Ειδησεογραφικό site

«Αέρα» εκλογών έφερε η ομιλία Τσίπρα: Άρχισε ήδη να τάζει στους αγρότες

74

Δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για κάλπες το 2019, όταν συνοδεύονται από ρητορική τύπου «Τσοβόλα, δώστα όλα» – Όλοι σπεύδουν να αποκωδικοποιήσουν τους… «γρίφους» της ομιλίας του και να διαβλέψουν εξελίξεις – Η χώρα πάει καλά, όλα τα άλλα είναι… fake news ήταν το μήνυμά του

Δεν είναι σαφές εάν ήταν σκοπός του, πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πυροδότησε την εκλογολογία με τα όσα είπε από τα Γιάννενα το βράδυ της Τρίτης, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Παρότι ο κ. Τσίπρας μίλησε για κάλπες το 2019, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή, οι νέες εξαγγελίες, για παροχές στους αγρότες αυτή τη φορά, «μύρισαν» εκλογές σε πολύ πιο σύντομο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις προθέσεις του, είναι πλέον σαφές ότι η χώρα εισέρχεται σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο, αφού τέτοιου είδους κινήσεις από μία κυβέρνηση, παραπέμπουν σε προσπάθεια επανασύνδεσής της με κομμάτια του εκλογικού σώματος και διαμορφώνουν ένα κλίμα προσμονής στους ψηφοφόρους.

Πολλοί εκτιμούν ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού έχουν πολιτικό νόημα μόνο εάν σχεδιάζει προσφυγή στις κάλπες σχετικά σύντομα (από την άνοιξη του 2018 έως το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου), διαφορετικά χάνουν την δυναμική και την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα και «προεξοφλούνται» από τους ψηφοφόρους, χωρίς να προσκομίσουν πολιτικό κέρδος για την κυβέρνηση.

Επειδή όμως ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τις κινήσεις του κ. Τσίπρα, ούτε να εκτιμήσει το πώς και πότε ακριβώς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση, το χρέος και το μεταμνημονιακό καθεστώς της επιτήρησης, είναι μάλλον δύσκολο να διατυπωθεί από τώρα ένα ασφαλές συμπέρασμα για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Χρήμα με… ουρά

Μιλώντας στα Γιάννενα ο πρωθυπουργός πήγε μόνος του την κουβέντα στις εκλογές, καθώς αρχικά υπενθύμισε και πάλι γιατί κατέφυγε στις κάλπες το 2015.

«Πετύχαμε και επειδή ήμασταν οι πρώτοι σ’ αυτή την -επταετή ως τώρα – περιπέτεια που πήγαμε στην κάλπη με παρρησία και απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό, ζητώντας του να επιλέξει ποιος θέλει να διαπραγματευτεί, με τη συμφωνία στο τραπέζι».

Και πρόσθεσε, στέλνοντας μήνυμα για το χρόνο των επόμενων εκλογών: «Και πάλι, όταν βγούμε από τα μνημόνια, το καλοκαίρι του 2018, αλλά στο τέλος της κυβερνητικής μας θητείας, τον Σεπτέμβρη του 2019, με παρρησία θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό για να τον καλέσουμε να επιλέξει και να κρίνει πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα πάει την επόμενη ημέρα. Ποιο ήταν το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ποιο είναι τώρα».

Αμέσως μετά όμως άρχισε να μοιράζει χρήμα με ουρά, δίδοντας την αίσθηση ότι πήγε στην Ήπειρο για να επιδοθεί σε παροχές και εμφανίζοντας κάθε πόρο, που προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από κοινοτικά προγράμματα για τους αγρότες, περίπου ως κυβερνητική γαλαντομία: «Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για τους αγρότες, καθώς θα εισπράξουν 750 εκατ. ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση», δήλωσε και υπενθύμισε πως έχουν λάβει ενισχύσεις 2,8 δισ. ευρώ το 2017. Επισήμανε ότι το 2016 «αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ για την Ήπειρο κατά 279,85% ενώ για το 2017, έχουμε διαθέσει ήδη 31,05 εκατ. ευρώ για ώριμα έργα», ενώ δεν… «ξέχασε» ούτε τους αλιείς: «Δίνουμε έμφαση στους κλάδους της αλιείας και των υδατοκαλλιεργείων έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι. Σε κλάδους αυτούς κατευθύνονται 520 εκατ. ευρώ»!

Για όσους τυχόν δεν πείστηκαν από τη… βροχή ευρώ, ο πρωθυπουργός είχε στη φαρέτρα του και εξαγγελίες για έργα στην Ήπειρο μέχρι και το… 2023.

Όπως ανακοίνωσε, προχωράει η μελέτη για τον οδικό άξονα Ηγουμενίτσα-Σαγιάδα-Μαύροματι, ύψους 2,5 εκατ., ενώ στο πλαίσιο της παραχώρησης της Ιόνιας Οδού προωθούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, στο μήκος του αυτοκινητόδρομου Αντίρριο-Ιωάννινα. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, εντός της περιόδου 2020-2023 προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ δικτύων φυσικού αερίου που θα καλύπτουν Ιωάννινα – Άρτα – Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα!

Αφορισμός στα… fake news

Προσπαθώντας να πείσει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε στην ουσία ένα success story, ισχυριζόμενος περίπου ότι όλα πάνε καλά στη χώρα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση προχωρά με επιτυχία σε μεταρρυθμίσεις, καθώς έχει ένα πλαίσιο συνεννόησης ή τη στοιχειώδη συμφωνία της κοινωνίας.

Απέδωσε δε το θόρυβο που προκαλείται συχνά σε βάρος της κυβέρνησης στα… fake news, που προέρχονται από μέσα ενημέρωσης, αλλά και τη ΝΔ.

Μεταξύ των «πλαστών», αλλά και «απελπισμένων», όπως τις είπε, ειδήσεων που μεταδίδονται είναι και όσες μιλούν για δημοσιονομικές αστοχίες, προβλήματα στις αξιολογήσεις, καθώς και άλλα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. «Όταν δεν τους βγαίνει στο οικονομικό πεδίο το σχέδιο, ανακαλύπτονται χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία» σημείωσε δεικτικά.

Μάλιστα συνέδεσε τις ειδήσεις αυτές με πολιτικές και άλλες στοχεύσεις: «Υποστηρίζουν τα συμφέροντα του «παλιού συστήματος» που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στις μάζες. Παρακολουθούμε τον πανικό που έχει καταλάβει ορισμένους, που βλέπουν ότι η χώρα πετυχαίνει στόχους που αναγνωρίζονται διεθνώς. Που βλέπουν ότι η χώρα δεν είναι το «μαύρο πρόβατο»» τόνισε και πρόσθεσε: «Πότε διαβάζουμε για κατάρρευση των εσόδων, πότε ότι θα μας μαλώσουν για το πώς θα μοιράσουμε το υπερπλεόνασμα και τη διανομή του, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, πότε ότι η τρίτη αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα». Και παρουσίασε το δικό του συμπέρασμα: «Συνήθως διαψεύδονται μια ημέρα μετά τα πρωτοσέλιδα. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά… Ανακτά την εθνική της κυριαρχία και μπαίνει στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και παθογένειες δεκαετιών… Πετύχαμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν» υπογράμμισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.