Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης : Συμφωνία με την τρόικα μέσα στο Νοέμβριο – Από το 2015 ξεκινά μια νέα σχέση με τους δανειστές

56

Συμφωνία με την τρόικα μέσα στο Νοέμβριο, αναμόρφωση της σχέσης της Ελλάδας με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές προανήγγειλε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Forum Επιχειρήσεων.

Στο συνέδριο με τίτλο: «Επενδύσεις και προγράμματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας» συμμετέχουν μέλη του Γαλλικού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και επιμελητηρίων από την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι δύο χώρες, Ελλάδα και Γαλλία έχουν παραδοσιακά στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις και έχουν συνεργαστεί μεθοδικά και αποτελεσματικά, ώστε να θωρακίσουν την ενότητα, όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο ίδιος είπε πως σε επίπεδο ευρωζώνης είναι πλέον επιτακτικό να επιτευχθεί ισορροπημένη ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, με τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση είπε πως είναι ιδιαίτερα θετικές οι πρόσφατες εξαγγελίες του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ για μια δέσμη μέτρων, που θα συνοδεύεται από ένα στόχο για άντληση 300 δισ. ευρώ πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην πραγματική οικονομία την επόμενη τριετία.

«Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την κοινή δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των επενδύσεων εκ μέρους της γαλλικής από κοινού με τη γερμανική κυβέρνηση σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών», είπε ο υπουργός.

Σημείωσε ακόμη πως η ευρωζώνη δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης, καθώς τόσο στο σκέλος της ζήτησης κεφαλαίων όσο και στο σκέλος της επανεκκίνησης της χρηματοπιστωτικής επέκτασης, υπάρχουν προβλήματα.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν έντονες διακυμάνσεις στις κεφαλαιαγορές της ευρωζώνης, με επίκεντρο τις χώρες του Νότου, κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη συντονισμού και εμβάθυνσης των εργαλείων που έχει στη διάθεση της η ευρωζώνη για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και ότι αυτό θα επιτρέψει την αλλαγή σχέσης με τους δανειστές από το 2015. «Σε ό,τι μας αφορά, εργαζόμαστε με εντατικούς ρυθμούς για να είμαστε συνεπείς στην εκτέλεση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Αναμένουμε να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία όσον αφορά την αξιολόγηση του στον τελικό γύρο της αξιολόγησης του προγράμματος, μέσα στον Νοέμβριο 2014», είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος προσέθεσε πως στο τέλος του 2014 τελειώνει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σχέση με τους Ευρωπαίους και ότι από το 2015 ξεκινά μια «νέα σχέση», που θα περιλαμβάνει την υποστήριξη των εταίρων σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

«Η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει», ανάφερε.

Απευθυνόμενος προς το ακροατήριο ο κ. Χαρδούβελης κατέληξε λέγοντας πως η χώρα θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τη δημοσιονομική της αξιοπιστία και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει υλοποιήσει.

«Είναι απαραίτητο ως χώρα να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της εθνικής προσπάθειας των τελευταίων χρόνων και να εισέλθουμε με υπευθυνότητα και σύνεση σε μία νέα περίοδο προοπτικής για τη χώρα και σταδιακής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.