Ειδησεογραφικό site

Η μόδα των selfies και τα όρια του ναρκισσισμού

94
Η πρώτη αυτό- φωτογραφία λοιπόν στην ιστορία χρονολογείται γύρω στο 1813, η οποία τραβήχτηκε από τον Ολλανδό φωτογράφο Oscar Rjelander και πουλήθηκε πρόσφατα 70.000 λίρες σε δημοπρασία!
Η πρώτη αυτό- φωτογραφία στην ιστορία χρονολογείται γύρω στο 1813, τραβήχτηκε από τον Ολλανδό φωτογράφο Oscar Rjelander και πουλήθηκε πρόσφατα 70.000 λίρες σε δημοπρασία!

Της Κατερίνας Ιορδανίδη

Selfie ή στα ελληνικά, αυτό-φωτογραφία. Φωτογραφία που τραβάει κανείς τον εαυτό του χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός smartphone και την αναρτά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, instagram κλπ)

Ο όρος selfie ανακοινώθηκε ως η λέξη της χρονιάς 2013 για το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, εφόσον είναι η πιο διαδεδομένη λέξη μέχρι και σήμερα. Πρωτοεμφανίστηκε το 2002 σε αυστραλιανό φόρουμ.

SELFIE ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο τραβάμε selfie, ή γενικά φωτογραφίες. Μάλλον επειδή οι φωτογραφίες μπορούν να «φυλακίσουν» το χρόνο και αυτό είναι κάτι που όλοι μας θα θέλαμε να κάνουμε, γιατί οι στιγμές δεν συγκρατούνται!

Καθώς επίσης και η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας αυτό-φωτογραφίζεται στην εφηβεία της μπροστά σε έναν καθρέφτη, το 1914.
Η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας αυτό-φωτογραφίζεται στην εφηβεία της μπροστά σε έναν καθρέφτη, το 1914.

Οπότε κατά κάποιο τρόπο το καταφέρνουμε έστω και λίγο. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση μάλλον δεν το λες «φυλακίζω» το χρόνο αλλά… θέλω επιβεβαίωση, θετικά σχόλια και likes στο προφίλ μου! Αν όμως δεν υπάρξει ανταπόκριση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αυτοπεποίθησης του ατόμου.

Αρκετοί ψυχολόγοι και ερευνητές υποστηρίζουν πως με όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχουν, που σε «αναγκάζουν» είτε να self-άρεις , είτε να περιμένεις πως και πως «like» ή σου ρίχνουν την αυτοπεποίθηση ή σε φτάνουν σε σημείο ναρκισσισμού.

Υπάρχουν και άλλες ιστορικές selfie όπως αυτή, ακόμη ενός φωτογράφου, Robert Cornelius τραβηγμένη το 1839
Υπάρχουν και άλλες ιστορικές selfie όπως αυτή, ακόμη ενός φωτογράφου, Robert Cornelius τραβηγμένη το 1839

 

Όπως και να ‘χει και τα δύο δηλώνουν μανία με την εξωτερική εμφάνιση, προσπάθεια για να φαινόμαστε άψογοι (με τη βοήθεια εφαρμογών που υπάρχουν βελτιώνονται κατά πολύ οι selfie) Μήπως να το ξανασκεφτείτε πριν προσθέσετε ακόμα μια σε κάποιο social media;

Το να θέλουμε να είμαστε αρεστοί είναι απόλυτα φυσιολογικό, ειδικά για τους νέους που θέλουν να ανήκουν κάπου. Να το αποζητάμε συνεχώς όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς εκφράζει ανασφάλεια. Αδιαμφισβήτητα είναι μόδα της εποχής που μπορεί εν τέλει να περάσει.

Έτσι και αλλιώς η τεχνολογία προχωράει με τόσο γρήγορους ρυθμούς πλέον και ίσως σε λίγο καιρό μέχρι και η selfie να θεωρείται… ξεπερασμένη!

Τα σχόλια είναι κλειστά.