Ειδησεογραφικό site

Η Ελλάδα, ευρωπαϊκό κέντρο τουριστικού προβληματισμού…

54

ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ «ΟΠΛΑ» ΜΑΣ

Του Κώστα Ξυλούρη

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικότερο τουριστικό προορισμό, διότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του εύκρατου κλίματος, των καταγάλανων νερών και των υπέροχων νησιωτικών συμπλεγμάτων, αναδεικνύεται σε ιδανικό πόλο έλξης των τουριστών.

Θα πρέπει λοιπόν σοβαρά πλέον να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ανάπτυξη του μόνου προϊόντος που παράγουμε. Να κλείσουμε τα μάτια και να βαδίσουμε δυναμικά εναντίον των αυθαίρετων πολιτικών επιλογών, της εκμετάλλευσης, της αισχροκέρδειας, των παράνομων πράξεων και βεβαίως της εγκληματικότητας που δυστυχώς μαστίζει τους όμορφους τόπους μας.

Bρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και αυτό που παρατηρείται είναι πράγματι μια μεγάλη προσέλευση ξένων επισκεπτών στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στα νησιά «έχει πιάσει ταβάνι» και πολύ δύσκολα βρίσκεις δωμάτιο. Το γεγονός αυτό εξοργίζει τους, όπως πάντα, απροετοίμαστους Έλληνες, που σπεύδουν την τελευταία στιγμή να κλείσουν τις διακοπές τους. Μέχρι την 20ή Αυγούστου είναι ακατόρθωτο να βρεθεί δωμάτιο προς διάθεση, ειδικότερα στους πολυσύχναστους προορισμούς. Μάλιστα οι Έλληνες διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές που καλούνται να πληρώσουν, οι οποίες ορισμένες φορές είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες απ’ τις αντίστοιχες που καταβάλλουν οι ξένοι τουρίστες για ακριβώς τις ίδιες παροχές. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι οι ξένοι τουρίστες κλείνουν ένα έτος πριν τις διακοπές τους, έτσι οι τιμές σαφώς είναι πολύ χαμηλότερες.

 

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ…

Ίσως αντί να εξοργιζόμαστε, καλό θα είναι να οργανωνόμαστε! Μια αλλαγή στη νοοτροπία της τελευταίας στιγμής, σίγουρα μόνο οφέλη θα μπορούσε να αποφέρει.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να ειπωθεί ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει το ευρωπαϊκό κέντρο του σύγχρονου τουριστικού προβληματισμού και των νέων ποιοτικών και ανθρωπιστικών εφαρμογών του. Στηριζόμενοι στην ποιότητα, τις λογικές τιμές και τη μοναδικότητα της ελληνικής φιλοξενίας θα προσελκύσουμε «μόνιμους» τουρίστες που θα θεωρούν τη χώρα μας δεύτερο σπίτι τους.

Χρειάζεται μια ενιαία και πάγια τουριστική πολιτική χωρίς κομματικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις και χωρίς αλλαγές σε θέσεις-κλειδιά των υπηρεσιών. Η ανάπτυξη των ανθρωπίνων σχέσεων που στηρίζονται στη φιλία και στη συνεργασία δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης, καλής συνεννόησης και κατανόησης, απαραίτητων προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του τουρισμού.

Η ανάπτυξη του τουρισμού θα οδηγήσει σε περιορισμό των υψηλών ποσοστών ανεργίας. Νέοι και νέες θα απασχολούνται σε τουριστικά επαγγέλματα και δε θα βιώνουν τις άσχημες συνέπειες της ανεργίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα, με τις κατάλληλες υποδομές, θα εξελιχθεί σε μεγάλο κέντρο τουριστικών σπουδών, μέσης, ανωτέρας και ανωτάτης βαθμίδας. Σ’ αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα θα μπορούν να συμμετάσχουν και ξένοι, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντες και ανοίγοντας δρόμους για μια ευρωπαϊκή συνεργασία στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης. Στους κόλπους των προγραμμάτων αυτών οι μαθητευόμενοι θα διδαχθούν τον επαγγελματισμό, αλλά και γενικότερα την τουριστική αγωγή, που θα αναδείξει τη χώρα μας σ’ επίκεντρο του τουριστικού προβληματισμού.

