Ειδησεογραφικό site

Μέσα στον Αύγουστο η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια – Τι συζητήθηκε στη διυπουργική – Στο Μαξίμου και η ηγεσία του ΣΕΒ

37

Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας μαζί με τη δρομολογούμενη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας υπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας είπε ότι πολύ σύντομα (20-25 Αυγούστου) θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για να μπουν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων σε ρύθμιση

Η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής με αποκλειστικό θέμα τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της βιομηχανικής πολιτικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Η ηγεσία του ΣΕΒ αναμένεται να θέσει μεταξύ άλλων το πάγιο αίτημά της για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα βιομηχανικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Το δεύτερο καυτό θέμα αφορά το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Στόχος είναι μέχρι το Σεπτέμβριο να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες για να αρχίσει να κυκλοφορεί περισσότερο ρευστό στην αγορά.

Δένδιας: Στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη της βιομηχανίας

«Η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή του προεδρείου του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων. Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ένα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

«Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο να μην υπάρξει ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι μπαταχτσήδες, και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης -πού ήταν επίσης παρών στη σύσκεψη- άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος του έτους κατά 1% – 1,5% υπό την προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.

Στη σύσκεψη, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα, πήραν μέρος επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα, την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει διαρκής επικοινωνία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας και να ενισχυθεί, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή και να μειωθεί η ανεργία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.