Ειδησεογραφικό site

Σενάριο για «ελιγμό» Σαμαρά-Βενιζέλου με κεντροαριστερό υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία

36

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σε περίπτωση που «κλειδώσει» αρνητική πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου στις δυο πρώτες ψηφοφορίες. Κεντροαριστερή έκπληξη. Ποια η προϋπόθεση και η σημασία της δήλωσης Μάρκου.

Παρά το ότι ο Στ. Δήμας βγήκε από το Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό με τη δέσμευση ότι θα είναι υποψήφιος και για τις τρεις ψηφοφορίες πράγμα το οποίο επιβεβαίωσε στο διάγγελμά του ο Σαμαράς, στενοί κύκλοι των δυο επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος δεν αποκλείουν κατηγορηματικά και μια κίνηση της τελευταία στιγμής η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για την εκλογή Προέδρου που είναι και ο ζωτικός στόχος Σαμαρά-Βενιζέλου αυτή τη στιγμή εφόσον στις δυο πρώτες ψηφοφορίες αποδειχθεί ότι έχει “κλειδώσει” αρνητικά το ενδεχόμενο θετικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται στην τρίτη ψηφοφορία να γίνει η “ρελάνς” από την κυβερνητική παράταξη με δυνατό πολιτικό όνομα κεντροαριστερού υποψηφίου.

Οι ίδιοι κύκλοι αποκλείουν μη πολιτικά ονόματα  που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Γαβράς, Νανόπουλος τονίζοντας ότι το σκεπτικό ενός τέτοιου “ελιγμού” είναι να απελευθερώσουν ουσιαστικά τα χέρια κυρίως των προερχόμενων από την Κεντροαριστερά ανεξάρτητων βουλευτών (Οικονόμου, Ψαριανός, Ανδρουλάκης, Τατσόπουλος κα) αλλά και πολλών από τους 10 της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι πιθανώς έχουν εγκλωβιστεί στο “όχι” απέναντι σε ένα κεντροδεξιό κομματικό υποψήφιο όπως ο Στ. Δήμας.

Αυτό μάλιστα, όπως λένε, θα αποκαθιστούσε και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφού θα μοίραζε στα ίσα την “πίτα” ανάμεσα σε Σαμαρά, Βενιζέλο καθώς ο “δεύτερος” υποψήφιος θα χρεωνόταν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως προερχόμενος από την Κεντροαριστερά.

Και επειδή όπως τονίζουν δεν είναι ρεαλιστικό να προταθεί ως υποψήφιος κάποιος που δεν θέλει να είναι στην παρούσα στιγμή (Φ. Κουβέλης έχει δεσμευτεί να μην υπερψηφίσει Πρόεδρο οποιοδήποτε πρόσωπο πριν από γενικές εκλογές)οι ίδιοι κύκλοι κρατούν στην άκρη του μυαλού τους ονόματα όπως της Μ. Δαμανάκη ως κεντροαριστερή “λύση” που θα μπορούσαν να αποδεχτούν ορισμένοι από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αλλά και ορισμένοι από τους ανεξάρτητους κεντροαριστερούς λόγω των στενών φιλικών σχέσεων και της πολιτικής πορείας που τους συνδέει με την πρώην επίτροπο στην γ΄ ψηφοφορία.

Μάλιστα, επισημαίνουν τη δήλωση της Κ. Μάρκου αργά χθες το βράδυ που παρά το ότι ψήφισε τον προϋπολογισμό πολλοί την ενέτασσαν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου, ανήρτησε στα social media ότι η ίδια εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφίσει “ναι” για πρόεδρο πολιτικό πρόσωπο αλλά όχι κομματικό.

Η δήλωση αυτή πολλοί την εκλαμβάνουν και ως “λαγό” ενός τέτοιου σεναρίου αναφορικά με τη στάση και άλλων ανεξάρτητων από την κεντροαριστερά αλλά και προερχόμενων από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του Β. Οικονόμου που φαίνεται και αυτός να καταδεικνύει το ενδεχόμενο ενός παρόμοιου σεναρίου στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τον Σταύρο Δήμα «αξιοσέβαστο πρόσωπο με αξιέπαινη πολιτική διαδρομή» προσθέτοντας ωστόσο είναι η υποψηφιότητά του για την Προεδρία αποτελεί «μια στενή κομματική επιλογή»

Οι στενοί κύκλοι των δυο ηγετών του κυβερνητικού σχήματος που εξετάζουν μια τέτοια εξέλιξη τονίζουν πάντως ότι για να αποκτήσει αυτό ρεαλιστικές πιθανότητες βασική προϋπόθεση είναι μια κίνηση από τον ίδιο το Σταύρο Δήμα, εφόσον το αποτέλεσμα των δυο πρώτων ψηφοφοριών δεν αφήνει προοπτικές για εκλογή με την οποία δηλώνει ο ίδιος ότι παραιτείται της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.