Ειδησεογραφικό site

Αέριο γέλιου μοιράζει η κυβέρνηση – με ανοικτά μέτωπα ΚαμμένοςGate, δικαιοσύνη, ανεργία, υπερφορολόγηση

77

 tsipras roloi

Σε μία διπλή παγίδα ακινησίας έχει πιαστεί η κυβέρνηση η οποία μοιράζει αέριο γέλιου και ευφορίας στους Έλληνες προσπαθώντας να τους πείσει ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι έχει ήδη αρχίσει να έρχεται η ανάπτυξη και το τέλος των μνημονίων.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Η πρώτη παγίδα είναι η εσωτερική ατζέντα που βάζει για να καλύψει την επικαιρότητα αλλά δεν τα καταφέρνει και η δεύτερη αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές για το ύψος του χρέους γεγονός που οδηγεί σε ακύρωση των σχεδίων να χρησιμοποιηθούν για παροχές το επόμενο έτος χρήματα που θα περίσσευαν από το τρίτο μνημόνιο ή το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός έχει «απλώσει τον τραχανά» και πολεμά σε όλα τα μέτωπα, ενώ ανοίγει διαρκώς καινούργια σε ένα πεδίο που το θεωρεί προνομιακό, όπως αυτό με τους καναλάρχες και τη νέα κόντρα με τον τηλεοπτικό σταθμό Star , ο οποίος ζητά αποζημιώσεις 33,5 εκατ. ευρώ για διαφυγόντα κέρδη από την αποτυχημένη προσπάθεια διενέργειας διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Η… ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

 

Η απόφαση για έξοδο στις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα είναι ειλημμένη αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε διαμορφωθεί το κατάλληλο πεδίο για ένα επιτόκιο τουλάχιστον ίσο με εκείνο που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014 και έφτανε στο 4,95 %. Ωστόσο, το παρασκήνιο είναι πλούσιο καθώς το ΔΝΤ αλλά και το Βερολίνο έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους γι’ αυτήν την έξοδο αφού δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμα οι κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Αυτήν την παγίδα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να την ξεπεράσει με κάθε τρόπο και ήδη προσέλαβε τους αναδόχους για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, που δεν είναι άλλο από την ανταλλαγή εκείνου που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 και λήγει τώρα.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΔΝΤ έχει προσθέσει στο τεχνικό κείμενο της συμφωνίας έναν όρο για απαγόρευση αύξησης του χρέους στην κεντρική κυβέρνηση και όχι τη γενική κυβέρνηση πράγμα που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει δεμένα τα χέρια για τέτοιες κινήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή του όρου από τη «γενική» κυβέρνηση στην «κεντρική» κυβέρνηση που έγινε τεχνηέντως από το ΔΝΤ στη συμφωνία του Ιουνίου, δεν έγινε αντιληπτή από τους Τσακαλώτο – Χουλιαράκη κι έτσι το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς με αυτούς τους όρους δεν επιτρέπεται ούτε και το όργιο προσλήψεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση για να μαζέψει εκλογική πελατεία.

 

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

 

Στο εσωτερικό, το Μέγαρο Μαξίμου επιστρέφει στη γνωστή και φθαρμένη προπαγανδιστική πολιτική των non papers με το τελευταίο, την ημέρα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, να είναι δέκα σελίδες (!) με περιγραφή των επιτευγμάτων της κυβέρνησης και των στόχων για κοινωνικές παροχές το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει την επικαιρότητα για την οικονομία, το σκάνδαλο Καμμένου, την ανεργία και την ασήκωτη φορολογία στους πάντες που φαίνεται ήδη στα εκκαθαριστικά της εφορίας, με ενέσεις ευφορίας και αισιοδοξίας όπου όλα πάνε καλά, έχουν γίνει απίθανα αναπτυξιακά πράγματα, η μεταφορά του ΟΑΣΘ στο κράτος είναι μεταρρύθμιση και ο κόσμος βρίσκει δουλειά από το 2016 και μετά.

Όλα αυτά όμως δεν διαρκούν ούτε μέσα στην ημέρα που ανακοινώνονται. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί καθημερινά να κερδίσει την ενημέρωση με θετικές ειδήσεις στα δελτία ειδήσεων και τα πρωτοσέλιδα. Πηγαίνει στο υπουργείο Εργασίας για να ανακοινώσει ότι μειώνονται οι άνεργοι όταν έχει καταστρέψει όλες τις εργασιακές δικλίδες και οι ελαστικές μορφές υποαπασχόλησης για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις κανονικές και ασφαλιζόμενες δουλειές. Το αποτέλεσμα ήταν να εισπράξει την ειρωνία και κατηγορίες για ένα ακόμα μεγάλο ψέμα. Επικοινωνεί την έκδοση ομολόγου ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές και όταν διαπιστώνει ότι δεν μπορεί λέει ότι «δεν προαναγγέλλονται». Συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο για να πει στους υπουργούς ότι η χώρα είναι σε καλό δρόμο και παράλληλα δίνει στους δημοσιογράφους δεκασέλιδο non paper για τις επιτυχίες της κυβέρνησης και δεν παίρνει τη θέση που θα ήθελε στην καθημερινότητα.

Όλα σκιάζονται από την πραγματική εικόνα και μάλιστα σε περίοδο καλοκαιριού που οι πολίτες βρίσκονται σε πιο χαλαρή διάθεση και δεν ασχολούνται πολύ με την ενημέρωση και την επικαιρότητα.

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 

Στα υπόλοιπα μέτωπα η κυβέρνηση επιμένει στη σφοδρή επίθεση κατά της δικαιοσύνης που εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της άγρας ψήφων από αγανακτισμένους πολίτες που θέλουν να ακούνε για επιθέσεις σε ό,τι αφορά έναν δημοκρατικό θεσμό.

Κατά κύριο λόγο οι πολίτες αυτοί βρίσκονται στην άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά, αλλά την κυβέρνηση δεν την ενοχλεί η ταύτιση με τις απόψεις της Χρυσής Αυγής, η οποία ορμώμενη από τον κ. Τσίπρα ζητά εξεταστική για τις διώξεις της στην περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά. Γι’ αυτό το θέμα ειδικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιδράσει, ενώ όλα τα προγούμενα χρόνια έλεγε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση.

 

Κορυφαίο θέμα που η κυβέρνηση δεν έχει εκτιμήσει τη σοβαρότητά του, είναι η υπόθεση Καμμένου. Οι αποκαλύψεις που έρχονται και οι έρευνες της δικαιοσύνης για τους δορυφόρους και συνομιλητές του, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, αναμένονται το επόμενο διάστημα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που τον καλύπτει είναι εκτεθειμένος καθώς όλοι οι Έλληνες βλέπουν την προσπάθεια συγκάλυψης.

Έτσι, χάθηκε και το ηθικό πλεονέκτημα που διαφήμιζε ότι είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ δημιουργήθηκε ρήγμα (παρόλο που θα ψηφίσουν συντεταγμένα) στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.