Ειδησεογραφικό site

Debate ΚΙΝΑΛ: Με εκατέρωθεν «βέλη» και απουσία Γιώργου Παπανδρέου η «μάχη» των 5

117

Μια διαδικασία που «σημαδεύτηκε» από την απουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διαφώνησε με το debate των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ καθώς δε συμφωνεί με το μοντέλο, τους όρους και το περιεχόμενο.

Το debate, είχε δύο κύρια χαρακτηριστικά: Πρώτον την χαρακτηριστική… δυσκολία υποψηφίων και δημοσιογράφων να μείνουν εντός χρόνου -το buzzer που ακουγόταν όταν έληγε ο χρόνος συνήθως «κάλυπτε» τους ομιλητές- και δεύτερον τις εσωτερικές κόντρες, με τις «βολές» μεταξύ των πέντε υποψηφίων προέδρων να μην λείπουν, αλλά την κατάσταση αντικειμενικά να μην εκτραχύνεται.
Debate ΚΙΝΑΛ: Ο πρώτος γύρος απαντήσεων για τη διαχείριση κρίσεων

Με την ενότητα “διαχείριση κρίσεων” ξεκίνησε το debate των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης μίλησαν, μεταξύ άλλων, για την πανδημία, το κράτος πρόνοιας και την οικονομική κρίση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για ένα κόμμα με πρόγραμμα και στρατηγικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις όποιες κρίσεις. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη έχει ανάγκη να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Στο σχόλιό του σημείωσε: “Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η κυβέρνηση κινείται με ατολμία και η αξιωματική αντιπολίτευση με δημαγωγία. Η λογική είναι δεν κολλάει στην εκκλησία ή δεν κολλάει στην πορεία. Χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια”.

Ο Παύλος Γερουλάνος σε ερώτηση για το εάν η διαχείριση και αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτεί ευρύτερη συναίνεση απάντησε ότι η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούν συνεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα. Αναφέρθηκε δε στα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει εκείνος που θα κληθεί να ηγηθεί αν μέσω της όποιας κρίσης: Να δίνει το σωστό παράδειγμα, να κρατά τον ελληνικό λαό ενωμένο απέναντι σε μια κρίση και να συμπεριφέρεται και στους δικούς του και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο. «Η ευθύνη πάει σε έναν ακόμα και όταν υπάρχουν συνεργασίες. Είμαι υπέρ των συνεργασιών αρκεί να γίνονται με βάση τις προτεραιότητες της χώρας» τόνισε.

Ο Χάρης Καστανίδης για το «αόρατο χέρι της αγοράς» σχολίασε ότι επείγει να επανέλθουν ορισμένες σοσιαλδημοκρατικές αρχές. «Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη. Η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία αυτό θα επιχειρήσει να κάνει» είπε. Στο σχόλιο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στην έννοια της συνεργασίας και της εθνικής συνεννόησης. “Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο οι συνεργασίες οι εκλογικές και άλλο η αναγκαία εθνική συνεννόηση ανεξαρτήτως αν οι κυβερνήσεις είναι μονοκομματικές“.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην πανδημία και σημείωσε ότι είναι ο πρώτος που είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για ατολμία και εξαιρέσεις. «Έχουμε περισσότερους νεκρούς από όσους είχαμε στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Προτείνω να αποσυρθούν τα φτηνά rapid test, να μας πει το υπουργείο Υγείας που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα το ΕΣΥ και πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι» κατέληξε.

Σε ερώτηση για το ποια κυβέρνηση αντιμετώπισε καλύτερα τις κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα κλήθηκε να απαντήσει ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος τόνισε πως την χώρα στην κρίση έβαλε, χωρίς αμφιβολία, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να ενισχύσει τις δομές και τις υποδομές έκανε ακριβώς το αντίθετο, δημιουργώντας εμπόδια. “Αντί να βάλει διπλά δρομολόγια στα ΜΜΕ, ζητάει από τους πολίτες να βάλουν διπλή μάσκα. Πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης που βλέπει τη Βουλή να κλείνει με ένα κρούσμα, αλλά αυτό να μην συμβαίνει στα σχολεία” διερωτήθηκε.

