Ειδησεογραφικό site

53 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τραβούν τον Τσίπρα από το αριστερό μανίκι

70

Ανοικτά εσωκομματικά μέτωπα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την κατάθεση κειμένου το οποίο υπογράφουν 53 στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους και δέκα βουλευτές και στο οποίο ασκείται σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και ζητείται αριστερή στροφή στο κόμμα και επιστροφή σε πιο ριζοσπαστικές ενέργειες.

Οπως είχε αναφέρει νωρίτερα το iefimerida.gr, αφετηρία της εσωστρέφειας δεν εντοπίζεται αυτή την φορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά στην «ΑρΑρεν» (όπως αποκαλείται η αριστερή τάση της «Αριστερής Ενότητας» που ήταν η τάση του Τσίπρα). Τώρα, η «ΑρΑρεν» ασκεί κριτική στον πρόεδρο και πρωταγωνιστεί στον ξεσηκωμό υπέρ της αριστερής στροφής.

Οι υπογράφοντες εγκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική των συμμαχιών και τη λήψη αποφάσεων με εξωθεσμική ομάδα συμβούλων.

«Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την «ψυχή» της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Ανάμεσα στη σημεία της κριτικής καταγράφεται και η δυσαρέσκεια για το σύνθημα της «Νέας Ελλάδας», αλλά και για τη διαχείριση της αντίστοιχης ιστοσελίδας από τον Δημήτρη Μπεκιάρη, ενώ επισημαίνεται, ότι προέχει η κατάρτιση ενός αριστερού ριζοσπαστικού προγράμματος, η «στροφή» στις κινηματικές διεργασίες και η λήψη αποστάσεων από μια ρητορική εστιασμένη σε «σκάνδαλα».

Δυσαρέσκεια για τον προεκλογικό λόγο: Φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ

Στο κείμενο οι 53 ασκούν σκληρή κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η προεκλογική μάχη καθώς σημειώνεται «Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, για παράδειγμα με το δημόσιο λόγο του κόμματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γιατί πολλές φορές δανειστήκαμε το λόγο του αντιπάλου, θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι γινόμαστε πιο λαϊκοί».

«Στην πραγματικότητα, με έναν τέτοιο λόγο πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο: να αφήνουμε τον κόσμο μας ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και να φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου».

Αιχμές και προς το επικοινωνιακό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα

«Οι εκλογές δεν κερδίζονται κατά την προεκλογική περίοδο αλλά την προηγούμενη. Το αποτέλεσμα δεν είναι αποτέλεσμα των (τελικά όχι και τόσο) «μάγων» της πολιτικής επικοινωνίας πολύ περισσότερο δε όταν τα «μαγικά» τους εδραιώνουν την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι»

Ζητούν επιστροφή στον δρόμο και όχι άλλα τηλεοπτικά πάνελ

«Να επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε το πολιτικό παιχνίδι από το πεδίο της επικοινωνίας και των θεσμών σε αυτό του δρόμου και των κινημάτων. Χωρίς αναθέρμανση του λαϊκού κινήματος, αφενός θα πρέπει να περιμένουμε την προεδρική εκλογή για μια ενδεχόμενη ανατροπή της κυβέρνησης, αφετέρου δεν πρόκειται να αλλάξει ο πραγματικός ιδεολογικός συσχετισμός μέσα στην κοινωνία» τονίζουν τα στελέχη στο κείμενο και προσθέτουν «Αν η έκρηξη των πλατειών δημιούργησε το κατάλληλο κοινωνικό έδαφος για τη ραγδαία άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε εύλογα θα πρέπει να αναζητήσουμε (χωρίς ευκολίες και μηχανιστικές λογικές) το πως μπορεί να απαντήσουμε στην κινηματική αναιμία. Η βασική αντίληψη από την οποία πρέπει να διακατεχόμαστε, είναι ότι οι συνειδήσεις αλλάζουν στον δρόμο μέσα από την εν σώματι πολιτική συμμετοχή και όχι από τις καλές εμφανίσεις στα τηλεοπτικά πάνελ».

Σε ψύχραιμους τόνους απαντάει η ηγεσία του κόμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία σχεδιάζει να απαντήσει σε ψύχραιμους τόνους, βάζοντας στο επίκεντρο του εσωκομματικού διαλόγου τα πολιτικά ζητήματα και τη στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Στόχος των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπει «φρένο» στην εσωκομματική εσωστρέφεια, -πολλώ δε μάλλον μετά από το επιτυχές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών-, αν και συνεργάτες του κ. Τσίπρα σημειώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως «το κείμενο εκφράζει και προσωπικές πικρίες από στελέχη καλών προθέσεων που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί καλύτερα στη διάρκεια της εκστρατείας».

Το βέβαιο πάντως, είναι ότι το κλίμα που επικράτησε στις άτυπες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών παρέμεινε ήπιο, ενώ στο τελικό κείμενο δεν περιέχονται εκτιμήσεις που θα προκαλούσαν μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Τι απαντούν κύκλοι των «53»

Την ίδια ώρα πάντως, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως: «Το κείμενο που υπογραφούμε είναι μια συμβολή στη συζήτηση που γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ, για τον απολογισμό του μεγάλου νικηφόρου εκλογικού αποτελέσματος και την καλύτερη προετοιμασία του κόμματος μας εν όψει της συγκρότησης της κυβέρνησης της Αριστεράς. Απευθύνεται στα όργανα του κόμματος, συνηθισμένη πρακτική στο χώρο μας. Φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με τα μυθεύματα και τις τερατολογίες που διαδίδει η κυβέρνηση και τα γνωστά φερέφωνα της.
Επίσης, δεν είναι αντιπαραθετικό σε καμιά επίσημη γραμμή, απλούστατα διότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα η εισήγηση προς την ΚΕ».

Ποιοι υπογράφουν το κείμενο:

Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αγγελοπούλου Ελθήνα, Αθανασίου Κώστας, Αθανίτη Όλγα, Αλμπάνης Γιάννης, Βωβός Παναγιώτης, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θοδωρής, Ζαχαριάς Κώστας, Θεοδωράτου Κατερίνα, Καλκανδής Πέτρος, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καραγιώργος Βαγγέλης, Κατριβάνου Βασιλική, Κατσινοπούλου Ειρήνη, Κερσανίδης Στράτος, Κιτσαντά Λίτσα, Κνήτου Κατερίνα, Κορωνάκης Τάσος, Κουρεμπές Φάνης, Κουτσοθοδωρής Θοδωρής, Κυπριανίδου Ερμίνα, Κυρίτσης Γιώργος, Κωνσταντάτος Χάρης, Λάμπρου Πάνος, Λάσκος Χρήστος, Μαντάς Χρήστος, Μαρματάκης Κώστας, Ματσούκα Χαρά, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαρσέφσκι Μάνια, Μπένος Αλέξης, Νικολάου Νάγια, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδάτος Δημοσθένης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ρήγος Άλκης, Σαπουνά Αγγέλικα, Σαμανίδης Νίκος, Σαρρής Μανώλης, Σβίγκου Ράνια, Σταματακάκη Ελένη, Σταμπούλη Αφροδίτη, Στασινός Στάθης, Τζήκα Δανάη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Τσιγώνιας Νίκος, Τσίτσοβιτς Τόνια, Υδραίος Μιχάλης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξανδρος, Χονδρός Γιώργος, Χριστοδουπούλου Τασία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.