Ειδησεογραφικό site

Παρίσι: Μέχρι το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα εκδώσει επταετές ομόλογο

49

Δεύτερη ημέρα των συναντήσεων των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης με τα στελέχη της τρόικας και οι ειδήσεις έχουν ως εξής:

– Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση επταετούς ομολόγου μέχρι το τέλος του χρόνου
– Δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό
– Δεν τέθηκε θέμα παράτασης της αναστολής πλειστηριασμών για ένα χρόνο

Ειδικότερα σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα εκδώσει επταετές ομόλογο προσθέτοντας ότι ο ΟΔΔΗΧ θα ανταλλάξει τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας (tbills) με 12μηνα, 18μηνα ή διετίας.

Η ίδια πηγή συμπλήρωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό και πως σε 12μηνη φάση η χώρα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια και σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά το review.

Παράλληλα στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής αποστολής διευκρίνιζαν ότι στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια δεν τέθηκε θέμα για παράταση ενός έτους στην απαγόρευση πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας.

Δεν επιβεβαιώνεται, επίσης, η πληροφορία ότι τα στελέχη της Τρόικας ζήτησαν την εφαρμογή του Ιρλανδικού μοντέλου για τα «κόκκινα δάνεια».

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αυτή την ώρα τα στελέχη της Τρόικας συναντώνται με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Να θέσει σε νέα βάση τον σχεδιασμό και τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος επιχειρεί και σήμερα, δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης, στο Παρίσι η ελληνική διδακτορική διαπραγματευτική ομάδα, θέλοντας να πείσει την Τρόικα πως το ελληνικό πρόγραμμα εκτελείται κανονικά και οι επιδόσεις της χώρας μας θα βελτιωθούν εφόσον και οι δανειστές κατανοήσουν ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν πλέον τα μέτρα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά και άδικα, όπως η εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ή οι περιορισμοί στον αριθμό των δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Με σύμμαχο τα στοιχεία του προϋπολογισμού που στο επτάμηνο δείχνουν υπέρβαση στην είσπραξη των φόρων, η ομάδα Χαρδούβελη προσπάθησε επί έξι ώρες χθες να δείξει πως δεν πρέπει η Τρόικα να επιμένει στην ανελαστική εφαρμογή μέτρων. Φαίνεται πως πέτυχε μάλιστα να κατανοήσουν οι ελεγκτές ότι o κόσμος έχει ξεπεράσει τα όρια του στην πληρωμή φόρων, κάτι που αναγνώρισαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, στρώνοντας χαλί για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκεια, πάντως, της πρώτης ημέρας στο Παρίσι φάνηκε πως οι ελεγκτές δεν θέλησαν να θέσουν εμπόδια στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οπότε κρίθηκε προτιμότερο να μην ανοίξουν νέα μέτωπα ως την Πέμπτη που κατατίθεται στην Βουλή το σχέδιο νόμου.  Η επόμενη κίνηση όμως αναμένεται είναι η αποκάλυψη των σχεδίων για φοροελαφρύνσεις, μεθαύριο ίσως στο Παρίσι, πριν μεταβεί o πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.