Ειδησεογραφικό site

3η Σεπτέμβρη: Μια ιστορική επέτειος σε δύο κομμάτια

98

gap-benizToυ Γιώργου Γερόπουλου

Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα, λέει η ιστορική ρήση, μόνο που στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η γενέθλιος ημέρα του Κινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου, η 3η του Σεπτέμβρη, με τις δύο παράλληλες εκδηλώσεις –του Γιώργου Παπανδρέου την 1η Σεπτεμβρίου και του Ευάγγελου Βενιζέλου την 3η Σεπτεμβρίου–, προδιαθέτει για το δράμα που θα βιώσει έως το τέλος του το ΠΑΣΟΚ. Οι συγκρίσεις των δύο εκδηλώσεων θα οδηγήσουν σε συγκρούσεις με επίδικο πολιτικό αντικείμενο το διάδοχο σχήμα του άλλοτε κραταιού Κινήματος.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ…

Όσο και αν η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να ενσωματώσει την εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, αφού θα στείλει και αντιπροσωπεία, τόσο προετοιμάζεται πυρετωδώς για να καταδείξει την επικοινωνιακή υπεροχή της και τη συσπείρωση του ευρύτερου στελεχικού δυναμικού.

Ο κ. Βενιζέλος δεν άφησε το θυμικό του να κυριαρχήσει και να αντιδράσει παρορμητικά από την αναμενόμενη απουσία του Γ. Παπανδρέου στις 3 του Σεπτέμβρη, όπως πρώτο έγραψε το «Καρφί». Γι’ αυτό και προτίθεται να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης. Με την ομιλία του την 3η Σεπτέμβρη, καθώς και με την πρόσκληση των κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτη, όπως και όλων των ιστορικών και «κορυφαίων» στελεχών, επιχειρεί να αποδείξει ότι εκφράζει το όλον ΠΑΣΟΚ. Έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει στη μετεξέλιξη του Κινήματος στη Δημοκρατική Παράταξη και με αυτόν το τρόπο θα απαντήσει στις πιέσεις στελεχών του, όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, που ζητά ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αλλά και στις προτροπές άλλων να λειτουργήσει συναινετικά.

ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΣΤΟ… ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η επιτυχία της εκδήλωσης του Ζαππείου θα είναι το πρώτο βήμα για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, η προετοιμασία του οποίου έχει ήδη αργήσει. Η Οργανωτική Επιτροπή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αφού η συμμετοχή ευρύτερων προσωπικοτήτων του χώρου είναι περιορισμένη, ενώ ακούγονται και φωνές όπως του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θεωρεί ότι πρώτα πρέπει να ξεδιαλύνει η κατάσταση στη ΔΗΜΑΡ και μετά να ακολουθήσει η οργάνωση των διαδικασιών του συνεδρίου της παράταξης.

Κάποιοι άλλοι, όπως οι Φ. Γεννηματά, Μ. Καρχιμάκης, Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, αλλά και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, διαφωνούν, αφού διαβλέπουν, όπως λένε, τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα κόμμα απολύτως ελεγχόμενο από τον κ. Βενιζέλο. Ωστόσο οι διαφωνούντες αδυνατούν να αποκτήσουν κοινό βηματισμό και να αναδείξουν μια εναλλακτική κυβερνητική και ηγετική πρόταση.

ΤΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΝ «ΜΠΕΝΙ»

Εκεί ακριβώς εδράζεται και η πεποίθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι το πρόβλημα δεν είναι όσοι εντός Χαριλάου Τρικούπη θορυβούν για τη Δημοκρατική Παράταξη. Θεωρεί ότι τις διαφωνίες μπορεί να τις ενσωματώσει στη στρατηγική του, είτε με τον «μπαμπούλα» της συμμαχίας με τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος άμα τη επιστροφή του στηρίζει τις επιλογές του, είτε με το μοίρασμα κυβερνητικών ή κομματικών θέσεων. Αυτό που ανησυχεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι οι πραγματικές προθέσεις του Γ. Παπανδρέου και εάν θα επιδιώξει ένα δυναμικό comeback.

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΩΝ

Η έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου με ιστορικό και αρχειακό υλικό του Γέρου της Δημοκρατίας και του Ανδρέα Παπανδρέου θα αποτελέσει, όπως λένε, την απαρχή αντεπίθεσης των παπανδρεϊκών απέναντι στην επιχείρηση απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ και του ιδρυτή του.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, ενώ προσκλήσεις έχουν αποσταλεί σε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες, σε όλους τους πρώην πρωθυπουργούς και στους πολιτικούς αρχηγούς εκτός της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.

Οι διοργανωτές διακηρύσσουν ότι η έκθεση δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την αντίστοιχη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά υπογραμμίζουν το διακριτό χαρακτήρα της. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος είπε ότι θα πάει και στις δύο εκδηλώσεις, όσο η Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείει κανέναν. Αντιθέτως, άλλοι, όπως ο κ. Ξυνίδης, ξύνουν τις πληγές της αντιπαράθεσης με την ηγεσία, ενώ και νεότερα στελέχη του επιτελείου του κ. Παπανδρέου ζητούν άμεσες αποφασιστικές κινήσεις ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών.

Πρόθεση των διοργανωτών είναι η έκθεση να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ η κινητοποίηση του παπανδρεϊκού στρατοπέδου είναι εμφανής, αφού οι συγκρίσεις δεν θα μπορούν να αποφευχθούν. Στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου είναι διάχυτη η ανησυχία για την επικοινωνιακή απήχηση της εκδήλωσης, αφού ορισμένοι εκτιμούν ότι η παρουσία κομματικών στελεχών θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της συμμετοχής πολιτών.

Είναι σαφές ότι το τελευταίο διάστημα ο Γ. Παπανδρέου έχει ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα και αποστασιοποιείται από το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δύσκολα θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς από τον Ευ. Βενιζέλο εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντιθέτως έχει αποφασίσει τι θα κάνει, αναζητώντας το χρόνο που θα το κάνει, με πιθανό ορόσημο αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.