείκτη να κορυφώνει την πορεία από τις 500 στις 1.400 μονάδες.

Στην επανάληψη του success story με τον κ. Τσίπρα θα βγούμε στις αγορές με το Γενικό Δείκτη κατά τα φαινόμενα κάτω από τις 1.000 μονάδες λόγω κυρίως του μηδενισμού των τραπεζικών αξιών.

Διεθνώς οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης έχουν δημιουργήσει συνθήκες υπερβάλλουσας ρευστότητας. Μέχρι το επόμενο κραχ υπάρχει ένα ωκεανός ρευστότητας που αναζητεί διέξοδο σε τοποθετήσεις με όλο και υψηλότερο ρίσκο. Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα του διεθνούς επενδυτικού ρίσκου. Παρ’ όλα αυτά αρχίζουν να αποτελούν επενδυτικούς προορισμούς.

Το βασικό επιχείρημα  στις μέρες μας που ακούς από τους fund mangers είναι τι άλλο χειρότερο μπορεί να συμβεί στη χώρα από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου;

Από αυτήν την άποψη το καλοκαίρι του 2017 έχει καλύτερες προοπτικές από το καλοκαίρι του 2014, όταν η εναλλακτική λύση με βάση τις δημοσκοπήσεις ήταν μια κυβέρνηση Τσίπρα-Λαφαζάνη-Βαρουφάκη. Τώρα, το πολύ-πολύ να γίνουν πρόωρες εκλογές και να έρθει μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ.  που είναι πιο φιλική προς την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.

Αν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες αύξησης της διάθεσης ανάληψης ρίσκου ο Γενικός Δείκτης το 2017 θα μπορούσε να φτάσει υψηλότερα από τα επίπεδα του 2014.

Το θερμό χρηματιστηριακό καλοκαίρι θα το διαδεχθούν οι προσδοκίες για ένα πιο θερμό Φθινόπωρο. Μέχρι τότε έχουμε καιρό…

Τράπεζες: Την τελευταία εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης ανέβηκε  κατά 6,15% έναντι 2,27% του Γ.Δ. Αυτό δείχνει μια στροφή προς τις τραπεζικές μετοχές και είναι θετικό σημάδι για τη συνέχεια όπως γράφαμε και μια εβδομάδα πριν.

Τον τελευταίο μήνα οι αποδόσεις για τον Γ.Δ. και τον Τραπεζικό Δείκτη είναι 6,25% και 7,09% αντίστοιχα.  Από την αρχή του χρόνου είναι 33% και 35,14% αντίστοιχα.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.