Ειδησεογραφικό site

Δικαιώνουν το ΠΑΣΟΚ οι εξελίξεις

74

Του Γιώργου Γερόπουλου

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βιώνουν την πιο τραγική ειρωνεία της μεταπολιτευτικής ιστορίας. Οι εξελίξεις στην οικονομία δικαιώνουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και την πάση θυσία σωτηρία της χώρας και παραμονή της στο ευρώ. Οι άλλοι –βλέπε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ– ερίζουν για τις επιτυχίες της οικονομίας και την έξοδο στις αγορές, ξεχνώντας ότι πριν από τέσσερα χρόνια επένδυσαν Σαμαράς και Τσίπρας (αυτός συνεχίζει) στην αποτυχία του οικονομικού προγράμματος. Αυτή την ώρα της δικαίωσης, η Χαρίλαου Τρικούπη διχάζεται με τα εσωκομματικά της, στην προοπτική της εκλογικής εξαφάνισής της.
Μια πρώτη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Βενιζέλου – Παπανδρέου έγινε με τη διακαναλική συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έριξε τους τόνους της αντιπαράθεσης, μήνυμα το οποίο εξήφθη και από την άλλη πλευρά, καθώς τα παπανδρεϊκά στελέχη τήρησαν και θα τηρήσουν, όπως λένε, σιγή ασυρμάτου έως τις εκλογές. Ωστόσο, οι παραφωνίες που αναδεικνύουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι σκορποχώρι δεν λείπουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εικόνα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσε θέματα του «Καλλικράτη», όπου ο καθένας ψήφιζε ό,τι ήθελε, καταγγέλλοντας τον άλλον.

ΠΟΤΙΣΤΕ… ΤΗΝ «ΕΛΙΑ»
Η δεύτερη προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αφορά την επιχείρηση εκλογικού «μασάζ» στα στελέχη, μήπως και φιλοτιμηθούν να στηρίξουν τον προεκλογικό αγώνα της «Ελιάς». Ο Ευ. Βενιζέλος έδωσε ένα περίγραμμα της στρατηγικής που θα ακολουθούσουν έως το τέλος Μαΐου στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Προσπάθησε να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών, αναφερόμενος τις επιτυχίες της Ελλάδας στην οικονομία, με το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο ίδιος ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν τώρα εκεί το βάρος, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματα, που δεν πρέπει να πάνε χαμένα, και επιμένοντας στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου της από την κρίση. Παράλληλα επέμεινε στην ενίσχυση του προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης, ρίχνοντας βολές στη ΔΗΜΑΡ.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Ωστόσο, στο παρασκήνιο σοβεί μια άλλη σκληρή μάχη, αυτή της σταυροδοσίας. Είναι κοινό μυστικό ότι το εγχείρημα της «Ελιάς» ατύχησε εν τη γενέσει του και οι κρατούντες τα κλειδιά του μηχανισμού της Χαριλάου Τρικούπη δίνουν μάχη για το ποιος θα πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Το βενιζελικό στρατόπεδο, και κυρίως οι παραδοσιακοί φίλοι του Βαγγέλη Βενιζέλου, ποντάρουν πολλά στη Συλβάνα Ράπτη, ενώ οι νεότεροι προωθούν κυρίως την υποψηφιότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη. Στο παρασκήνιο ενισχύεται και η υποψηφιότητα του υφυπουργού Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελή Καψή. Στην αντίπερα όχθη, ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, αν και έχει δεχτεί αρκετά «πισώπλατα» εσωκομματικά μαχαιρώματα, έχοντας το βασικό κομματικό μηχανισμό στα χέρια του και την υποστήριξη του Κ. Σκανδαλίδη, ευελπιστεί να καταγράψει πρωτιά και να αφήσει υποθήκες για την επόμενη ημέρα. Από εκεί και περά το χάος, αφού οι υποψήφιοι που προέρχονται από τις κινήσεις παλεύουν με τα θηρία, με μόνη περίπτωση αξιοπρεπούς εμφάνισης αυτή του Νίκου Μπίστη, ο οποίος προσδοκά τη στήριξη των πρώην εκσυγχρονιστών-σημιτικών στελεχών. Αύριο η «Ελιά» παρουσιάζει το πρόγραμμά της σε ειδική εκδήλωση και αυτό θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες: Ευρώπη, Κράτος, Ανάπτυξη, Πολιτικό σύστημα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.