Ειδησεογραφικό site

Πάλι τα ίδια…

42

Του Γρηγόρη Νικολόπουλου

Για μία ακόμη φορά οι Ελληνες πολιτικοί έθεσαν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία και οδήγησαν σε τεράστιες ζημίες τους πολίτες που είχαν επενδύσει σε μετοχές και ομόλογα.
Η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και η αναστάτωση στην αγορά ομολόγων οφείλεται στην άθλια συμπεριφορά των πολιτικών μας και στις λανθασμένες επικοινωνιακές τους επιλογές. Οι Ελληνες πολιτικοί θεωρούν ότι απευθύνονται σε φανατικούς και αδαείς ψηφοφόρους τους, ενώ τις δηλώσεις τους, τη συμπεριφορά τους και τις αποφάσεις τους τις παρακολουθούν σε βαθμό ακραίο όλοι οι ξένοι επενδυτές και οι κυβερνήσεις.

Σε μια στιγμή λοιπόν όπου το επενδυτικό κλίμα για όλη την Ευρώπη δεν είναι καλό, διότι υπάρχουν και γεωπολιτικά ζητήματα και προοπτική ύφεσης, οι Ελληνες πολιτικοί έκαναν μοιραία λάθη.

Η μεν κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το μνημόνιο και ότι δεν έχει ανάγκη ούτε την τρόικα, ούτε τους Ευρωπαίους, ούτε το ΔΝΤ και ότι θα δανείζεται μόνο από τις αγορές, η δε αξιωματική αντιπολίτευση όξυνε το πολιτικό κλίμα και δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία που υπογράφει η σημερινή κυβέρνηση.

Ολα αυτά έγιναν με τον γνωστό ελληνικό τρόπο, δηλαδή ουρλιαχτά, βρισίδι και απειλές εντός και εκτός Βουλής. Και όπως είναι απολύτως λογικό, όταν τα άκουσαν αυτά οι ξένοι επενδυτές, απλώς πάτησαν ένα πλήκτρο στον υπολογιστή τους και εξαφανίστηκαν.

Χρειάστηκε να βγουν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι Ελληνες υπουργοί να εξηγήσουν ότι «δεν τα σπάσαμε» με την Ευρώπη, ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζεται στην Ευρώπη για τη μελλοντική της πορεία. Μέχρι να γίνει αυτό όμως και να ισορροπήσει κάπως η κατάσταση, χάθηκαν πολλά λεφτά και επλήγη ξανά το όποιο οικονομικό κλίμα. Ολα αυτά από λάθος επικοινωνιακούς χειρισμούς και από την απολύτως λανθασμένη αντίληψη περί πολιτεύεσθαι που επικρατεί σε όλο το πολιτικό φάσμα. Παρουσιάζουμε μια εικόνα «χαχόλων» και αντιστοίχως μας συμπεριφέρεται και η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Επί της ουσίας τώρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ένα πράγμα: ότι η ελληνική οικονομία ούτε είναι τώρα, ούτε θα είναι στο μέλλον αυτάρκης και ότι η πορεία της, η ευημερία των Ελλήνων και η στιγμή που θα αποκτήσουν ξανά δυνατότητα άσκησης εθνικής οικονομικής πολιτικής εξαρτάται από τη σχέση της χώρας με την Ε.Ε. και τις χρηματοδοτήσεις που παίρνει από αυτήν. Η σχέση αυτή εξαρτάται από το αν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και από το αν θα διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Το αν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το αν θα διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα εξαρτώνται από το αν η Βουλή θα εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις και από το αν θα μειωθούν οι δημόσιες σπατάλες. Και το τι θα εγκρίνει η Βουλή εξαρτάται από τα κόμματα.

Το μέλλον της χώρας, λοιπόν, εξαρτάται ξανά από τα κόμματα. Και το αν η οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, του Σαμαρά ή του Τσίπρα, θα έχει δυνατότητα να ασκήσει οικονομική πολιτική εξαρτάται από το αν η σχέση μας με την Ευρώπη θα είναι καλή και από το αν η Ευρώπη θα μας χρηματοδοτεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Τσίπρας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το ύφος και οι κραυγές του περί μη σεβασμού των αποφάσεων, οι υποσχέσεις του για παροχές και όλα όσα λέει και κάνει σήμερα μειώνουν τη δυνατότητά του να κυβερνήσει αν εκλεγεί μεθαύριο. Και ο Σαμαράς πρέπει να καταλάβει ότι είναι λάθος επιλογή πολιτικής να μιμείται τον Τσίπρα. Και επειδή αυτοί δεν θα καταλάβουν τίποτα από όλα αυτά, εμείς καλύτερα να προσέχουμε τις επενδύσεις μας, διότι καθημερινά θα προκύπτει και μια νέα αστοχία εκ μέρους των εκλεκτών ηγετών μας.

Αναδημοσίευση από το protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.