Στην συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα σχολιασμού…

Debate ΚΙΝΑΛ – Δεύτερος γύρος για την εξωτερική πολιτική

Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτώντας «ποιος εκ των συνυποψηφίων μας ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών;».

Είμαι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δεν το ρωτώ τυχαία. Το ρωτώ γιατί από τον χώρο της λαϊκίστικης πλευράς του ελληνικού πολιτικού συστήματος εξυφαίνονται ορισμένα σενάρια, τα οποία τα θεωρώ ύποπτα. Να είναι η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο για επίλυση και για τα ελληνοτουρκικά; Δηλαδή για θέματα που θέτει η Τουρκία. Είναι η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο; Είναι η δική μας άρνηση να τη δεχτούμε απώλεια επαφών με τον προοδευτικό χώρο -όπως έλεγαν κάποιοι- ή δεν είναι; Πρέπει σε αυτά να είναι καθαροί και οι 6 υποψήφιοι».

«Καμιά κυβέρνηση δεν θα βρεθεί που θα πει γενικώς πάμε στη Χάγη. Είναι προφανές ότι στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή. Αν οι διερευνητικές καταλήξουν σε προσφυγή στη Χάγη αυτή θα αφορά τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει. Να επαναφέρουμε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου» είπε ο Χάρης Καστανίδης.

«Δεν πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες που βάζει η Τουρκία. Η εθνική γραμμή είναι μία. Όσο πιο καθαρά είναι τα μηνύματα που στέλνουμε, τόσο περισσότερο και εκείνη θα αναγκαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πρέπει να επιμείνουμε με κάθε τρόπο στο Εθνικό Δίκαιο και να χτίσουμε το στρατό μας» είπε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Η Τουρκία ασφυκτιά στην Συνθήκη της Λωζάνης κι έχει επεκτακτικές βλέψεις. Η Ελλάδα πιστεέυει στο Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη είναι καθήκον της χώρας να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα. Βλέπουμε απειλές από Τούρκους αξιωματούχους ότι θα επαναλάβουν ότι έγινε το 1922. Τα κόμματα πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική» είπε ο Παύλος Χρηστίδης.

«Το προσφυγικό είναι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη. Οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δηλαδή να μην έχει το βάρος για την αίτηση ασύλου η πρώτη χώρα εισδοχής αλλά η ΕΕ. Μίλησε για νησίδα σταθερότητας και όχι για «εμπόριο στα χέρια δουλεμπόρων. Έχουμε κάνει λάθη αλλά πρέπει να μην είμαστε αυστηροί κριτές» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

 

Debate υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ: Τρίτις γύρος με τις θέσεις για δημοκρατία, πολιτικό σύστημα, θεσμούς & νέες τεχνολογίες

Για τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, το πολιτικό σύστημα, την αυτοδιοίκηση και τις νέες τεχνολογίες μίλησαν ακολούθως οι Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης στην τρίτη ενότητα του debate των υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής.

«Να μην επιβεβαιώσουμε ότι η ιστορική μας μνήμη είναι κοντή. Ως υπουργός Δικαιοσύνης, τάχθηκα κατά της Διαφθοράς και της Διαπλοκής και χρησιμοποιείται ακόμα» τόνισε ο Χάρης Καστανίδης.

Διαφώνησαν ανοιχτά Καστανίδης και Λοβέρδος για την αυστηροποίηση των ποινών

Στο σχόλιό του, σημείωσε ότι έχει κάνει και δημόσια δήλωση πως διαφωνεί απόλυτα με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο θέμα της αυστηροποίησης των ποινών αλλά πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το δικαίωμά του να διαφοροποιείται». Όπως είπε, η αυστηροποίηση των ποινών ίσχυε π.χ. για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ισόβια κάθειρξη από το 2019 αλλά «οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου». Υποστήριξε ότι χρειάζονται προληπτικές δομές. Για το αίτημα της ανανέωσης, είπε ότι είναι «η δροσιά των ιδεών», αυτό που μπορείς να συνεισφέρεις στη χώρα και τους πολίτες.

