Ειδησεογραφικό site

Να σταματήσουν οι φιέστες και τα πολιτικά πανηγύρια

40

Του Γιάννη Μιχαήλ

Επικροτώ ασμένως, την απόφαση (δεν ξέρω αν τελικά θα είναι οριστική) του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να μην παραστεί εφέτος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Θα αναρωτηθεί, ενδεχομένως, κάποιος καλόπιστος, για το πως είναι δυνατόν, ο πρωθυπουργός να «περιφρονήσει» έναν θεσμό τον οποίον ετίμησαν με την παρουσία τους, όλοι οι πρωθυπουργοί τα τελευταία 40χρόνια.

Αυτό είναι ακριβές.

Όμως, ανακριβές είναι το γεγονός, ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν αποκλειστικά και μόνον ένας θεσμός που είχε για στόχους την ανάπτυξη του οικονομικών και φιλικών δεσμών μεταξύ των λαών, την προβολή και στήριξη της ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης και την προβολή του ελληνικού τουρισμού.

Από την δεκαετία του ’80 και μετέπειτα, εξελίχθηκε σε ένα πολιτικό πανηγύρι, με οπαδούς-κλακαδόρους να αποθεώνουν τον πρωθυπουργό και ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο που τον ακολουθεί, ενώ απο τη δεκαετία του 2000 και μετά, προστέθηκαν νέα «επεισόδια» στο σόου που παίζονταν στα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες και τα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Με την προτροπή συνδικαλιστικών ηγεσιών, πολλές κονωνικές ομάδες, αποφάσισαν την άνοδο στην συμπρωτεύουσα για να πάρουν μέρος και αυτοί στο πάρτι.

Μόνο που το πάρτι αυτό συμπληρωνόταν με κωμικοτραγικές σκηνές, αφού στους δρόμους της «νύφης του Θερμαϊκού» έπεφταν βόμβες μολότωφ και δακρυγόνα.

Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα.

Η πολιτική πασαρέλα, μετεξελίχθηκε σε πεδίο συγκρούσεων και η έκθεση, αφήνει έκθετους, όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμμετέχουν σε αυτήν-την κατά τα άλλα χρήσιμη για την οκονομία της χώρας-εμποροπανήγυρη.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, γίνονται διεθνείς εκθέσεις.

Στα εγκαίνια το πολύ να παραστεί ένας υπουργός και τίποτε περισσότερο.

Εκεί οι επισκέπτες ενημερώνονται για τα εκθέματα.

Στη χώρα μας, είναι μοναδική η πατέντα.

Ο πρωθυπουργός, η κουστωδία υπουργών και άλλων παραγόντων, ευλογούνται από τον Μητροπολίτη, εκφωνούνται και μερικοί δεκάρικοι, την  ώρα που χιλιάδες αστυηνομικοί προσπαθούν να εμποδίσουν τα αλαλάζοντα πλήθη για να μην μπουκάρουν μέσα στις εγκαταστάσεις της Έκθεσης και πάρουν στο κυνήγι, όποιον βρουν μπροστά τους.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να παρευρίσκεται.

Η Έκθεση της Θεσσαλονίκης, πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητα της.

Να ξαναγίνει γιορτή χαράς για την πόλη.

Και όχι πεδίο συγκρούσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.