Ειδησεογραφικό site

52 χρόνια από τη μεγάλη μεταγραφή που θα άλλαζε τον χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου

269

Ιούλιος 1966. Το ενδιαφέρον των φιλάθλων μονοπωλεί το Παγκόσμιο Κύπελλο που γίνεται στην Αγγλία αλλά στην Ελλάδα όλοι ασχολούνται με την υπόθεση που έσκασε… της μεταγραφής του Γιώργου Κούδα στον Ολυμπιακό.
Ο Κούδας που από τα 11 του αγωνιζόταν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο που ανέδειξε ποτέ η Βόρεια Ελλάδα και ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει ο ΠΑΟΚ. Ο μεγάλος Μπούκοβι τον είχε ξεχωρίσει και είχε συναινέσει στην απόκτησή του. Εκείνα τα χρόνια όμως θα έπρεπε ο σύλλογος που ανήκει ο παίκτης να δώσει τη συγκατάθεσή του. Ο Γιώργος Παντελάκης, πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ήταν ανένδοτος και σε λίγες ώρες η Θεσσαλονίκη σηκώθηκε στο «πόδι»
Στις 14 Ιουλίου 1966 το μεγάλο αστέρι του ΠΑΟΚ βρέθηκε στον Πειραιά για να συζητήσει με τους παράγοντες του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ενδιαφέρον για την απόκτησή του είχαν δείξει τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ.
Τα δημοσιεύματα θέλουν τον Ολυμπιακό να προσφέρει 800.000 δραχμές και τους Αυγητίδη, Πλέσσα, Ν. Σιδέρη, Κυπριανίδη και Νεοφώτιστο, ενώ «σφήνα» μπαίνει και ο Παναθηναϊκός που προσφέρει 1.000.000 δραχμές και τους Λουκανίδη, Βουτσαρά, Παπαεμμανουήλ και Παπουλίδη.
Σε συνέντευξή του τότε στον αείμνηστο Νικήτα Γαβαλά, ο Γιώργος Κούδας τονίζει: «Το έχω πει χιλιάδες φορές και το επαναλαμβάνω. Είμαι Ολυμπιακός και θα πεθάνω Ολυμπιακός, είναι κωμικά τα περί μεταγραφής μου σε άλλη ομάδα. Στέλνω χιλιάδες φιλιά και την απέραντη αγάπη μου στους “ερυθρόλευκους” φιλάθλους και τους υπόσχομαι να δείξω την αξία μου».

Το χρονικό του σίριαλ
Ένα χρόνο πριν, ο ΠΑΟΚ είχε αποφασίσει να βοηθήσει την οικογένειά του ανοίγοντας ένα ουζερί στον πατέρα του Γιάννη. Όμως μετά τους πρώτους μήνες, η διοίκηση άφησε ανεξόφλητα γραμμάτια και έτσι δημιουργήθηκε ένα χρέος 150.000 δραχμών, το οποίο επιβάρυνε τον νεαρό ποδοσφαιριστή.
Τότε εμφανίστηκαν άνθρωποι από τον Πειραιά και του υποσχέθηκαν να βρουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα της οικογένειάς του. Η τότε διοίκηση Ανδριανόπουλου στον Ολυμπιακό έχει κινηθεί σωστά, έχει πλησιάσει τον πατέρα του ποδοσφαιριστή (Ολυμπιακών αισθημάτων) και του έχει υποσχεθεί ότι θα εξασφαλίσει το μέλλον του γιου του. Ενώ είχε αναλάβει την υποχρέωση να ανοίξει κι ένα ουζερί για τον ίδιο. Το μαγαζί στο Πασαλιμάνι το κράτησε ο μπάρμπα-Γιάννης πολλά χρόνια.

