Ειδησεογραφικό site

Άφαντος ο Πουτζδεμόν: Μετά την εμφάνιση στις Βρυξέλλες χάθηκαν τα ίχνη του

43

Τα ίχνη του αποπεμφθέντα ηγέτη της Καταλονίας έχουν χαθεί τις τελευταίες ώρες με τα διεθνή ΜΜΕ να αναζητούν κάθε είδους πληροφορία για το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς επικαιρότητας.

Λίγες ώρες αφότου έδωσε το… στίγμα του στην «καρδιά» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, οργιάζουν οι φήμες ότι ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας έχει επιστρέψει στα πάτρια εδάφη.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia», ο Πουτζδεμόντ βρίσκεται ήδη στην Βαρκελώνη. Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ότι, πήρε χτες το βράδυ το αεροπλάνο και από τις Βρυξέλλες επέστρεψε στη γενέτειρά του. Τον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Καταλονίας συνόδευσαν τουλάχιστον δύο από τους συμβούλους του, σύμφωνα πάντα με το ισπανικό δημοσίευμα. Ωστόσο η ισπανική εφημερίδα «El Pais» διέψευδε αυτή την πληροφορία.

Μέχρι χθες, Τρίτη, όλα έδειχναν ότι ο Πουτζδεμόντ θα έβρισκε καταφύγιο στη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», με αυτό τον τρόπο επεδίωκε να εμπλέξει τους Ευρωπαίους στην καταλανική κρίση κι όταν η ηγεσία του Βελγίου ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα χρησιμοποιηθεί ως άσυλο, τότε μάλλον το ξανασκέφθηκε και πήρε το δρόμο της επιστροφής. Αφού πρώτα όμως εξήγησε στους Βέλγους πολίτες ότι το ισπανικό κράτος απέτυχε σε ότι φορά τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Οι επόμενες κινήσεις του Πουτζδεμόντ παραμένουν άγνωστες. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχει καλέσει τον Πουτζδεμόντ και άλλα 13 μέλη της αποπεμφθείσας κυβέρνησης να καταθέσουν αύριο και μεθαύριο. Κι αν δεν εμφανιστούν, τότε ο δικαστήριο μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους. Αν και προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες για στάση και εξέγερση, αλλά και διασπάθιση χρήματος κατά του ηγέτη της Καταλονίας και των πρώην υπουργών του. Από την πλευρά του, πάντως, ο Πουτζδεμόντ έχει ήδη δικηγόρο και μάλιστα ένας από τους καλύτερους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien», πρόκειται για τον διάσημο Βέλγο δικηγόρο Paul Bekaert.

Σε περίπτωση πάντως που ο Πουτζδεμόντ δεν εμφανιστεί αύριο στο δικαστήριο, τότε οι Ισπανοί μπορούν να θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και το Βέλγιο να πρέπει να αποφασίσει για την έκδοσή του στη Μαδρίτη.

«Αν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, τότε το Βέλγιο δεν θα είχε πολλά περιθώρια να αρνηθεί», επισημαίνει η Μαξίμ Χομέ, δικηγόρος στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.