Ειδησεογραφικό site

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το ζεύγος Γριβά – Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση

39

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα που κατηγορούνται ότι οικειοποιήθηκαν δάνεια που είχαν λάβει παλαιότερα από το ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις αποδιδόμενες κατηγορίες και μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα εισαγγελέας και ανακριτής τους επέβαλαν περιοριστικούς όρους.
Στον Κυριάκο Γριβέα επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ. Η σύζυγός του πρέπει να καταβάλει εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ, ενώ στην Αναστασία Βάτσικα δεν επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Τόσο ο Κυρ.Γριβέας όσο και η Αναστασία Βάτσικα είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους δύο φόρες το μήνα.
Τι τους καταλογίζει η δικαιοσύνη
Σύμφωνα με το πόρισμα της επίκουρης εισαγγελέως κατά της διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα έλαβε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009, συνολικό ποσό 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών.
Η εν λόγω εταιρεία είχε αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού αντικειμένου. Τα χρήματα του δανείου χορηγήθηκαν αμέσως -σύμφωνα πάντα με το πόρισμα- χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις, καθώς, όπως τονίζει η εισαγγελέας, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, με δυσκολία έφτανε τα 3 εκατ. ευρώ.
Κατά τη δικογραφία το μεγαλύτερο μέρος των δανείων, ποσό δηλαδή περίπου 15 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από τους δύο συζύγους και βασικούς μετόχους της δανειολήπτριας εταιρίας και δαπανήθηκε για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών που είχαν αρνητική θέση.
Επιπλέον, όπως καταλογίζεται από την εισαγγελέα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνέστησε την εταιρεία, Postbank Green Institute από κοινού με την C&C International με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Μάλιστα η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα ενώ η νέα εταιρεία έλαβε δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ποσού 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως τα χρήματα του δανείου, μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές ή συνέδρια κ.α,  διατέθηκαν σε άλλες εταιρείες του ζεύγους.
Υπενθυμίζεται πως το ζεύγος Γριβέα – Βάτσικα έφτασε στην Ελλάδα την περασμένη Τετάρτη από το Λονδίνο, αφού πρώτα παραιτήθηκε της δίκης του στο Εφετείο η οποία εκκρεμούσε ενώπιον των βρετανικών αρχών. Σε βάρος τους εκκρεμούσε ένταλμα των ελληνικών αρχών για τη σύλληψή τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.