Ειδησεογραφικό site

14 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Κυράστα, τον «Γαύρο» που λατρεύτηκε από τους «πράσινους»

917

Ο Γιάννης Κυράστας είναι ο μοναδικός που στην καριέρα του φόρεσε μόνο τις δύο φανέλες: Του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Διετέλεσε μάλιστα αρχηγός και στους δυο.

του Αντώνη Παληού

Ξεκίνησε το 1967, στα δεκαπέντε του από τα τσικό του Ολυμπιακού ύστερα από επιμονή του Τάκη Κτενά, αδιαφορώντας για τις 5.000 δρχ. (γερό χαρτζιλίκι για την εποχή) που του έδινε η Καλλιθέα. Στους «ερυθρόλευκους» άργησε να γίνει επαγγελματίας. Τρεις φορές ήταν να δοθεί στον Ατρόμητο, στην Προοδευτική και στο Αιγάλεω αλλά το απέτρεψε ο πατέρας του αλλά και ο ίδιος καθώς ήταν… βαμμένοι «γαύροι». Τελικά, υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο κι έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, του Ολυμπιακού, το 1972, στα είκοσί του χρόνια.

Ήταν 8 Δεκεμβρίου 1972 όταν ο Μιχάλης Φωτίου τού τηλεφωνεί στο σπίτι και του ζητά να κατέβει αμέσως στη Λέσχη του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Η απόφαση ήταν του προπονητή του Λάκη Πετρόπουλου που τον πίστευε και ήταν αυτός που τον καθιέρωσε στην πρώτη ομάδα. Κάνει ντεμπούτο μετά από δύο ημέρες με την Καβάλα. Αλλά το ματς που θα τον καθιερώσει είναι το 3-2 επί του Παναθηναϊκού (που είχε διακοπεί), όταν «βίδωσε» τον Παπαδημητρίου και τον μεγάλο Βερόν αντίστοιχα.

Από τότε και μετά, δεν βγήκε σχεδόν ποτέ από την 11άδα του Ολυμπιακού για τα επόμενα εννιά χρόνια, αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο των «ερυθρολεύκων» καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, μετρώντας 223 συμμετοχές και κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδας.

 

Το 1981, κάνοντας χρήση της οκταετίας που ίσχυε τότε, υπέγραψε στον ΠΑΟ που είχε προπονητή τότε τον Λάκη Πετρόπουλο. Με το «τριφύλλι» αγωνίστηκε συνολικά σε 145 αγώνες και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.

Ο Κυράστας πρέπει να είναι ανάμεσα στους 4-5 καλύτερους Έλληνες αμυντικούς, όχι επειδή ήταν ο πιο γρήγορος ή ο πιο δυνατός αλλά επειδή ήταν ο πιο εύστροφος. Ήταν εκεί και σε περίμενε πριν ακόμη σκεφτείς ότι θα πας προς τα εκεί. Μάλιστα με προτροπή του Γκμοχ, στον Παναθηναϊκό πλέον γυρίζει λίμπερο… παραδίδει μαθήματα και η καριέρα του απογειώνεται. Τελικά, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια τον Νοέμβριο του 1986 επί Βασίλη Δανιήλ αλλά το σαράκι του για την μπάλα τον ώθησε να ασχοληθεί με την προπονητική.

Ως προπονητής εργάστηκε από το 1987 έως το 2001 στις ομάδες Α.Ε. Μεσολογγίου, Εθνικό, Πανηλειακό, Προοδευτική, Πανιώνιο, Ηρακλή και Παναθηναϊκό (2 φορές), έχοντας πετυχημένη πορεία.

Το 2003 και μετά την απόλυση Προτάσοφ, οι φήμες εντάθηκαν για πρόσληψη του Κυράστα στον Ολυμπιακό. Το βέτο όμως των φιλάθλων… πάγωσε τις συνομιλίες. Προς τα μέσα Μαρτίου 2004 όμως υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι το καλοκαίρι ο Κυράστας θα ήταν στο τιμόνι του Ολυμπιακού. Όμως την 1η του Απριλίου 2004 ο Γιάννης πέθανε και δεν πρόλαβε να ικανοποιήσει το όνειρό του, να δουλέψει δηλαδή ως προπονητής στον Ολυμπιακό. Τελικά, δεν ήταν γραφτό… Έβαλε κι αυτός λίγο το χεράκι του, ήταν κι άτυχος, του πέσανε όλα μαζί. Όπως και να έχει, η ιστορία δεν αλλάζει και είναι αυτή…

Ο αείμνηστος Νίκος Γουλανδρής τού είχε δώσει το παρατσούκλι ο «τσουλήθρας» επειδή ο Γιάννης έπεφτε για τάκλιν και με τα δύο πόδια

Το ατύχημα

Ένας συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό θυμάται: «Ένα χαρακτηριστικό γεγονός είναι ένα ατύχημα που είχε οδηγώντας ένα Autobianchi την ώρα που ερχόταν προς του Ρέντη για να παίξει σε ένα φιλικό που είχαμε. Το όχημά του έπεσε στο ποτάμι (Κηφισό πριν….) και ο ίδιος γλίτωσε από θαύμα!

– Ήρθε τελικώς στο παιχνίδι;

Και όμως ήρθε! Άλλος στη θέση του δεν θα την έβγαζε καθαρή. Ο Γιάννης όμως, παρ’ ότι το αμάξι του διαλύθηκε, κατάφερε να βγει και να έρθει στο ματς. Αν και έπεσε στο ποτάμι, μπόρεσε και έπαιξε κανονικά και μάλιστα ήταν από τους κορυφαίους! Ήταν κάτι που θυμάμαι πολύ έντονα».

Μικρά… μικρά

Λένε ότι είστε θεοφοβούμενος.

«Δεν είμαι θεοφοβούμενος. Είμαι θεοσεβούμενος. Έχει μεγάλη διαφορά».

Προσεύχεστε;

«Δύο φορές την ημέρα. Τραβάω το κομποσκοίνι μου. Κάνω το σταυρό μου πολλές φορές. Στις ημέρες μας, οι θρησκευόμενοι παρεξηγούνται».

Πώς τα πάτε με τον κ. Βαρδινογιάννη;

«Καλά. Όλες οι συζητήσεις γίνονται υπό καθεστώς σεβασμού και κατανόησης».

Ποιος προπονητής αποτελεί πρότυπό σας;

«Ο Φέργκιουσον».

Τα σχόλια είναι κλειστά.