Οι σχέσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού δοκιμάζονται… Ωστόσο, ο Κούδας λίγες μέρες αργότερα, δηλώνει παρών στο διοικητικό συμβούλιο των «ερυθρολεύκων» και αποδέχεται την πρόταση που περιλαμβάνει μισθό 8.000 δραχμών!
Ο πατέρας του παράλληλα στέλνει επιστολή στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και κατηγορεί τον ΠΑΟΚ για ασυνέπεια ενώ ζητά συγγνώμη από τους φιλάθλους. Ενώ ο Γιώργος Κούδας δηλώνει: «Δεν πρόκειται να ξαναπαίξω στον ΠΑΟΚ. Εγώ και η οικογένειά μου υπομείναμε πολλά και φτάσαμε σε σημείο να στερηθούμε ακόμη και την τροφή. Τα υπομείναμε γιατί αγαπούσαμε και εξακολουθούμε να αγαπούμε τον ΠΑΟΚ. Πέραν όμως από όλα αυτά, δεν ανέχομαι από κανέναν να αποκαλεί εμένα και την οικογένειά μου εκβιαστές… Το σωματείον “Ολυμπιακός” εις το οποίο μόνος μου ζήτησα να πάω, μού παρέχει εγγυήσεις ότι θα με προσέξει».

Η γνώμη του Κούδα
Το θρίλερ της μεταγραφής σας στον Ολυμπιακό πώς ξεκίνησε;
-Δεν υπήρχε μεταγραφή. Απλά ήταν μία περιπέτεια, στην οποία υπέκυψε ο πατέρας μου, τον οποίο φούσκωσαν ορισμένοι με μεγάλα λόγια. Του είχανε πει ότι θα γίνει όπως είχε γίνει και με τον Λουκανίδη που ενώ έπαιζε στη Δόξα Δράμας και τον ήθελε ο Παναθηναϊκός, τον στείλανε ένα χρόνο στην Κύπρο και μετά έμεινε ελεύθερος. Του είχανε πει ότι και με εμένα έτσι θα γινόταν. Και εγώ επειδή δεν ήθελα να εναντιωθώ με τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν και δύσκολος χαρακτήρας, τον άκουσα.
Αυτή η ιστορία είχε όμως ως αποτέλεσμα να μείνετε για δύο χρόνια εκτός γηπέδων.
-Αυτή η ιστορία ήταν μεγάλη πληγή για μένα. Τα δύο χρόνια που ήμουν εκτός γηπέδων, τον πρώτο χρόνο προπονούμουν και πληρωνόμουν κανονικά από τον Ολυμπιακό. Όταν όμως έγινε το πραξικόπημα το ’67 σταμάτησαν όλα. Προπονούμουν μόνο με το Λιμενικό σώμα, στο οποίο είχα πάει λίγο καιρό πριν και έπαιζα και με την Εθνική Ενόπλων γιατί υπηρέτησα μέχρι το 1969. Και όταν σταμάτησα τις προπονήσεις με τον Ολυμπιακό, εγώ επειδή ήμουν πολύ εγωιστής, πήγαινα και έτρεχα στα βουνά και στα λαγκάδια.
Ο Κούδας άρχισε να αγωνίζεται με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε φιλικά ματς και να αποθεώνεται από τους φιλάθλους όμως τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 15 ημερών έπειτα από απαίτηση του ΠΑΟΚ. Από τότε δεν ξαναφόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Η επιστροφή
Τελικά, λίγους μήνες αργότερα έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα και η Χούντα -με τον Ασλανίδη- στην αρχή προσπάθησε να βρει συμβιβαστική λύση μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, προσκρούοντας στη σθεναρή άρνηση της διοίκησης του ΠΑΟΚ, και κυρίως του Παντελάκη, ανάγκασε τον Κούδα να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.
Tέλος, το καλοκαίρι του 1980 ο Κούδας βρέθηκε μια ανάσα από το «Λιμάνι» αλλά την ύστατη ώρα ο Σταύρος Νταϊφάς προτίμησε να κάνει το χατίρι του φίλου του, προέδρου του ΠΑΟΚ, και να πάρει με μεταγραφή τον Γιώργο Ορφανό…

Τα σχόλια είναι κλειστά.