Όχι στην κομματική πειθαρχία, «θα είμαστε δημοκράτες αλλά όχι παρδαλοί» σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία ξεκινά από το σπίτι μας. Αν στο σπίτι μας δεν έχουμε δημοκρατία, δεν μπορούμε να το ζητάμε».

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή, αυτό να το δούμε και στα social media». Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ήταν από ανθρώπους που συνάντησε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία, την τροφοδοτούμε και απέναντι στο δηλητήριο (των fake news και false news) βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα κόμματα σε δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους και συμπλήρωσε: «Σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι βρίσκονται οι δημοκρατικοί πολίτες στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Αυτοί θα επιλέξουν ποιο είναι το μέλλον μας».

«Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας (…) που πονάει στις σχέσεις με την κοινωνία, έχουμε μια αξιόπιστη σχέση με όλες τις γενιές και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Όσον αφορά στο σημαντικό θέμα της βουλής, προφανέστατα ο άνθρωπος ο οποίος θα εκπροσωπεί την άποψή μου θα έχει τη δική μου πολιτική κατεύθυνση και θα είναι μια επιλογή που θα γίνει μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα» σημείωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα»σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος. Ανέφερε ότι «όλες οι παθογένειες στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά επειδή όλοι αρνούνται να αλλάξουν αυτό που είναι το πολιτικό σύστημα». Σημείωσε πως αυτό είναι το φαινόμενο, ενώ η αιτία είναι ο τρόπος που συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αναγέννηση που έχει κάνει με τους συνεργάτες του, το οποίο ουσιαστικά λέει «ότι αν δεν αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία από τα χέρια των λίγων, αν δεν φύγει η εξουσία από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και πάει στους δήμους, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα τοπικά πανεπιστήμια, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ποτέ τη σωστή διακυβέρνηση της χώρας» και τη σωστή διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

 

Debate ΚΙΝΑΛ – Τέταρτος γύρος: Το πολιτικό σκηνικό, το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και το μέλλον της παράταξης

Τις θέσεις τους για ζητήματα που αφορούν στο πολιτικό σκηνικό παρουσίασαν οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στο τέταρτο μέρος του debate. Οι υποψήφιοι μίλησαν για την θέση του Κινήματος Αλλαγής, την εκλογική στρατηγική και τις συμμαχίες, τη σχέση με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο μέλλον της παράταξης, την ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης απάντησε ότι αισθάνεται ότι τον ταπεινώνει το ερώτημα «με ποιον θα πάτε», ενώ προέβλεψε δύο εκλογικές διαδικασίες. «Την κυβερνητική λύση την προτείνει ο κ. Τσίπρας. Η ΝΔ δεν το ‘χει κάνει. Εγώ λέω όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Έχω βάλει σκοπό να γίνουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Ο λαός έχει τρεις κυβερνητικές προτάσεις και η μία από αυτές είναι η δική μας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ζήτησε να «σπάσουν οι μηχανισμοί» και δήλωσε ότι οι οπαδοί άλλων κομμάτων είναι καλοδεχούμενοι. «Στις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι δυνητικά ένα ποσοστό 42% μπορεί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Εγώ καλοδέχομαι αυτούς που θα έρθουν να ψηφίσουν από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές» πρόσθεσε. Τέλος αναφέρθηκε στη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται» σχολιάζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα εξουσίας. Στο σχόλιό του σημείωσε ότι ένα κόμμα για να μεγαλώσει χρειάζεται αμφίπλευρη διεύρυνση.

