Ειδησεογραφικό site

100 επιβάτες προσγειώθηκαν κατά λάθος στη Χαβάη

27

 

Κι όμως συνέβη στις ΗΠΑ: Η αεροπορική εταιρία American Airlines «μπέρδεψε» τα αεροσκάφη και έστειλε «λάθος» Airbus στην πτήση Λος Άντζελες – Χαβάη. Οι περισσότεροι από 100 επιβάτες μπορεί να έφτασαν κανονικά στον προορισμό τους, δεν ταξίδεψαν όμως με πιστοποιημένο αεροσκάφος…

Η είδηση έγινε γνωστή σχεδόν 15 μέρες μετά το συμβάν, καθώς η πτήση πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου. Το «πρόβλημα» με το Airbus ήταν ότι ναι μεν ο τύπος του ήταν σωστός, δεν ήταν όμως το ακριβές αεροσκάφος. Όχι μόνο είχε διαφορετικό tail number από το αεροπλάνο που προοριζόταν για την πτήση, αλλά δεν ήταν πιστοποιημένο για ένα τέτοιο υπερθαλάσσιο ταξίδι.

Πρόκειται για πιστοποιητικό που διεθνώς είναι γνωστό ως ETOPS και απαιτείται για αεροπλάνα με δύο μηχανές που πετούν σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς να έχουν την δυνατότητα ασφαλούς επείγουσας προσγείωσης, όπως είναι οι πτήσεις από την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στη Χαβάη.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας, δίνοντας εξηγήσεις για το συμβάν τόνισε πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των επιβατών, καθώς το Airbus που τελικά πραγματοποίησε την πτήση ήταν απολύτως κατάλληλο. «Όταν το προσέξαμε, αμέσως διατάχθηκε εσωτερική έρευνα και ενημερώσαμε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ελέγξαμε όλες τις εσωτερικές μας διαδικασίες και πραγματοποιήσαμε ήδη κάποιες αλλαγές στα συστήματά μας», είπε ο Casey Norton.

Παρόλα αυτά, σημειώνουν οι ειδικοί, το λάθος αναγνωρίστηκε πολύ αργά από την εταιρία, καθώς η πτήση προς τη Χαβάη πραγματοποιήθηκε κανονικά, αντί να επιστρέψει στο Λος Άντζελες. Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές πώς προέκυψε το «μπέρδεμα», αλλά πιθανολογείται πως σχετίζεται με το ότι η εταιρία μόλις πριν από μερικές εβδομάδες άρχισε να χρησιμοποιεί Airbus για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ενώ έως τότε χρησιμοποιούσε Boeing.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.