Ειδησεογραφικό site

Αχτσιόγλου: Κούρεμα της οφειλής στη νέα ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

167

Στο πρώτο τρίμηνο θα ληφθεί η απόφαση για τη νέα ρυθμιση ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Εργασίας – Τον Ιανουάριο η απόφαση για τον κατώτατο μισθό, από Φεβρουάριο οι αυξήσεις

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα ληφθεί η απόφαση για μια η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για όσους έχουν χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2016 τόνισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η υπουργός έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση, καθώς εκτός από πολλές δόσεις θα προβλέπει και κούρεμα της βασικής οφειλής. Όπως είπε, μάλιστα, θα αφορά και αυτούς που έχουν κλείσει οικονομικές χρήσεις και δεν μπορούν να μπουν σε εξωδικαστικο συμβιβασμό.

Η ίδια, σε δηλώσεις της στο περιθώριο της ομιλίας της, είπε πως η απόφαση για τον κατώτατο μισθό θα ληφθεί στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου και οι εργαζόμενοι θα δουν την αύξηση από τον Φεβρουάριο.

Η κ. Αχτσιόγλου διέψευσε πληροφορίες περί αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 35-40 ευρώ μηνιαίως, σημειώνοντας πως η απόφαση θα ληφθεί αφού λάβει το πόρισμα των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να γίνει στο τέλος του έτους.

«Η προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θεσμοθετησαμε τον Αύγουστο, καθώς και με την αύξηση του κατώτατου μισθού με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών. Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν καταθέσει προτάσεις. Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα λάβω το πόρισμα των εμπειρογνωμώνων και περί τα μέσα Ιανουαρίου θα πάρω την απόφαση, η οποία θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε η υπουργός.

Ερωτηθείσα για την πρόταση του ΣΕΒ περί αύξησης του κατώτατου μισθού στο ύψος της αύξησης της παραγωγικότητας, η υπουργός είπε ότι ο ΣΕΒ προτείνει αναιμική αύξηση 1-2%, κάτι που αποτελεί πάγια θέση του για συμπίεση μισθών ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. «Πρόκειται για μια συνταγή που δοκιμάστηκε την περίοδο 2010-2014 και απέτυχε παταγωδώς», επεσήμανε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.