Ειδησεογραφικό site

Συνάντηση Μέρκελ- Γιλντιρίμ για να πέσουν οι τόνοι σε Βερολίνο και Άγκυρα

81

Ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Άγκυρας και Βερολίνου (και συνολικά με την Ε.Ε) αποτέλεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες των δύο ηγετών η Καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο ζήτημα τους Γερμανού δημοσιογράφου, τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτζέλ ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές ως ύποπτος συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα, χωρίς ωστόσο να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι εάν οι ισχυρισμοί εναντίον όσων συνελήφθησαν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι αβάσιμοι, η Τουρκία θα φροντίσει για την αποφυλάκισή τους, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «η χώρα είναι ένα συνταγματικό κράτος δικαίου, όπως η Γερμανία».

Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε με την σειρά της ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να γίνεται σεβαστά τα δικαιώματα όσων διώκονται από τις αρχές.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κάλεσε την Γερμανία να παράσχει κάθε βοήθεια στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», όπως χαρακτήρισε την εισβολή του τουρκικού στρατού σε κουρδικούς θυλάκους στην Συρία. «Θέλουμε οι σύμμαχοί μας να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα στην μάχη κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG με αυτήν που έδειξαν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, τονίζοντας ότι στη Συρία, η Τουρκία δεν προστατεύει απλώς τα σύνορά της, αλλά τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Μέρκελ: «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βρώμικη συμφωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για την πιθανότητα εκσυχρονισμού των γερμανικών αρμάτων μάχης που έχει αγοράσει η Τουρκία ή ακόμα και για νέα συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού , η Καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε  να απαντήσει ευθέως και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βρώμικη συμφωνία» ανάμεσα στις δύο πλευρές, εννοώντας ότι δεν προτίθεται να δώσει ένα τέτοιο αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον, όταν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στην Γερμανία, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «δεν σημειώθηκε πρόοδος».

Τα σχόλια είναι κλειστά.