Ειδησεογραφικό site

Στην Αθήνα -για συνέδριο και επαφές- τριάντα στελέχη 17 πετρελαϊκών κολοσσών

38

Τριάντα στελέχη και δεκαεπτά διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες από Ρωσία έως Καναδά και Ηνωμένα Εμιράτα βρίσκονται στην Αθήνα για να συμμετέχουν στην έκθεση του συνεδρίου «Balkans & Adriatic Oil & Gas Summit» για τους υδρογονάνθρακες.

Ανάμεσα στα ονόματα, η αμερικανική Exxon Mobil, η Shell, η Edison, η Anadarco, η Marathon Oil, η Gazprom και η Statoil. Να σημειωθεί ότι ειδικά από τις Exxon Mobil και Shell η εκπροσώπησή τους γίνεται από υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Η εποχή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η προκήρυξη του διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τον Οκτώβριο του 2015 αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, αφού μεσολαβήσει η υποβολή των προσφορών (υπολογίζεται τον Απρίλιο του 2015) και η αξιολόγησή τους ως τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Μέχρι τώρα, περίπου 25 επιχειρήσεις έχουν ζητήσει πρόσβαση τα πέντε data rooms για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη αλλά και στη Δ. Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το κόστος των σεισμικών για κάθε μπλοκ αγγίζει τα 750.000 ευρώ και στα 70.000 ευρώ κοστίζουν τα σεισμικά για τις χερσαίες περιοχές.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανάφερε για ακόμα μία φορά το ενδιαφέρον ενεργειακών εταιρειών αναφορικά με τον διαγωνισμό, ο οποίος παρουσίασε τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας (αγωγός ΤΑΡ, αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, προοπτική κατασκευής νέου σταθμού ΥΦΑ στη Β. Ελλάδα).

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ως το τέλος του έτους θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), ο οποίος έχει την υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων και προβλέπεται να λειτουργεί το 2016.

Τα σχόλια είναι κλειστά.