Ειδησεογραφικό site

Αφγανιστάν – Αποκάλυψη WSJ: Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν προειδοποιήσει εδώ και ένα μήνα για το χάος

91

Προειδοποίηση είχαν απευθύνει πάνω από είκοσι αμερικανοί διπλωμάτες στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, η Καμπούλ, θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσύρονταν από τη χώρα.

Αυτό αποκαλύπτει η Wall Street Journal σχεδόν μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και σημειώνει ότι το εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που εστάλη μέσω του λεγόμενου «διαύλου διαφωνίας», είχε υπογραφεί στις 13 Ιουλίου και περιείχε συστάσεις για τρόπους μετριασμού της κρίσης και επιτάχυνσης μιας εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Σημειώνεται πως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν ακολούθησαν εικόνες χάους. Άνθρωποι προσπαθούσαν να μπουν στα αεροπλάνα με κάθε τρόπο, ακόμα και πιασμένοι από τους τροχούς των αεροσκαφών. Ως αποτέλεσμα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ακολούθησαν τραγικές εικόνες φρίκης.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επικριθεί ότι καθυστέρησε τις προσπάθειες για την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν των Αμερικανών διπλωματών και άλλων πολιτών, όπως και των Αφγανών συμμάχων. Η απομάκρυνση κάποιων από αυτών δεν έγινε παρά μόνο όταν είχε πια προχωρήσει η υπό εξέλιξη ανάληψη του ελέγχου από τους Ταλιμπάν

Τα σχόλια είναι κλειστά.