Ειδησεογραφικό site

Γιώργος Ψαρρόπουλος: Ο σκιτσογράφος των 11.000 προσώπων

481

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Μια μονοκονδυλιά έμελλε να χαράξει τη ζωή του Γιώργου Ψαρρόπουλου. Παιδί των Αθηνών, (γεννήθηκε στο Γκάζι) έδειξε από πολύ νωρίς μόλις στα 14 του χρόνια την έμφυτη κλίση του στην Τέχνη.

Μία αγάπη που όπως ο ίδιος ομολογεί παραμέλησε –αλλά δεν λησμόνησε- για αρκετά χρόνια, καθώς τον κέρδισε η πολιτική γραμμή. Προερχόμενος από βενιζελική οικογένεια, γαλουχήθηκε με τις ιδέες του Γεωργίου Παπανδρέου, τον οποίο και γνώρισε 13 ετών στην Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Συνάντηση που ήταν μοιραία, καθώς ο Γ. Ψαρρόπουλος εξελίσσεται στον επίσημο εκφωνητή της Ενώσεως Κέντρου και  προσωπικό εκφωνητή του Γεωργίου Παπανδρέου.

Τα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν τον βρίσκουν στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων ως ιδρυτικό μέλος και στέλεχος δημοκρατικών σχηματισμών, όπως η ΟΝΕΚ (Οργάνωση Νέων Ενώσεως Κέντρου), η ΕΔΗΝ (Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία).

Παράλληλα, με συνοδοιπόρο και συναγωνιστή τον προσωπικό του φίλο Αλέκο Παναγούλη ρίχνεται στην μάχη για την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και στους αγώνες για την Κύπρο.

Η ΜΟΝΟΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΓΙΝΕ 1000 ΓΡΑΜΜΟΥΛΕΣ…

«Ωστόσο, η αγάπη για την τέχνη δεν έπαψε ποτέ να σιγοκαίει μέσα μου» ομολογεί ο Γιώργος Ψαρρόπουλος. Και συνεχίζει «την ευκαιρία να εκφραστώ μέσα από τις «γραμμές» την πήρα ουσιαστικά το 2005, όταν ο Λευτέρης Βερυβάκης, θέλησε να συμπεριλάβει στο βιβλίο που έγραφε εκείνη την εποχή «Το πολιτικό σκίτσο ενός ηγέτη» για τον Γεώργιο Παπανδρέου μία μονοκονδυλιά μου». Η επόμενη πρόταση που δέχτηκε ήταν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για μία έκδοση αφιέρωμα που ετοίμαζε για τον Αλέκο Παναγούλη.

Η αρχή είχε γίνει και ο Γ. Ψαρρόπουλος κατέφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξελίξει τη μονοκονδυλιά του σε 1000 γραμμούλες. Τόσες είναι αυτές που περιλαμβάνονται σήμερα σε κάθε ένα σκίτσο του.

TΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΙΤΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

2014. Ο Έλληνας καλλιτέχνης μετρά ήδη περισσότερα από 11.000 πορτραίτα-σκίτσα αρχηγών κρατών, προέδρων δημοκρατίας, πρωθυπουργών, ιεραρχών, στρατηγών, καλλιτεχνών και αθλητών… και όλα σε κοιτούν στα μάτια!

«Τα μάτια είναι συνάμα ο καθρέφτης και ο μαγνήτης μας. Απογυμνώνουμε τα θέλω της ψυχή μας και μαγνητίζουμε τον άνθρωπο που είναι απέναντί μας λέει ο επώνυμος καλλιτέχνης.» Και συνεχίζει « αν δεν μου μιλά η εικόνα που έχω μπροστά μου δεν μπορώ να σκιτσάρω. Έχει τύχει να κάνω κάποιο σκίτσο αλλά να μην το εκθέσω ποτέ γιατί δεν με εκφράζει, δεν με ικανοποιεί η εικόνα του. Ένα τέτοιο σκίτσο είναι αυτό της αείμνηστης Αλίκης Βουγιουκλάκης, που ήταν από τις πιο δύσκολες μορφές στις εκφράσεις της».

Ο κ. Γιώργος Ψαρρόπουλος εκθέτει τα έργα του μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2014, στο μουσείο της πόλεως των Αθηνών, Παπαρηγοπούλου 5-7, επί της Πλατείας Κλαυθμώνος

Τα σχόλια είναι κλειστά.