Ειδησεογραφικό site

3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – Ελλάδα-Τουρκία

86

Την ανάγκη δημιουργίας σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας.

Στη δήλωσή του ανέφερε: «Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του εργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών. Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Για το Κυπριακό η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Καταννοούμε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα για να επανεκκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις. Η Ελλαδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαική πορεία της Τουρκίας. Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαική οικογένεια εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα. Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν την δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ’ ωφελεία της οικονομίας. «Σταθερότητα εμπιστούνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε» έκλεισε ο πρωθυπουργός.

Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Όταν είχαμε στην Αθήνα ξεκινήσει την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε. Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα καταννόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε. Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε. Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας». Αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας: «Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον κ. Νίκο Αναστασιάδη για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε: » προσέγγιση των δύο πλευρών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου».

Την δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας επιβεβαιώνουν στην κοινή δήλωσή τους οι κυβερνήσεις των δύο χωρών μετά το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη:

-Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, την σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

-Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση τους.

-Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στο τομέα της ενέργειας ιδιαιτέρως σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία. Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για την μεταφορά του αερίου της ΚΑσπίας στην Δυτική Ευρώπη.

-Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας για για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.

-Επαναλαμβάνουν την συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθεταπροβλήαμτα και να αυξήσουν τις προαπάεις για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς Ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συμφωνούν επίσης να βελτιώσουν τις προσπάθειες για την  καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύοντας την συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων αρχών του.

-Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή και την έναρξη ισχύος από 1 Οκτωβρίου του 2014 της συμφωνίας Ενεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας καθώς και την έναρξη του του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων που θα έχει θετική επίδραση στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

-Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά του να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζωνα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ.

-Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σφαιρικλή ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων. Αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύμφωνα με τα κριτήρια και της αρχές της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύηνης.

Ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη που προσφέρει στην ευρωπαική πορεία της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε στις μειονότητες λέγοντας ότι οι μειονοτικοί πολίτες είναι γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Συμβούλιο πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος, Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού κ. Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Σαμαράς και Νταβούτογλου προεδρεύουν στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας: Κυπριακό, οικονομία και ενέργεια στην ατζέντα

Τα σχόλια είναι κλειστά.