Οκτώ εναλλακτικές μορφές τουρισμού

1) Μαθητικός – Σπουδαστικός τουρισμός, σε συνδυασμό με μαθήματα ανθρωπιστικών σπουδών.

2) Θρησκευτικός τουρισμόςγια γνωριμία των θησαυρών της ελληνικής ορθοδοξίας.

3) Επιστημονικός τουρισμός κατά κλάδους επιστήμης, σε συνεργασία με τις ελληνικές επιστημονικές οργανώσεις.

4) Αθλητικός τουρισμός, σε συνδυασμό με αρχαίες ελληνικές αναβιώσεις αγώνων, καθώς και με σύγχρονες αθλητικές δραστηριότητες.

5) Οργανωσιακός τουρισμός , κυρίως, Νέων Δεδομένων, όπως

  • Οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος
  • Διαφόρων κοινωνικών οργανώσεων
  • «Νεολαιίστικων» οργανώσεων
  • Συνταξιούχων
  • Συνδικάτων εργασίας
  • Ενώσεων παραγωγών κ.λπ.

 

6)  Καλλιτεχνικός τουρισμός

Με τη δημιουργία καλλιτεχνικών χωριών στην Ελλάδα, που θα αναδειχθούν σε πόλους έλξης για πολιτιστικές δραστηριότητες.

7) Τουρισμός για θεραπείες ανανέωσης, υγείας, αισθητικής ομορφιάς, όπως τα διάσημα κέντρα της Καλιφόρνιας, της Ελβετίας, της Ρουμανίας κλπ. Μπορεί να γίνει συνδυασμός με Έλληνες αισθητικούς, διαιτολόγους και άλλους γιατρούς.

8) Χειμερινός τουρισμός σε ορεινά θέρετρα-καταλύματα που θα εξασφαλίσει τουριστική κίνηση 12 μήνες το χρόνο.

10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΑΠΟ ΤΟ «Κ»

1. Πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού, για συνεργασία με άλλα υπουργεία για εφαρμογή κοινών σχεδίων.

2. Αντιμετώπιση περίθαλψης υγείας των ξένων τουριστών που πραγματοποιούν διακοπές στην Ελλάδα (υπουργείο Υγείας) π.χ. πρώτη διεθνής κάρτα υγείας για τουρίστες.

3. Προστασία τους από εκμεταλλεύσεις π.χ. από ταξί, ξενοδοχεία κ.λπ. ( υπουργείο Συγκοινωνιών).

4. Εκστρατεία τουρισμού, με υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ΥΠΕΧΩΔΕ, οργανώσεις κ.λπ., για καθαρές ακτές.

5. Έλεγχος από υπ. Τουρισμού σε όλα τα τουριστικά ενδιαιτήματα. Άμεση επιθεώρηση στα μεγάλα κέντρα από υπουργό.

6. Καθιέρωση τουριστικού ΛΑΧΕΙΟΥ με έπαθλα τουριστικές διαμονές, κρουαζιέρες κ.ά.

7. Αυξημένη προστασία ασφάλειας (από τρομοκρατία) σε αεροδρόμια, πλοία, σιδηροδρόμους, ξενοδοχεία κ.λπ.

8. Καθιέρωση γιατρών σε μεγάλα ακτοπλοϊκά σκάφη, FERRY BOATS και σε τουριστικά κρουαζιερόπλοια με συγκρότηση ιατρείου και φαρμακείου και νοσοκόμους.

9. Δημιουργία κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών ΕΟΤ σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς, για υποδοχή και αποχαιρετισμό ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ σ’ όλη την Ελλάδα.

10. Δημιουργία εθνικών κινήτρων για τους ξένους πράκτορες, αλλά και για κάθε 1.000ό τουρίστα που μπαίνει στη χώρα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.