Ειδησεογραφικό site

4 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Ψέματα, αυταπάτες, κωλοτούμπες και διχασμός

932

Πέρασαν 4 χρόνια από το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου του 2015 που η εκλογική αναμέτρηση έβγαλε νικητή τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που στη συνέχεια συνεταιρίστηκε με τον Πάνο Καμμένο για να κυβερνήσουνν

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ας ξεφυλλίσουμε το «φωτογραφικό άλμπουμ» με τα ορόσημα του Αλέξη και των συντρόφων του…
Τα δεκάδες highlights, capital controls, Grexit, ρήξη με Ευρωπαίους, χρέος να εκτινάσσεται, τρίτο μνημόνιο, δημοψήφισμα, αστρονομικά deals με Τραμπ, Καλογρίτσας-Gate και για κερασάκι στην τούρτα η παράδοση της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς!
Παρατίθενται μερικές μόνο στιγμές που η Ελλάδα έφθασε στο χείλος του γκρεμού και την γλίτωσε φθηνά αλλά το πληρώνει ακριβά!

25 Ιανουαρίου 2015: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές

Έχοντας ως προεκλογικό του σύνθημα τον τερματισμό της λιτότητας και την κατάργηση του μνημονίου, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα λαμβάνει ποσοστό 36,34% ενώ στην πανηγυρική του ομιλία στα Προπύλαια ο μετέπειτα πρωθυπουργός τονίζει πως «ο ελληνικός λαός έγραψε Ιστορία».
«Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής. Ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ. Αν κάποιος νίκησε σήμερα, είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα που αγωνίζεται» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

30 Ιανουαρίου 2015: You just killed trojka
«Η τρόικα είναι μια σαθρά δομημένη επιτροπή και δεν πρόκειται να συνεργαστούμε μαζί της», είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία αποδείχθηκε σημαδιακή για την πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών.
Η παραπάνω αναφορά του ΥΠΟΙΚ «πάγωσε» τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποχώρησε από τη συνέντευξη και ψιθύρισε στο αυτί του Γ.Βαρουφάκη, σύμφωνα τουλάχιστον με την ελληνική πλευρά, «you just killed trojka (μόλις σκότωσες την τρόικα)», για να πάρει την απάντηση «ουάου» από τον Έλληνα υπουργό.

2015
27 Ιουνίου: Δημοψήφισμα για το «σχέδιο Γιούνκερ»
Σε διάγγελμά του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 28ης Ιουνίου, και μετά από πολύωρη σύσκεψη με τους υπουργούς του στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουνίου με ερώτημα «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών για συμφωνία (το λεγόμενο «σχέδιο Γιούνκερ»).
Στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «τελεσίγραφο» εκ μέρους των θεσμών και κάλεσε τον ελληνικό λαό να «απαντήσει στο εκβιαστικό τελεσίγραφο κυρίαρχα και υπερήφανα».
28 Ιουνίου: Κλείνουν οι τράπεζες, επιβάλλονται capital controls
Η μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στους καταθέτες, οι οποίοι άρχισαν να σχηματίζουν ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και ο φόβος για τεράστια εκροή καταθέσεων έφερε την τραπεζική αργία (κλείσιμο των τραπεζών) και την επιβολή capital controls στις τραπεζικές συναλλαγές.
5 Ιουλίου: Μεγάλη νίκη του «ΟΧΙ» με 61,31% και «κωλοτούμπα»
Οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν την πρόταση των θεσμών. Το «ΟΧΙ» έλαβε το 61,31% των ψήφων έναντι 38,69% του «ΝΑΙ». Μετά θα ακολουθήσει η περιβόητη «κωλοτούμπα».

6 Ιουλίου: Φεύγει ο… Γιάνης (με ένα ν) Βαρουφάκης
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπέβαλε την παραίτησή του από υπουργός Οικονομικών μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κίνηση η οποία χαρακτηρίστηκε πως απέβλεπε στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

12-13 Ιουλίου: Νέο μνημόνιο μετά από 17ωρη διαπραγμάτευση
Μετά από μία βραδιά θρίλερ, όπου η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός του ευρώ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε την επίτευξη ομόφωνης συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον ESM, ύψους 86 δισ. ευρώ.
Είχε προηγηθεί 17ωρη (!) διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και διαδοχικές επαφές του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ. Η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης διεκόπη συνολικά τέσσερις φορές προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Ε.Ε.
«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα, μέχρι τέλους παλέψαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο για μια συμφωνία που θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την επιτυχή κατάληξη των μαραθώνιων διαβουλεύσεων.

