Ειδησεογραφικό site

Στόχος ληστών το Θεατρικό Μουσείο

66

Στόχος ληστών έγινε πριν από λίγες ημέρες το Θεατρικό Μουσείο επί της οδού Ακαδημίας 50, χωρίς όμως να αφαιρεθούν ή να υποστούν φθορά τα σπάνια εκθέματά του που φωτίζουν την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι το Σαββατοκύριακο και την αργία της 28ης Οκτωβρίου, παραβίασαν την πόρτα του Μουσείου που στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων, και εισήλθαν στους χώρους του. Οι δράστες, αφού έψαξαν όλες τις αίθουσες και πέταξαν στο έδαφος τα περιεχόμενα των γραφείων και των βιβλιοθηκών, αφαίρεσαν τρεις υπολογιστές και κάποιες συλλεκτικές φιγούρες του Καραγκιόζη που είχε φιλοτεχνήσει ο Ευγένιος Σπαθάρης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο γίνεται στόχος ληστών. Πριν από κάποια χρόνια είχαν κλαπεί τα εξωτερικά μηχανήματα κλιματισμού του κτηρίου. Στον χώρο βρέθηκαν χρησιμοποιημένες σύριγγες, γεγονός που οδηγεί τους υπευθύνους στο συμπέρασμα ότι οι εισβολείς ήταν τοξικομανείς. Αυτή τη φορά είχαν σκορπίσει στο έδαφος και σπίρτα, με κίνδυνο να προκληθεί φωτιά.  Σύμφωνα με τον κ. Γεωργουσόπουλο, το Θεατρικό Μουσείο πρέπει να προχωρήσει σε αποπληρωμή των χρεών του οργανισμού, ύψους 700.000 ευρώ (σε εφορία, ΙΚΑ και ανάγκες αποπληρωμής των εργαζομένων). «Υπάρχει πλήρης απαξίωση για το παρόν και το μέλλον της μοναδικής κιβωτού διάσωσης της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου δύο αιώνων και του πλούσιου αρχειακού υλικού με κείμενα και ντοκουμέντα παραστάσεων από το δραματολόγιο του παγκόσμιου θεάτρου.

Το Μουσείο έχει αφεθεί στην τύχη του, μια τύχη, που ταυτίζεται με τον θάνατό του. Δεν το έχει επισκεφτεί ποτέ και κανένας υπουργός Πολιτισμού. Κάθε δύο μήνες βρίσκομαι κατηγορούμενος επειδή υπέγραφα μισθολογικές καταστάσεις. Την άλλη εβδομάδα έχω δύο δικαστήρια για οφειλές στο ΙΚΑ και για έξωση από το κτήριο που στεγάζεται η Βιβλιοθήκη στην οδό Καραμανλάκη, καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα ενοίκια ύψους 100.000 ευρώ» συμπλήρωσε.

Στο πρόβλημα προστίθεται και ο κίνδυνος της εγκατάλειψης, καθώς  ποντίκια, κατσαρίδες, τερμίτες και υγρασία απειλούν τις συλλογές του θεατρικού Μουσείου.  Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργουσόπουλος, εξειδικευμένα συνεργεία του δήμου Αθηναίων, ο οποίος και έχει παραχωρήσει τον χώρο στο Θεατρικό Μουσείο, θα αναλαμβάνουν από τη Δευτέρα την απολύμανση του χώρου και την αφαίρεση των μοκετών που έχουν γεμίσει με επικίνδυνους για τα εκθέματα μικροοργανισμούς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.