Ειδησεογραφικό site

9 Ιουλίου 1969, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο στο στρίψιμο της δεκάρας

630

Η 27η διοργάνωση του Κυπέλλου ήταν η μοναδική που ανέδειξε τη νικήτρια ομάδα στο στρίψιμο του νομίσματος στη σέντρα του γηπέδου, παρουσία των διαιτητών και των αρχηγών των δυο ομάδων, καθώς ο αγώνας -και η παράταση- έληξε ισόπαλος 1-1.
Ήταν η τελευταία φορά που ίσχυσε αυτή η διαδικασία, καθώς από την επόμενη χρονιά καθιερώθηκε η διαδικασία των πέναλτι. Όπως και να ‘χει όμως, είχε τη δική του σημειολογία, με τον μύθο της εποχής να αναφέρει ότι η πλευρά των Πειραιωτών ουδέποτε είδε την πλευρά του νομίσματος μόλις ο διαιτητής Μίχας είπε πως νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός.

Πώς περιγράφει ο Δομάζος τη σκηνή μετά από αρκετά χρόνια:
«Το πιο αστείο περιστατικό σε ντέρμπι συνέβη σε έναν τελικό Κυπέλλου. Δεν θυμάμαι με ακρίβεια ποια χρονιά ήταν αλλά την εποχή εκείνη, όταν ο τελικός τελείωσε ισόπαλος, δεν υπήρχε ούτε παράταση, ούτε πέναλτι, ούτε επαναληπτικός αγώνας. Το κύπελλο θα το σήκωνε όποιος έβρισκε το νόμισμα και ο διαιτητής του αγώνα κάλεσε εμένα και τον Σιδέρη ως αρχηγούς για το… στρίψιμο.
Αντί για να παίξουμε όμως «κορόνα – γράμματα», ο διαιτητής έκρυψε τα χέρια του πίσω από την πλάτη του και έβαλε το κέρμα σε ένα από τα δύο. Τη στιγμή που φέρνει, λοιπόν, τα χέρια του μπροστά μας, πριν προλάβει να μιλήσει ο Σιδέρης, αρπάζω το χέρι του διαιτητή και του λέω «δικό μου το κέρμα, δικό μου και το κύπελλο». Και… το σηκώσαμε! Η πλάκα είναι ότι δεν είχα ιδέα αν ήταν το σωστό χέρι, απλώς ξαφνιάστηκε τόσο πολύ με την αντίδρασή μου, που μου έδωσε και το κύπελλο…».