16 Ιουλίου: Το μνημόνιο περνάει από τη Βουλή – 39 απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ
Με 229 «ΝΑΙ», 64 «ΟΧΙ» και 6 «ΠΑΡΩΝ» υπερψηφίζεται από τη Βουλή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

17 Ιουλίου: Ανασχηματισμός μετά τη «σφαγή» των συντρόφων
Ο πρωθυπουργός προχωρά σε ευρύ ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, απομακρύνοντας στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης που καταψήφισαν τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

14 Αυγούστου: Η Βουλή ψηφίζει το τρίτο μνημόνιο
Το τρίτο μνημόνιο ψηφίζεται το πρωί της 14ης Αυγούστου, μετά από ολονύχτια συζήτηση στη Βουλή.
Συνολικά «ΝΑΙ» ψηφίζουν 222 βουλευτές , «ΟΧΙ» 64 ενώ 11 βουλευτές ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ».

20 Αυγούστου: Παραιτείται η κυβέρνηση – νέες εκλογές
Ο πρωθυπουργός, λόγω της απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις ψηφοφορίες για το νέο μνημόνιο, υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκηρύσσει νέες βουλευτικές εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου.

20 Σεπτεμβρίου: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ – Στη Βουλή η Ενωση Κεντρώων
Ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει την τρίτη εκλογική μάχη της χρονιάς.

2016
15 Μαρτίου: Κρίση – Ο Καμμένος ζητά την παραίτηση Μουζάλα

Σάλο προκαλεί η τοποθέτηση του Γιάννη Μουζάλα σε τηλεοπτική του συνέντευξη όπου αποκάλεσε τα Σκόπια… «Μακεδονία». Ο ίδιος, αν και ζήτησε συγγνώμη, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δέχεται σφοδρά πυρά τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από στελέχη της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο να ζητά (δήθεν) την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

2 Σεπτεμβρίου: Ο διαγωνισμός-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες

Στον απόηχο του 70ωρου μιντιακού μαραθωνίου των καναλαρχών για τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης φτάνει στα ύψη.

18 Σεπτεμβρίου: Αποκαλύπτεται το «Καλογρίτσας-Gate»

Ο πρωθυπουργός δέχεται σφοδρές πιέσεις να δείξει την… έξοδο στον Καλογρίτσα μετά την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση με το Πόθεν Έσχες του προσωρινού υπερθεματιστή. Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση μήπως η υπόθεση με τα βοσκοτόπια και τις τηλεοπτικές άδειες μετατραπεί σε «Καλογρίτσας – Gate».

26 Οκτωβρίου: «Βατερλό» για Μαξίμου, αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας λαμβάνει μια απόφαση-σταθμό, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον νόμο 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις.

2017

17 Οκτωβρίου: Συνάντηση Τσίπρα με Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Η αναβάθμιση των F-16, η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και οι επενδύσεις που θα ενισχύσουν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν όσα έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Στον αντίποδα, η Ελλάδα άκουσε καλά λόγια για τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση, άκουσε τον Ντ. Τραμπ να μιλά ενθουσιωδώς για τις τεράστιες ευκαιρίες επένδυσης που προσφέρει η χώρα μας και πήρε την υπόσχεση ότι θα «βάλει πλάτη» σε μια υπεύθυνη ελάφρυνση χρέους.

2018

17 Ιουνίου: Συμφωνία των Πρεσπών και «ξεπούλημα» της Μακεδονίας

Στη μαρίνα των Ψαράδων στις Πρέσπες υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον Ζάεφ και τον Ντιμιτρόφ.
Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στον χώρο όπου υπογράφηκε η συμφωνία και οι συγκεντρωμένοι τούς υποδέχθηκαν όρθιοι και με θερμά χειροκροτήματα.
Η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

6 Νοεμβρίου: «Ιερός πόλεμος» για το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου

Ένα από τα κορυφαία γεγονότα του 2018 αναμφισβήτητα είναι η συμφωνία της 6ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία σηματοδοτεί την έξοδο των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, δηλαδή από το Δημόσιο -αν και θα πληρώνονται από την Πολιτεία- και τη δημιουργία ταμείου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το «προσύμφωνο», όπως το χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος, «πυροδότησε» έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Ίσως για πρώτη φορά στην αρχιεπισκοπική του θητεία ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε ομαδικά «πυρά» από ιεράρχες οι οποίοι μεταξύ των άλλων τον κατηγόρησαν ότι προχώρησε στη συμφωνία εν αγνοία της Ιεραρχίας. Οι περίπου δέκα χιλιάδες ιερείς στη χώρα βρέθηκαν «στα κάγκελα». Το ίδιο και οι μητροπολίτες και η Εκκλησία της Κρήτης. Ενώ εξαρχής το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις αλλαγές που προωθούνται.

2019:
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΚΛΟΓΩΝ…

Τα σχόλια είναι κλειστά.