Ειδησεογραφικό site

Σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου ζητούν οι «28» στο προσχέδιο της Συνόδου

29

Σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου θα ζητήσουν από την Τουρκία οι ηγέτες της Ε.Ε., εκφράζοντας παράλληλα «σοβαρή ανησυχία για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε αυτό σημειώνεται επίσης πως υπό τις συνθήκες είναι «περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Το θέμα της Κύπρου εντάχθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών της Συνόδου κατόπιν αιτήματος της Λευκωσίας, με αφορμή την αμφισβήτηση από μέρους της Τουρκίας των δικαιωμάτων της Κύπρου στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Μάλιστα, χθες Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου έριξε λάδι στη φωτιά των τουρκικών προκλήσεων, λέγοντας πως το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, που έχει εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ, «θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»».

Μάλιστα, έκανε αναφορά και στα περί δύο κρατών, σημειώνοντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο, τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.