Ειδησεογραφικό site

1,5 δισ. ευρώ δανείστηκε η Ελλάδα από τις αγορές- Ήταν «τολμηρή» κίνηση λένε στο ΥΠΟΙΚ

41

Η κρίση στην αγορά ομολόγων λόγω Πορτογαλίας εμπόδισε την κυβέρνηση να δανειστεί περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ με το τριετές ομόλογο.

Όπως επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκδοση του ομολόγου ήταν «τολμηρή κίνηση»  δεδομένης της αναστάτωσης γύρω από την Πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo.

«Περιμέναμε να μην επεκταθεί αλλά τελικώς επεκτάθηκε» έλεγε η ίδια πηγή. Χαρακτηριστικό του θετικού αποτελέσματος της δημοπρασίας (παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό», όπως είπε), είναι το γεγονός ότι το spread (διαφορά επιτοκίου) με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου. Υποστήριξε, επίσης, ότι «πιστεύουμε ότι η απόδοση θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο (σ.σ. όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση του ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές)».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%).

Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.

Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.