Ειδησεογραφικό site

6 μετέωρα βήματα του Τσίπρα

317

Το ενδεχόμενο ξαφνικού θανάτου της κυβέρνησης και αναγκαστικής προσφυγής σε εκλογές τρομάζει το Μαξίμου. Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια ενώ πύκνωσαν και οι παρασκηνιακές επαφές για αναζήτηση πρόθυμων βουλευτών από τα λεγόμενα μικρά κόμματα προκειμένου να διαμορφωθεί πλειοψηφία για να ψηφιστεί από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια να συγκροτηθεί μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία η οποία θα καλύψει το κενό της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου.

Η νέα στρατηγική

Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση της κρίσης κινούνται στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

1ον) Αναζητούν την κατάλληλη φόρμουλα να διαχειριστούν την αποχώρηση Καμμένου η οποία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι συναινετική.

2ον) Επιχειρούν να διασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

3ον) Επιδιώκουν να κλείσουν τις μεταγραφές πέντε με έξι βουλευτών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι προκειμένου να διαμορφώσουν τη νέα πλειοψηφία για να μπορέσει να συνεχίσει η κυβέρνηση και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

4ον) Άρχισαν να βολιδοσκοπούν τη μεταγραφή και ενός στελέχους του ΚΙΝΑΛ φτάνοντας σε σημείο να του υπόσχονται ακόμα και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

5ον) Μεθοδεύουν τον διαχωρισμό της ψηφοφορίας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την επίμαχη ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί για την κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

6ον) Θέτουν τον κυβερνητικό, κρατικό και κομματικό μηχανισμό σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας γιατί η αριθμητική των μεταγραφών μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση.

Αποστρατεία αρχές Φεβρουαρίου
Στο Μαξίμου τοποθετούν την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή δυο βδομάδες πριν από την κατάθεση για ψήφιση στην ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ρουκέτες που εξαπέλυσε ο Καμμένος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Κύπρο, προαναγγέλλοντας παράλληλα και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε συνδυασμό με τους ισχυρισμούς του ότι υπάρχει συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποκλειστούν βουλευτές του κόμματος του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτουν την καταιγίδα που έρχεται. Γιατί κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όχι μόνο διαψεύδουν τα περί μυστικής συμφωνίας Τσίπρα – Καμμένου για αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών των ΑΝΕΛ που θα αποστατήσουν αλλά βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους για τη διαμόρφωση της νέας πλειοψηφίας που θα απαιτείται για να περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών και να μπορέσει να συνεχίσει η κυβέρνηση αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές.

Απελπισμένος
Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι ο Καμμένος θα αρχίσει να καταγγέλλει βρόμικες συναλλαγές και αποστασίες. Τον θεωρούν απελπισμένο που μπορεί να οδηγηθεί σε ακρότητες. Παράλληλα όμως τον χαρακτηρίζουν και φοβισμένο γιατί, αν τραβήξει το σχοινί, θα αντιμετωπίσει μόνος την καταιγίδα που έρχεται με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία -όταν αλλάξουν οι συσχετισμοί στη Βουλή- θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ό,τι και να πει ο Καμμένος δεν έχει καμια σημασία, ισχυρίζεται κυβερνητικός παράγοντας που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό. Σύντομα θα είναι αποδυναμωμένος και ξεδοντιασμένος αφού η πλεινότητα των βουλευτών του θα τον ανακαλύψει.

Τι προτείνουν οι «σκληροί»
Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι στο Μαξίμου εξακολουθεί να είναι ισχυρή και η στρατηγική της προσφυγής σε εκλογές με ανοιχτό το Σκοπιανό. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί σε Αμερικανούς, ΝΑΤΟ και Ευρωπαίους να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ξαφνική μετάλλαξή του. Άλλωστε είναι γνωστός υπέρμαχος του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και αυτό το απέδειξε στην πολιτική του διαδρομή αλλάζοντας ακόμα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ». Οι λεγόμενοι «σκληροί του Μαξίμου» εισηγούνται προσφυγή σε εκλογές προκειμένου να περάσει η «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνηση αυτή θεωρούν ότι εγκλωβίζουν την επόμενη κυβέρνηση σε ένα κρίσιμο δίλλημα. Αν απορρίψει τη Συμφωνία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με Αμερικανούς, ΝΑΤΟ και Ευρωπαίους με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη. Στην περίπτωση που υποχωρήσει και ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε το ενδεχόμενο διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιθανό.

Πρωτοβουλίες
Ανεξαρτήτως των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Μαξίμου και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Στρατηγικός του στόχος είναι στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει εξασφαλίσει ένα ποσοστό της τάξεως του 25%. Επειδή γνωρίζει ότι κάποια στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να τον αμφισβητήσουν αμέσως μετά τις εκλογές, πρόκειται να οργανώσει Συνέδριο Επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα συνοδευτεί με την απομάκρυνση μιας σειράς στελεχών τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τροχοπέδη για τα σχέδιά του. Στην κομματική ηγεσία θα επιχειρήσει να αναδείξει τον σκληρό πυρήνα των στελεχών που ο ίδιος ανέδειξε. Τζανακόπουλος, Καλογήρου, Αχτσιόγλου, Γεροβασίλη, Νοτοπούλου, Ηλιόπουλος θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, θα υποβαθμιστεί ο ρόλος των Σκουρλέτη, Τσακαλώτου και Φίλη.

Κρύος ιδρώτας για σκάνδαλα και Ειδικό Δικαστήριο
Αυτό που τρέμει ο Αλέξης Τσίπρας για την επόμενη μέρα είναι τα Ειδικά Δικαστήρια. Για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να τεκμηριώσει πέντε σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ειδικά το σκάνδαλο με τη ΔΕΠΑ αγγίζει τέσσερις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακουμπάει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ακόμα και στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετήσει ως τακτική άμυνας και τις ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά για το ύψος του χρέους προς τη ΔΕΠΑ, αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση. Γιατί οι ευθύνες των τότε υπουργών έχουν παραγραφεί σε αντίθεση με αυτές των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο. Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ευθύνες για το σκάνδαλο με την ανανέωση της σύμβασης για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είναι σίγουρο ότι θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει ποιοι ακριβώς μεθόδευσαν την υπογραφή της σύμβασης που ζημίωνε το Ελληνικό Δημόσιο εξακόσια εκατομμύρια ευρώ. Τη σκανδαλώδη σύμβαση ακύρωσαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προανακριτική επιτροπή θα συγκροτηθεί και για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα, όπως η πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η νέα κυβέρνηση θα διερευνήσει και τις ευθύνες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.