Ο Παύλος Χρηστίδης εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία όλοι προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες. «Θέλω μια κινηματική διαδικασία από τα κάτω» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ανισότητες που υπάρχουν στην κοινωνία σχολιάζοντας το ύψος των μισθών και των ενοικίων. «Το κοινωνικό κράτος πρέπει να εξισορροπήσει τις ανισότητες» σχολίασε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη ανήκει σε όλες τις γενιές, δεν τεμαχίζεται αναλόγως με το ποιος είναι Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός! Ζήτησε να κρατήσουν όλοι τα θετικά της ιστορίας και να πετάξουν όσα πλήγωσαν τον ελληνικό λαό. Μίλησε για μια παράταξη που έχει πληγωθεί από πολλά λάθη στο παρελθόν αλλά και για μια παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, εκφράζοντας δύο ρεύματα: το προοδευτικό Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα μικρό κόμμα του Κέντρου, αλλά ένα μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς» πρόσθεσε. «Τα κόμματα στα δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον τους. Οι πολίτες θα επιλέξουν πώς θέλουν να κινηθούμε στο μέλλον. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι ισχυρό. Επέλεξαν την Αλλαγή και έγιναν Κυβέρνηση» κατέληξε. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «δεν συζητάμε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε τρεις διαφορετικές περιόδους, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι δεν κάνει επιλογή κάποιας εξ αυτών: «Στην εποχή του Ανδρέα ήταν προτεραιότητα να αναδειχθούν πληθυσμοί που ήταν στο περιθώριο. Η περίοδος του του εκσυγχρονισμού, του Κώστα Σημίτη είναι η περίοδος των μεγάλων έργων. Η περίοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η περίοδος της ευθύνης».

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην απλή αναλογική χαρακτηρίζοντάς την έναν τρόπο αλλαγής και ζητώντας να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. “Όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη τόσο θα συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Οποιοδήποτε φορέας θα πρέπει να λογοδοτεί προς την κυβέρνηση και προς τον πολίτη“.

 

 

Debate ΚΙΝΑΛ: Έκτος και τελευταίος γύρος – Οι ερωτήσεις του κάθε υποψηφίου προς τον άλλο

Στον τελευταίο γύρο των ερωτήσεων του debate των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ έφερε τους πέντε υποψηφίους που συμμετείχαν, τον ένα αντιμέτωπο με τον άλλο.

Σε αυτήν την καινοτομία της διαδικασίας πρώτος έκανε ερώτημα ο κ. Ανδρουλάκης προς τον κ. Καστανίδη σχετικά με το θέμα της ενεργειακής μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης.

Ακολούθησε το ερώτημα του κ. Γερουλάνου προς τον κ. Ανδρουλάκη για την απώλεια εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων, με τον κ. Ανδρουλάκη να εστιάζει στο ζήτημα του braindrain αλλά και σε αυτό της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Ο κ. Καστανίδης δεν έθεσε ερώτημα προς κανέναν από τους άλλους υποψηφίους, τονίζοντας ότι δεν θέλει να υποβάλλει ερωτήσεις προς ανθρώπους που αγαπά και να κάνει «ασκήσεις μαθητείας».

Ο κ. Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Γερουλάνο για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο οποίος απάντησε ότι η άρνηση της απομακρυσμένης ηλεκτρονικής ψήφου έγινε γιατί υπάρχουν ακόμη «εστίες μούχλας» και θεωρούν ότι ο «ψηφοφόρος είναι πρόβατο. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που γυρνά ο κόσμος την πλάτη προς την πολιτική».

Τέλος ο κ. Χρηστίδης απηύθυνε ερώτημα προς τον Ανδρέα Λοβέρδο γιατί ψήφισε υπέρ του ποινικού κώδικα, αν και δεν περιείχε τον όρο «γυναικοκτονία». «Πρέπει να επιμείνουμε και μετά την εκλογική διαδικασία» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ

Τα σχόλια είναι κλειστά.