Ειδησεογραφικό site

Ύστατη ελπίδα Σαμαρά οι αναποφάσιστοι – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

30

Του Γιάννη Χρηστάκου

Μαθηματική άσκηση με δύσκολες εξισώσεις έχει μπροστά του το Μαξίμου για τις επόμενες ώρες συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα τρέξουν στο… ρολόι από τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα των εκλογών, η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ , η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας και οι εσωκομματικές ισορροπίες σε περίπτωση ήττας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι τα βασικά προβλήματα που καλείται να λύσει ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ας τα δούμε, όμως, πιο αναλυτικά. Το πρώτο μεγάλο ζήτημα , φυσικά, είναι το αποτέλεσμα της κάλπης. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά έχουν βάλει στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία από τις μετρήσεις των δημοσκόπων όσο και αυτά που μεταφέρονται από τον κομματικό μηχανισμό της Συγγρού. Στις διαπιστώσεις που γίνονται φαίνεται πως έχουν πεισθεί για το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζουν όμως ότι ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων, εφόσον προέρχονται από τον χώρο του κέντρου, είναι ικανός να φέρει την ανατροπή εάν την τελευταία στιγμή προτιμήσουν να μην «δοκιμάσουν» τον Αλέξη Τσίπρα και το ασαφές προγραμμά του. Πάντως , αυτό που παρατηρείται επίσης είναι ότι η επιθυμητή συσπείρωση που θα μπορούσε έστω να κλείσει την ψαλίδα δεν επιτυγχάνεται, αφού συνεχίζουν να παρουσιάζονται σημαντικές διαρροές από τη ΝΔ προς άλλα κόμματα ακόμη και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

Στον σχεδιασμό για τις τελευταίες ώρες περιλαμβάνεται ένα όπλο που είναι  ισχυρό, σε προεκλογικές περιόδους, αυτό του μεγαλύτερου και πιο έμπειρου κομματικού μηχανισμού. Όμως, και αυτόν τον ανακάλυψαν αργά με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες. Όπως και να χει, ο μηχανισμός που μπορεί να εντοπίσει προβλήματα και να παρέμβει, σε γειτονιές, σπίτια, χώρους εργασίας και ειδικές ομάδες πολιτών, έχει πάρει φωτιά και δίνει ότι μπορεί από τις δυνάμεις του για την ώρα της κάλπης. Όσοι γνωρίζουν καλά τη διαδικασία των εκλογών , επισημαίνουν ότι οι τελευταίες δύο μέρες, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της Κυριακής, είναι αυτές που μπορεί να φέρουν σημαντικό αποτέλεσμα αφού ότι προσπάθεια γίνει, είναι κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη και όποιος πεισθεί δεν έχει άλλο περιθώριο να κάνει δεύτερες σκέψεις. Αυτά βέβαια, σε καιρούς που οι μονοκομματικές κυβερνήσεις εναλλάσσονταν στην εξουσία. Τις τελευταίες ώρες γίνεται προσπάθεια να ενεργοποιηθούν μέλη και φίλοι της ΝΔ που έχουν επιρροή και συμβάλλουν καθοριστικά στον αγώνα κάθε εκλογικής διαδικασίας.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Όλα τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, στις ατέλειωτες συζητήσεις που έχουν αυτές τις μέρες για τις πολιτικές εξελίξεις, βάζουν και το θέμα της επόμενης μέρας στη ΝΔ, τοποθετώντας μάλιστα και το σημείο από το οποίο θα πρέπει να συζητηθούν οι πολιτικές και τα αίτια της ήττας. Οι περισσότεροι πάντως, που είναι και πιο ψύχραιμοι συμφωνούν ότι προέχει η πορεία της χώρας καθώς είναι άγνωστο το πώς θα αντιμετωπίσουν οι εταίροι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, και κυρίως σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαπραγμάτευση να έχει μείνει σε κρίσιμο σημείο και τις προειδοποιήσεις από Βερολίνο και Βρυξέλλες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε περίπτωση βαριάς ήττας δεν θα αναζητηθούν ευθύνες και από την ηγετική ομάδα.

Υπουργοί και μεγάλα στελέχη της ΝΔ πιστεύουν οτι η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ κινήθηκε σε λάθος άξονα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα θολό μήνυμα και μια συνεχής καταγγελία κατά του ΣΥΡΙΖΑ και υπερβολικές δόσεις φόβου που εξόργισαν και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Στα θετικά, τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις εάν επιβεβαιωθούν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.