Ειδησεογραφικό site

Με δάνειο 150 εκατ. από το Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων θα πληρωθούν οι συντάξεις

38

Η αγωνία κορυφώνεται για τους συνταξιούχους καθώς πλησιάζει η ώρα που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το πρόβλημα δεν είχε αντιμετωπιστεί παρά τις διαβεβαιώσεις Στρατούλη ότι οι συντάξεις του ΙΚΑ και του δημοσίου θα καταβληθούν κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΙΚΑ κατέφυγε για δανεισμό των 150 εκατ. ευρώ που λείπουν στο ΕΤΑΤ (ταμείο τραπεζουπαλλήλων) προκειμένου να εξασφαλιστεί το σύνολο του κονδυλίου σε περίπτωση που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δε μπορέσει να ανταποκριθεί .
Το ΔΣ του ΕΤΑΤ αναμένεται να συνεδριάσει το πρωί δια περιφοράς  για να εγκρίνει το αίτημα.
Από τα μέσα Ιουνίου η διοίκηση του ΙΚΑ είχε εκφράσει ανησυχία για τη δυνατότητα του  ΓΛΚ να καταβάλει όπως κάθε μήνα την κρατική επιχορήγηση ύψους 280 εκατ. ευρώ . Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ιδρύματος ανακοινώθηκε ότι λείπουν 150 εκατ. και έκτοτε άρχισε αγώνας δρόμου.

Το ΙΚΑ πάντως διαβεβαιώνει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πρόβλημα θα λυθεί και οι συνταξιούχοι θα βρουν το απόγευμα πιστωμένες τις συντάξεις του Ιουλίου στους λογαριασμούς τους.

Την ίδια ώρα  στις Βρυξέλες οι συντάξεις και κυρίως το ΕΚΑΣ παραμένουν στο επίκεντρο της διαμάχης με τους δανειστές οι οποίοι ζητούν να θυσιαστούν άμεσα 80.000 δικαιούχοι του επιδόματος. Το 2015 υπολογίζεται ότι το επίδομα θα δινόταν σε 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή σε 100.000 περισσότερους από πέρυσι με αποτέλεσμα να σημειωθεί   υπέρβαση  της δαπάνης από τους προυπολογιζόμενους στόχους (1 δισ. από 721 εκατ. ευρώ πέρυσι). Η δαπάνη αυξήθηκε καθώς όλο και περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται το επίδομα λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ίδιων προϋποθέσεων   . Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί  άμεσα το επίδομα για  το 20% των δικαιούχων μέσω της αυστηροποίησης των κριτηρίων.  Ωστόσο έκαναν ένα βήμα υποχώρησης παρατείνοντας  τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για ένα χρόνο ακόμα, έως το 2019.

Οι θεσμοί  αναφερόμενοι στη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το φθινόπωρο τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης σύνδεσης ανάμεσα στις εισφορές και στις απολαβές και ζητούν να ψηφιστεί έως την 31 Οκτωβρίου το νέο ασφαλιστικό  που θα εφαρμοστεί από 1/1/2016. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν εναρμόνιση των εισφορών όλων των ταμείων στα πρότυπα του ΙΚΑ από την 1/7/2015. Αυτό σημαίνει ότι για οι ασφαλισμένοι  του ΟΑΕΕ θα επιτύχουν μείωση ενώ στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα επιβληθούν αυξήσεις εισφορών. Ειδικά για τους αυταπασχολούμενους , έχει συμφωνηθεί η  διευρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ και η επιβολή εισφορών βάσει του πραγματικού τζίρου των επαγγελματιών.

Οι θεσμοί ζητούν επίσης την επίσπευση της ενοποίησης των ταμείων με ρύθμιση που θα προωθηθεί εντός του 2015 και εναρμόνιση των εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ (από την 1η Ιουλίου 2015). Η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων θα ολοκληρωθεί σε βάθος δυόμισι  ετών  ώστε  έως το τέλος του 2017 όλοι οι οργανισμοί να έχουν συγχωνευτεί σε έναν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.