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα και θέλει να πετύχει το ώς τότε ακατόρθωτο γι’ αυτόν. Νταμπλ. Το πρώτο νταμπλ της ποδοσφαιρικής ιστορίας του ΠΑΟ.
Στάδιο «Καραϊσκάκης», στις 9 το βράδυ, να βράζει ο τόπος. 40.000 φίλαθλοι σε μια φανατισμένη ατμόσφαιρα παρουσία πολλών στελεχών της Χούντας περιμένουν τον διαιτητή Μίχα να σφυρίξει την έναρξη. Το ντέρμπι αρχίζει με τους «ερυθρόλευκους» να είναι ανώτεροι και σε μερικά διαστήματα εντυπωσιακοί. Αλλά από τη μία, η αστοχία των κυνηγών (κυρίως του Μποτίνου) κι από την άλλη, οι αποκρούσεις του Τάκη Οικονομόπουλου κράτησαν το ματς χωρίς σκορ στο α’ ημίχρονο.
Στην επανάληψη, ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά και πίεσε τους Πειραιώτες. Αλλά εκεί μίλησε η κλάση του Γ. Σιδέρη που εκμεταλλευόμενος μια ασυνεννοησία στην άμυνα των «πρασίνων» μεταξύ Μητρόπουλου και Καμάρα με προβολή, πλάσαρε το «πουλί» και άνοιξε το σκορ. Στη συνέχεια, το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά. Ένα λεπτό αργότερα αποβάλλεται ο Μητρόπουλος για κτύπημα στον Βασιλείου εκτός φάσης. Το ματς διακόπτεται για μερικά λεπτά…
Οι «πράσινοι» με ηγέτη τον βιρτουόζο Μίμη Δομάζο δεν το βάζουν κάτω και στο 56’ με απευθείας κτύπημα-φάουλ ο «στρατηγός» αφήνει άγαλμα τον Λιαδέλη και ισοφαρίζει. Αλλαγή τερματοφύλακα για τον Ολυμπιακό στη θέση του απαρηγόρητου Λιαδέλη, ο Ξαρχάκος. Οι Πειραιώτες ξαναβγαίνουν στην επίθεση και χάνουν κλασικές ευκαιρίες με τον Μποτίνο. Ο οποίος λίγο αργότερα στο 75ο λεπτό, μην μπορώντας να ελέγξει τα νεύρα του, αποβάλλεται για εξύβριση επόπτη. (Άλλοι λένε ότι έβρισε συμπαίκτη του -τον Βασιλείου- γιατί καθυστερούσε να του πασάρει τη μπάλα και τον «έδωσε» ο επόπτης).
Στη συνέχεια, σε όλη την κανονική διάρκεια αλλά και στην παράταση οι παίκτες ήταν τόσο καταβεβλημένοι που με το ζόρι… άλλαζαν πάσες. Οι περισσότεροι χωρίς δυνάμεις περπατούσαν στο γήπεδο και περίμεναν στωικά το τελευταίο σφύριγμα και την κλήρωση που θα έβγαζε τον νικητή. Κορυφαίοι για τους «πράσινους» οι Δομάζος, Φραντζής, Ελευθεράκης, Οικονομόπουλος και για τους «ερυθρόλευκους» Κουμαριάς, Βασιλείου, Ζαντέρογλου.
Μετά τη λήξη του ματς έγινε κλήρωση από τον ΓΓΑ «κύριον Βλαδίμηρον» για την ανάδειξη του νικητή που θα ήταν κι ο Κυπελλούχος. Η τύχη χαμογέλασε στους «πράσινους» κι έτσι κατέκτησαν το τρόπαιο πετυχαίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους νταμπλ.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, την κλήρωση έκανε ο Βαρδάνης, που ήταν πρόεδρος στην ΕΠΟ και όχι ο Βλαδίμηρος, που ήταν αναπληρωτής ΓΓΑ του Ασλανίδη. Πώς την έκανε και τι έκανε ακριβώς, κανείς δεν ξέρει. Ο Σιδέρης, που ως αρχηγός της τότε ομάδας του Ολυμπιακού ήταν παρών στη διαδικασία, είπε κάποια χρόνια αργότερα πως δεν είδε το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Ο στρατηγός Βαρδάνης την επομένη σεζόν παρέδωσε την προεδρία της ΕΠΟ στον γιατρό Δέδε, και περίπου έναν χρόνο μετά διορίστηκε από τους Απριλιανούς πρόεδρος και στον Ολυμπιακό.
Ο Γ. Σιδέρης δεν πήγε να υπογράψει το φύλλο αγώνος φανερά απογοητευμένος και οργισμένος. Ενώ, ο διορισμένος από τη Χούντα έφορος του «Θρύλου» -στρατιωτικός φυσικά- Ηλιόπουλος, που το μικρό του ήταν… Πότης, δήλωσε πως «θα τιμωρηθεί ο Μποτίνος επειδή έβρισε τον επόπτη».

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Αρ. Καμάρας, Μητρόπουλος, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Ροκίδης (46′ Φραντζής), Δομάζος, Γραμμός (106′ Γονιός), Φυλακούρης.

Ολυμπιακός: Λιαδέλης (57′ Ξαρχάκος), Γκαϊτατζής, Αγανιάν, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Ν. Σιδέρης, Στολίγκας (67’ Μίχας), Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Κουμαριάς, Μποτίνος.

Είπαν:
Γιώργος Σιδέρης: «Και πάλι η θεά τύχη μας κυνήγησε. Χάσαμε το κύπελλο από τα καπρίτσια της τύχης.»
Λάκης Πετρόπουλος (ο προπονητής του ΠΑΟ): «Είναι μια μεγάλη μέρα για τον Παναθηναϊκό και εμένα. Κατακτήσαμε το νταμπλ για πρώτη φορά στην ιστορία μας. Συγχαρητήρια σε όλους.»
Ο Δομάζος κατάκοπος από την υπερπροσπάθεια ξεσπώντας σε λυγμούς δήλωσε: «Αποδείξαμε ότι είμαστε η πρώτη ομάδα της χώρας. Ζήτω ο Παναθηναϊκός!»

Τα σχόλια είναι κλειστά.