Ειδησεογραφικό site

Αλέξης Τσίπρας: Συμφωνίες και μυστικά ραντεβού-ΔΝΤ, ΕΕ και Γερμανία δεν είναι πλέον «δικτατορία» για τον ΣΥΡΙΖΑ!

46

Του Σπύρου Νάννου

Οι «κλειστές πόρτες» συνήθως είναι βαριές. Για να τις περάσει κάποιος, χρειάζεται επίμονη προετοιμασία, επιδέξιο σχεδιασμό, δημόσιες σχέσεις και κυρίως αλλαγή… φυσιογνωμίας. Αυτές τις «πρακτικές» εφαρμόζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, πατώντας σ’ ένα μονοπάτι που στο παρελθόν ούτε που είχαν σκεφτεί να το «περπατήσουν». Αυτό το μονοπάτι προσφέρει πλέον συναντήσεις στο εξωτερικό με παράγοντες που αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για την Κουμουνδούρου, φωτογραφίες με «απαγορευμένα» πρόσωπα, συνάξεις εκτός… προγράμματος με πρεσβείες, συνεργασίες με διάσημα lobbies αλλά και ονομαστικές προσκλήσεις από την «κοιλιά του κήτους»!

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει, αλλά δεν είναι ο μόνος! Η συμμετοχή του στην «ιταλική Μπίλντερμπεργκ», στο Κόμο, επιβεβαίωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε… χωράφια τα οποία κατά καιρούς λοιδορούσε, ενώ τα στελέχη του, με πρώτο και καλύτερο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, έλεγαν τα εξής: «Έχουμε δικτατορία στη χώρα, την οποία έχουν επιβάλει η ΕΕ, η Γερμανία, το ΔΝΤ. Αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας…»

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΡΤΕΣ

Τώρα πλέον έρχονται στο προσκήνιο τα επιλεκτικά «παρασκήνια» των κινήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των στελεχών του, που κρατήθηκαν για πολλούς και διάφορους λόγους «μυστικά» από την Κουμουνδούρου, ωστόσο έχουν ιδιαίτερη σημασία για το «νέο δρόμο» που έχει επιλέξει να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με προορισμό τις κάλπες…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό από… σπόντα πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνομιλούν τακτικά με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Την… αποκάλυψη έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μάρτιν Σέφερ στο καθιερωμένο μπρίφινγκ, χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί σχετικά από κάποιο δημοσιογράφο! «Η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα δεν συνομιλεί μόνο με την κυβέρνηση, αλλά αναπτύσσει επαφές και με την αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας και την πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι Δραγασάκης και Σταθάκης με τον υφυπουργό Εργασίας και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ Άσμουσεν. Σημαντική σημείωση: Η συνάντηση με τον Άσμουσεν είχε… άτυπο χαρακτήρα και ο νοών νοείτω…

 

ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ

Ωστόσο με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα συνομιλούν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα ραντεβού γίνονται σε μέρη όπου δεν υπάρχει… τρίτο μάτι.

Επαφές υπάρχουν άλλωστε με την αμερικανική αλλά και την… ισραηλινή (!) πρεσβεία, πάντα με άτυπο χαρακτήρα. Και αυτό, για να μην υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένες συνομιλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν.

Ειδικά με την πρεσβεία του Ισραήλ οι σχέσεις έχουν πλέον αποκατασταθεί, καθώς όλοι θυμούνται το παρελθόν και όσα συνέβησαν με τις πορείες και τις εκδηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποστολές αλληλεγγύης στα παλαιστινιακά εδάφη… Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, δεν συμφωνούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατά καιρούς, με εμπρηστικές δηλώσεις, είχαν καταφερθεί εναντίον του Ισραήλ, όπως οι Τάσος Κουράκης, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Μπάρκας, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος κ.ά.

 

ΣΤΗΝ «ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΗΤΟΥΣ»

Στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να συνηθίζουν και τις υπερατλαντικές πτήσεις, καθώς τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ αυξάνονται. Την αρχή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν, πιστά και ευλαβικά, και άλλοι βουλευτές, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, που σήμερα μιλάει στην «κοιλιά του κήτους», το ΔΝΤ. Ο οικονομολόγος, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον αντί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστικό πως, για να μη δημιουργηθούν «άσχημες» εντυπώσεις σε μια εύθραυστη ελληνική πολιτική σκηνή, η πρόσκληση είχε το… όνομά του.

Ο Γιώργος Σταθάκης, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει αυστηρά τις οδηγίες ενός γνωστού αμερικάνικου lobby, για τα βήματα που θα πρέπει να κάνει κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι το ίδιο lobby με το οποίο συνεργάζεται εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να «τρέξει» τις δημόσιες σχέσεις του σε όλο το κόσμο. Η έδρα του συγκεκριμένου lobby είναι στην Αμερική (ειδικεύεται με επιτυχία και στα social media), ενώ αρκετά συχνά στελέχη του έχουν έρθει ινκόγκνιτο στην Αθήνα για να τον συναντήσουν και να του παραθέσουν το «πελατολόγιό» τους.

 

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Τους επόμενους μήνες, δεν αποκλείεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να ταξιδέψει και πάλι προς την Ουάσινγκτον ώστε να έχει συναντήσεις με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, χωρίς να κάνει τα λάθη του παρελθόντος που ακόμα τον κυνηγούν…

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά-παγίδα που του έστησαν στο τελευταίο του ταξίδι στην Αμερική, όταν φωτογραφήθηκε πλάι πλάι με τους Ντάνιελ Σπέκχαρντ και Τόμας Μίλερ! Τότε, μάλιστα, ο Νίκος Λαρυγγάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ήταν και ο ίδιος στην επίμαχη φωτογραφία), είχε δηλώσει πως «ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε σε διαφορετικά ακροατήρια από όσα είχε συνηθίσει, ενώ άνοιξε και ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Και φυσικά πρόκειται μόνο για την αρχή αυτού του σημαντικού διαλόγου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις ΗΠΑ».

Φυσικά, η συγκεκριμένη φωτογραφία κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό για πολλούς και διάφορους λόγους (συμμετείχε και η σημερινή περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου), ωστόσο ο καθένας καταλαβαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε «κατεύθυνση» με φόντο τις κάλπες…

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.